sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Gelatin bubbles / LiivatekuplatTässäpä tämä liivatekuplien teko-ohje. Sitä kerettiinkin jo kaipailla.

Nämä eivät ole vaikeita tehdä, kunhan vain on oikeat välineet. Liivatelehdistä ei näitä kannata tehdä, sillä kymmentä pallukkaa varten tarvittaisiin ainakin 30kpl lehtiä ja niin suuri määrä liivatetta ei liukene pieneen vesitilkkaan. Eli kannattaa ehdottomasti käytätä liivatejauhetta, jota saa melkein kaikista ruokakaupoista, joista saa liivatelehtiäkin. Jauhe on nopea käyttää ja todella riittoisaa. 1tl jauhetta vastaa kahta liivatelehteä.

Noin 10 kpl 

8rkl vettä
4rkl liivatejauhetta
kimalletomuväriä

sakset 
vahvaa teippiä
vesi-ilmapalloja


Pallot

Ensimmäiseksi kannattaa valmistella pallot. Pumppaa vesi-ilmapalloihin ilmaa. Itse puhalsin pallot noin puolilleen, mutta palloista voi tehdä minkäkokoisia haluaa. Pallon kärkeen jää yleensä pieni nokka, mutta siitä on helppo päästä eroon.


Vedä pallot päitä erilleen ja kiepauta nokka solmun viereen. Kierrä ne yhteen muutaman kerran ja teippaa vahvalla teipillä. Itse käytin ruskeaa pakkausteippiä, sillä tavallinen teippi ei ollut tarpeeksi kestävää.


 Sitten pallot voidellaan rasvalla, jotta ne saadaan lopuksi irtoamaan liivatteesta. Rasvaa ei saa kuitenkaan olla liikaa, sillä tällöin liivate ei tartu. Rasvaa sivellään esim. talouspaperilla hyvin ohuelti. Rasvaa ei saa jäädä sinänsä näkyviin. Riittää että pinta vain kiiltää. Käytin Crisco kasvirasvaa, jota saa leivontatarvikeliikkeistä, mutta tavallinen öljykin käy.


Liivateseos

Liivateseosta varten mittaa vesi kulhoon. Lisää sekaan ripaus tomuväriä. Itse käytin ehkä 1/6 tl verran kultaista tomuväriä. Sekoita tasaiseksi ja mittaa sekaan liivatejauhe. Sekoita ja anna jauheen turvota noin 5min. Kuumenna seosta sitten mikrossa 10-15s. Seos ei saa kiehua, mutta liivatteen on liuettava veteen.


Dippaa sitten pallot liivateseokseen lähes kauttaaltaan. Solmukohtaa ei tarvitse kastaa. Yksi kerros ei riitä tekemään pinnasta tarpeeksi jämäkkää, joten dippaus kannattaa uusia 1-2kertaa, kunhan edellinen kerros on pari minuuttia kovettunut. Jos liivateseos jähmettyy, voi sitä lämmittää lisää mikrossa.


Nosta pallot ritilälle kuivumaan. Muovinen tai silikoninen ritilä olisi paras, sillä liivate ei tartu niihin samalla tavalla kuin tuommoiseen metalliseen. Mutta kyllä tuokin paremman puutteessa tähän soveltui.

Kun liivatekerrokset ovat valmiit, anna pallojen kuivua huoneenlämmössä vähintään 24h. Itse laitoin pienen tuulettimen pallojen viereen puhaltamaan viileää ilmaa ja pallot kuivuivat kuudessa tunnissa! Mutta kuumaa ilmaa ei tietenkään palloihin kannata suunnata, sillä se sulattaa liivatteet. Ja esim. hiustenkuivaaja on vähä liian tuju peli tähän tarkoitukseen. Pieni pöytätuuletin kyllä soveltuu, mikäli pallojen valmistumisella on kiire.


Kun pallot ovat kuivuneet, leikkaa ilmapallon solmun viereen pienen pieni reikä ja päästä ilma varovasti ulos. Poimi sitten pallo kuplan sisältä pois ja leikkaa kuplan suuta tarvittaessa siistimmäksi.


Kuplat voi liimata kakkuun kiinni pikeerillä tai sokerikuorrutteella. Elintarvikeliima ei ole tarpeeksi kestävää. Toki pallot voi vain asetella kakun ympärille jos niitä ei halua siihen kiinnittää. Kuljetusta varten pallot kannattaa kuljettaa omassa pehmustetussa rasiassaan.


Pallot sopivat hyvin esim. synttäri- tai vappukakkuun.
Lisäksi ne olisivat hauska koriste esim. lasten kylpy- tai vesiaiheiseen kakkuun.

3 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3