perjantai 25. maaliskuuta 2016

VohvelipäiväVohvelipäivä juontaa juurensa Ruotsiin. Marian ilmestymispäivää (ruot. vårfrudagen) vietetään ruotissa myös kansallisena vohvelipäivänä. Marian ilmestyspäivää on kristillisenä juhlana vietetty jo 600-luvulta alkaen. Se oli Ruotissakin virallinen kirkkopyhä aina 1950-luvulle asti. Sitten Marianpäivää alettiin viettää 22.3 ja 28.3 välisenä sunnuntaina. Vaikka Ruotsissakin Marian ilmestymispäivä vaihtelee vuosittan, kansa viettää fårfrudagenia aina 25.3. Tänä vuonna päivä sattui pitkäperjantaille. Pääsiäinen on tänä vuonna harvinaisen aikaisin.

Tarinan mukaan ruotsin våffla tulee Neitsyt Marian nimityksestä Vår Fru. Sanotaan että vårfrudagen olisi muuttunut kansan suussa muotoon vafferdagen ja edelleen vaffeldageniksi. Vohvelit on tunnettu ruotsissa jo 1600-luvulta lähtien. Sana vohveli on peräisin hunajakennoa tarkoittavasta saksan sanasta. Se viittaa tietenkin vohvelin kuviointiin. Vohvelin koostumus vaihtelee eri maissa. Ruotsissa syödään vohveleita vohvelipäivänä koko päivän ajan.

Postauksen lopussa on ohje historialliseen kermavohveliohjeeseen.
Ensin laitan tähän kuitenkin ohjeen terveysvohveleihin, joita testasin viime kuussa.
 Nämä maistuvat täysin yhtä hyviltä, kuin epäterveellisemmätkin versiot.

Terveellisemmät vohvelit

3 munaa
½dl intiaanisokeria
 2dl täysjyvävehnäjauhoja 
1tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa 
3rkl sulaa voita
½tl vaniljajauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Lisää voi ja nesteet lopuksi. Sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Anna hetken turvota ja paista voidellulla vohveliraudalla.


Perusvohveliohjeeni löytyy täältä.
Meidän lasten suokkari on vohvelit, hillo ja kermavaahto.
Lapset eivät myöskään huomanneet mitään eroa näiden ja perusvohveleiden välillä.
Hillona käytän aina St.Dalfourin hilloja, koska niissä ei ole lisättyä sokeria.


Tämän vuoden laskiaisen hitti oli laskiaispulla banaanilla, nutellalla ja kermalla. Tämäkin luonnollisesti Ruotsista kantautuneena. Vohvelipäivänä voisi tarjoilla vohvelit banaanin ja nutellamoussen kera. Pahoittelut kuvien huono laatu. Ne on otettu surkealla kännykkäkamerallani.

  Nessie kauhani

 Nutellamousse

2,5dl kermaa
150g nutellaa


Kermavohvelit eli Sura Grädd-Waflor

Tässäpä sitten kermavohveleiden ohje. Se on ruotsalaisen Cajsa Wargin keittokirjasta Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber vuodelta 1755. Vanhaa ohjetta kunnioittaen, kirjoitan sen ruotsiksi.

Till 15 laggar:

3 1/4 dl sur tjock grädde eller crème fraiche
6,5dl vatten
1 3/4 dl smält smör
2 ägg
ca 5dl vetemjölVohvelipäivä info kirjasta Taivaallista mannaa, Marja Tanhuanpää, 2014

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3