maanantai 11. maaliskuuta 2013

Keväinen synttärikakku (gluteeniton, munaton, maidoton)Tämä kakku meni ystäväni lasten syntymäpäiville. Toiveena oli gluteeniton, munaton ja maidoton kakku. Koristelun suhteen sain lähes vapaat kädet. Jotain eläintä ja kukkaa sai kakussa ainakin olla. Juhlien teemana oli loppujen lopuksi hyvin pitkälti vihreä väri, joten kakku onnistui siinä mielessä tosi hyvin. Tein tämmöisen keväisen kakun, jossa on hieman jo pääsiäisen odotustakin. 
   
Gluteenittoman, munattoman ja maidottoman kakkupohjan ohje löytyy täältä. Kakku on tehty 20cm vuokaan. Riittää varmasti 15henkilölle. Täytteenä on vadelmamousse. Käytin puhdasta kasvirasvakermaa, jossa ei ole maitoa. Maidottomien kermojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä  näissä tuotteissa on usein kauraa. Kannattaa tarkistaa keliakialiiton sivuilta tuotteiden soveltuvuus keliaakikoille ja sitten myös varmistaa vielä ihmiseltä itseltään passaako tuote.

Alpro Soyalta löytyy soijakerma. Kaurakermat ovat tavallista kauraa (ei puhdistettua), mutta valmistuksessa on käytetty kaurahiutaleita enintään 10 % ja analyysien perusteella ne ovat keliaakikoille turvallisia. Eli keliaakikko voi käyttää esim. Nordic Ruoka tai Oatly Ruokaan -kaurakermoja. Varmistin tämän keliakialiitolta.

Vilja-allergikot ovat sitten myös erikseen. Go greenilla on paljon hyviä maidottomia tuotteita. Monet maidottomat tuotteet sisältävät sitten myös soijaa, joten soija-allergikkojen pitää myös olla tarkkana. Ja laktoositon ei ole sama kuin maidoton. Kermavaahtoa tehdessä kannattaa myös huomata, että vaniljakreemijauhekin sisältää maitoproteiinia, joten maitoallergikolle se ei passaa. Näiden erikoisruokavalioiden kanssa saa olla ihan tosi tarkkana.
 
Vadelmamousse

2dl kasvipohjaista vispiä
1-2dl vadelmia survottuna
2-4rkl sokeria
1tl vaniljasokeria,
 4 liivatelehteä
tilkka vettä tai esim. vadelmista valutettua mehua.

Täytteeksi voi laittaa myös survottuja vadelmia ja kasvipohjaisesta rasvasta tehtyä sokerikreemiä. Tällöin kakussa ei varmasti ainakaan ole kauraa sisältäviä tuotteita.

Vegaanit voivat käyttää liivatelehtien tilalla 2tl agar agar jauhetta.
 

Kakun täyttämisestä voi lukea enemmän täältä.
Kakun voi kuorruttaa maidottomalla kermalla tai sokerikreemillä.
Kakku on kuorrutettu vihreäksi värjätyllä karkkimassalla.
 

Koristeet ovat hyvinpitkälti karkkimassaa. Narsissin ohje löytyy täältä. Pupu ja hiiri ovat melko kiireessä tehty. Tarkemmin eläinhahmojen muovaamisesta voi lukea esim. täältä. Lammessa on piping geliä, jota käytin myös tätä vesiputouskakkua tehdessä.

 
Onnea päivänsankareille!

8 kommenttia:

 1. Kaunis keväinen kakku, herttaiset pienet kooristeet. Sopisi myös Pääsiäiskakuksi.

  VastaaPoista
 2. Oletko varmistanut GoGreenin soveltuvuuden keliaakikolle? Sitä ei käsittääkseni tehdä ns. puhdas kaurasta. Tuotetta ei löydy esim. keliakialiiton tuoteluettelosta (poistivat tuotteen vuoden 2009 alusta listoiltaan). Haulla "keliakia gogreen" löytyy keliakialiiton tuotetietoa pdf, jossa varoitetaan go greenin käytöstä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedustelin asiaa GoGreenin suhteen ihan keliakialiitolta ja sieltä sanoivat, että pitäisi periaatteessa käydä keliaakikolle, mutta puhdistettua kauraa se ei sisällä. Alpro soya, Nordic Ruoka ja Oatly Ruokaan -kaurakermoja voi huoletta ainakin käyttää.
   Vilja-allergikot ovat tosiaan sitten erikseen.

   Poista
 3. Useimmat vilja-allergiset ovat allergisia vehnälle, ohralle ja rukiille siksi, että ne ovat läheisiä sukulaisia. Kaura on eri sukua, joten muille viljoille allerginen ei välttämättä ole allerginen sille. Jos on kaura-allerginen muiden viljojen lisäksi, on se vastaavuudeltaan vähän sama kuin olisi peruna-allerginen :) Ei siis kannata niputtaa vilja-allergikkoja siten, että he olisivat allergisia kauralle. Näin voi olla muttei välttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilja-allergiaa esiintyy yleensä pikkulapsilla ja on aikuisilla harvinainen. Vilja-allergia johtuu proteiiniallergiasta ja jotkut allergikot eivät kauraakaan siedä. Aikuisilla tämä tosiaan on hirmu harvinainen eikä siitä kannata stressata. Osalla aikuisista ei ole edes allergiaa vaan jostain syystä viljat eivät oikein vain sovi. Lasten kanssa saa tosiaan olla vähän tarkempi, koska heillä allergia voi aiheuttaa anafylaktisen shokin, joka on tappava ilman adrenaliinia. Mutta yleensä tällaisten lasten vanhemmat ovat tarkkoja eikä tällaisten kotileipureiden tarvi siitä stressata. =)

   Poista
 4. Osaatko sanoa, pitäisikö onnistua jos käyttää vadelman sijasta mansikkaa?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3