torstai 3. maaliskuuta 2016

SokeripitsiOlen käyttänyt sokeripitsiä jo monissa kakuissa ja tehnyt sen valmistuksestakin muutamia ohjeita. Pitsin valmistusta joutuu ehkä aluksi pari kertaa harjoittelemaan, mutta ei kannata pelätä sen kokeilemista. Valmistuksessa on muutama jippo, mutta kokosin aiheesta ohjevideon youtubeen, jossa koitan antaa vinkkejä sudenkuoppien välttämiseksi.
Suosittelen käyttämään sellaista pitsiainetta, jonka voi kuivattaa uunissa. Huoneenlämmössä pitsin kuivatus kestää ainakin 6h, mutta uunissa se valmistuu vartissa. Cake lace pitsiaineet ovat näppäriä. Confetin pitsiaine on hyvin samantyyppistä.

Cake lace pitsin valmistus

Pakkaukseen kuuluu kaksi purkkia; A (jauhe) ja B (neste).
Lisäksi mukana tuli hyvät kirjalliset ohjeet ja CD-rom.

100g valmista massaa:

1. Kaada kulhoon 50ml vettä.

2. Lisää 42g jauhetta (purkki A). 
Tämä määrä on noin 4rkl, mutta punnitseminen on kuitenkin varmempi keino.

3. Sekoita sähkövatkaimella noin 2min ajan.

4. Lisää 3g (1tl) nestettä (purkki B) ja sekoita 4-6min ajan, kunnes seos on tasaista.
Itse sekoitan seosta yleensä noin 3min malttamattoman luonteeni takia. On toiminut hyvin näinkin. Kannattaa malttaa sekoitella seosta kuitenkin pari minuuttia, sillä muuten jauhe ei liukene nesteeseen.

5. Levitä seosta pitsimuotille tasaisesti ja kaavi ylimääräinen massa pois joustavalla (silikoni)raapalla.

6. Anna massan kuivua muoteissa 6-8h tai laita muotit uuniin 70 asteeseen 12-14minuutiksi. Anna massan jäähtyä, ennen kuin poistat pitsin muotista. Mikäli pitsi ei irtoa muotista kivuttomasti, laita se vielä pariksi minuutiksi uuniin. Pitsi ei saa olla vetelää eikä liian kuivaa. Valmis pitsi on joustavaa eikä repeile helposti.Sadasta grammasta ainetta valmistaa ainakin kaksi pitkää pitsiä (kts. ylin kuva).
Minulla on kaksi pitkää pitsimattoa. 24cm kakun ympärille tarvitaan kaksi pitsiä. 
Yksi pitsi riittänee 15cm kakun ympärille.

Pitsiainetta voi myös värjätä geeli/pastaväreillä.

Ylimmässä kuvassa oleva kultainen pitsi on tehty valmiista Confetin kultapitsiaineesta, joka on sellaisenaan valmista käytettäväksi. Megakätevää! Ja toimi tosi hyvin!


Pitsi kannattaa kiinittää kakkuun veden tai elintarvikeliiman avulla. Kakun pintaan sivellään vähän vettä pensselillä, mutta ei liikaa sillä vettyessä pitsi sulaa. Sitten pitsi painellaan kakkuun kiinni. Vettä tai liimaa voi lisätä tarvittaessa. Elintarvikeliima on varmempi keino, sillä se kiinnittää pitsin paremmin eikä pitsi vety niin helposti. Pitsi kovettuu ajan kanssa.

6 kommenttia:

 1. Milloin on kiire, niin tottahan toki uunikuivatus on ok. ohjeiden mukaisesti. Mutta itse teen pitsejä/kuvioita varastoon, niin yön yli kuivatus on vaivatonta Ü. Pitsi pysyy kauan notkeana.

  Terkuin nami-hiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kunhan muistaa kääriä sen kelmuun tiiviisti :)

   Poista
 2. Mikä on oikea tapa säilyttää valmis sokeripitsimassa sen ajan, kun pitsit kuivuvat ja saa edelliset pois muoteista ja laitettua uudet kuivumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelmuun käärittynä säilyy vaikka viikkoja :)

   Poista
  2. Valmiit pitsit varmaankin kelmussa, mutta tarkoitin tuota sokeripitsimassaa, josta ei ole vielä tehty pitsejä. Minulla ei ainakaan ole niin paljon muotteja, että saisin koko satsin kerralla kuivumaan muotteihin.

   Poista
  3. Aa, sitä massaa en yleensä varastoi. Sitä voi tehdä myös ihan pienen määrän kerralla. Luulen et se säilyy ilmatiiviisti pakattuna jonkun aikaa. Esim pakastuspussissa, joka on vielä pienessä pakastusrasiassa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3