lauantai 20. heinäkuuta 2013

Ruusut omenankukkamuotillaMinulta toivottiin tutoriaalia, miten tehdä sokerimassaruusuja omenankukkamuoteilla. Itse en yleensä koskaan käytä kyseistä muottia ruusujen valmistamiseen, vaan teen ruusut pisaramuotilla tai minigrip pussin avulla. Tarkemmin voi lukea ja katsoa videon täältä. Omenankukkamuoteilla kuitenkin onnistuu myös, joten tässä vaihekuvat siihen.
 
Koristekukat kannattaa tehdä kukkamassasta/gum paste. Kukkamassasta on helpoin muovata koristeita ja se kuivaa nopeiten. Tosin sen on kalleinta massaa. Kukkamassaa voi tehdä itse lisäämällä 250grammaan sokerimassaa noin 1tl CMC tai Tragant jauhetta ja kääriä massa kelmuun vuorokaudeksi.
 
Marsipaani kuivaa hitaimmin, joten siitä ei kannata tehdä koristeita. Itse yleensä käytän valmista vaahtokarkkimassaa, sillä sekin kuivaa nopeasti ja on kivan kimmoisaa. Katso postauksen lopusta ohjevideo.


Välineet: silikonialusta, pallopäinen muotoilutyökalu, sieni, omenankukkamuotteja, sokerimassaa/kukkamassaa/karkkimassaa, pieni kaulin.

KESKUS
 

Ensimmäiseksi tehdään kukan keskusta. Tässä on kolme eri tyyliä. Yksi tapa on ottaa pienimmällä kukkamuotilla pala massasta ja pallopäisellä työkakulla litistää terälehdet ohuen ohuiksi.
 

Sen jälkeen lehdet rutistetaan yhteen. Kuvan lehdet voisivat olla vieläkin litteämpiä.


Toinen tapa on muotoilla pieni pötkö (1-1,5cm) massaa ja koota kukka sen ympärille.


Kolmas tapa on muotoilla massasta pieni pallo, litistää se sormilla ja sen lisäksi vielä muotoilla pallotyökalulla ohueksi. Tämän jälkeen palanen kääritän rullalle. Tällä tyylillä voi koota myös koko kukan. Terälehtiä kiinnitetään keskustan ympärille yksitellen. Massa yleensä tarraa kiinni ilman liimaa, mutta jos palat eivät pysy kiinni toisissaan, voi liimausapuna käyttää elintarvikeliimaa tai vettä. Vettä ei saa kuitenkaan laittaa paljon tai massa menee pilalle. Pintaa tarvii vain ihan aavistuksen kostuttaa.

TERÄLEHDET
 

Terälehdet kannattaa tehdä isoimmalla omenankukkamuotilla. Jokainen terälehti kannattaa muotoilla pallotyökakulla ohueksi. Terälehdet voi kiinnittää joko näin, että laittaa keskustan kukan päälle ja nostaa lehdet yksitellen ylös. Keskustapalanen kannattaa leikata melko matalaksi, jotta tämä onnistuu. Kuvassa keskusta on aavistuksen liian pitkä. Tuo "häntä" kannattaa leikata pois. 
Tuki- ja kuivausapuna voi käyttää esim. kananmunakennoa tai kananmunakuppeja.


Omasta mielestäni helpompaa on kuitenkin repiä terälehdet palasesta irti ja lisätä ne yksitellen keskustan ympärille. Lopusi kukan "häntä" leikataan veitsellä pois. Ylläolevassa kuvassa keskusta on tehty tuolla ensimmäisellä tyylillä.


Tässä kuvassa keskusta on tehty rullaamalla pala massaa rullalle (3.tyyli). Terälehdet on muovattu pienistä massapalloista ja lisätty yksitellen kukkaan kiinni. Näin kukasta saa melko aidonnäköisen, sillä jokainen terälehtihän on erilainen.
 

4 kommenttia:

 1. Vastasi, kiitos kovasti ! :) Tästä voikin siirtyä tekemään ruusuja, monella eri tekniikalla... :) KIITOS <3 !

  VastaaPoista
 2. Sain kuin sainkin tehtyä niitä lomalla.. Täältä löytyy tulos --> http://postittelijanleipomukset.blogspot.fi/2013/08/elamani-ensimmaiset-kukkaset.html

  Linkkaan blogisi lukulistaani blogini sivureunaan :)

  VastaaPoista
 3. Sain kuin sainkin tehtyä muutaman ruusun! Täältä löytyy lopputulos --> http://postittelijanleipomukset.blogspot.fi/2013/08/elamani-ensimmaiset-kukkaset.html

  Linkkaan blogisi blogini reunassa olevaan lukulsitaan.. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3