Omenastruudeli (video)



Sain päähäni näin syksyn ja Oktoberfestin kunniaksi testata omenastruudelia eli omenapiirakkaa rullan muodossa. Struudeli tarkoittaa pyörrettä ja leivonnainen koostuukin ohueksi kaulitusta taikinasta, joka täytetään omenacrumblella ja kääritään rullalle kääretortun tapaan. Omenastruudeli on Itävallan kansallsiruoka.

Taikinan voi tehdä itse, mutta helpointa on käyttää valmista filotaikinaa, jota löytää ruokakauppojen pakastealtaasta. Filotaikina on valmiiksi ohuen ohutta, joten jätän taikinan ohjeen nyt tästä pois. Ulkomailla järjestetään jopa kilpailuja, kuka kaulii ohuimman struudelitaikinan. Taikinan läpi pitäisi periaatteessa pystyä lukemaan lapulle kirjoitettua tekstiä.



Minä päätin helpottaa elämää ja käytin filotaikinaa. Tätä suositellaan aika paljon struudeliohjeiden yhteydessä. Täytteen ohjeen otin Wienistä ostetusta reseptikirjasesta. Omenastruudeli on alunperin Itävallasta kotoisin, mutta se on hyvin suosittua myös Saksassa ja sopii hyvin Oktoberfestiin.
Tällä ohjeella tulee tarpeeksi täytettä kahteen filotaikinasta tehtyyn rullaan.


1,5 kg omenoita
100g sokeria
100g voita
2 rkl vaniljasokeria
2-3 rkl kanelia
sitruunamehua
60g rusinoita tai kuivattuja karpaloita
160g leivänmuruja / korppujauhoja

100g voita sulana
1 muna voiteluun




Kuori omenat ja poista kodat. Pilko hienoksi silpuksi. Ripottele päälle reilusti sitruunamehua ettei omenat tummu. Laita rusinat likoamaan veteen. Alkuperäisessä ohjeessa rusinat liotetaan rommissa, mutta minä en voi sietää rommia, joten vesilinjalla mentiin.

Kaupan valmiit korppujauhot ovat niin pahoja, että leivonmuruseos kannattaa tehdä itse esim. kuivahtaneesta paahtoleivästä. 160g:aan tarvitaan 5-6 leipäviipaletta. Leivät voi laittaa paahtimeen, jonka jälkeen ne kuivahtaa parissa minuutissa. Hienonna leivät tehosekoittimessa ja paahda murut pannulla voissa. Lisää sokeri ja kaneli.

Itsehän tein tohkeissani sen virheen, että käytin ensimmäiseen rullaan vain yhden filotaikinalevyn. Eihän tämmöinen voi kasassa pysyä, vaan filotaikinalevyjä kuuluu laittaa 3-4 päällekäin. Jokainen kannattaa kuitenkin voidella erikseen voisulalla. Sen siitä saa kun lukee ohjeet huonosti ja tekee kaiken yrityksen ja erehdyksen kautta.. Mut onneksi kakkosversio onnistui!

Aseta filotaikinat leivinpaperille. Levitä leivänmuruseoksesta puolet levyille ja nostele päälle puolet omenoista. Kääri rullalle leivinpaperin avulla. Voitele rulla kananmunalla ja tee vielä toinenkin rulla. Paista rullia 175 asteessa 30-40min. Voitele rullat kaksi kertaa voisulalla paistamisen lomassa. Rullat ovat valmiit kun pinta on rapsakka ja kullanruskea.



Ripottele pinnalle tomusokeria. Struudeli on parasta vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna. Ylimääräisiä filotaikina levyjä ei voi uudelleen pakastaa, vaan ne kannattaa säilyttää jääkaapissa kelmuun käärittyinä. Levyt kuivavat ja kovettuvat nopeaa.


Oktoberfesteilla pukeudutaan perinteisesti Baijerilaiseen Dirndl-mekkoon, joka ei ole varsinainen kansallispuku, mutta hyvin suosittu vaate sekä Saksassa että Itävallassa. Hiukset ovat letillä ja miehillä on luonnollisesti nahkahousut eli Lederhosen.


Mekossa on perinteisesti syvään uurrettu etuosa ja valkoinen napapaitamainen paita. Mekkoon kuuluu usein myös esiliina. Tykästyin tähän mekkoon niin paljon, että ajattelin laittaa sen sukulaisen häihinkin päälle. Tuskin kukaan pahastuu, vaikka puku ei Suomen kansallispuku olekaan.

Jodlaus on muuten hieno taiteenmuoto..  🎶

Kommentit