lauantai 9. joulukuuta 2017

Luukku 9: Makutestissä piparkakut (video)Tänään makutestissä on erilaisia piparkakkuja. Näitäkin löytyy nykyisin todella monenlaisia. Maistan mm. appelsiinin, mantelin ja piparmintun makuisia piparkakkkuja. Lisäksi testataan jouludominoita ja erilaisia piparitaikinoita. Mikä viekään voiton?!

Piparitaikinan ohje löytyy täältä
Gluteenittomat versiot täällä.


Piparmintun makuisia pipareita voi tehdä myös itse esim. Marianne crush murskalla. Kaulitun piparitaikinan päälle levitetään karkkimurskaa ja kaulitaan se pintaan kiinni. Sitten otetaan piparimuotilla palasia normaliin tyyliin.Historiaa

Piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja, valmistettiin jo faraoiden Egyptissä. Eurooppaan hunajakakut tulivat Kreikan kautta, idän kauppamatkoilta sekä ristiretkeläisten mukana. Pitkään jumalten herkkua sai valmistaa vain luostarit. Vähiten resepti kulkeutui myös leipureiden tietoisuuteen ja hunajan tilalle tuli sokeri. Hunajakakut muokkautuivat Euroopassa erilaisiksi pipareiksi, esim. Saksassa Lebkucheneiksi. Vanhan tyylin hunajakakku perinne jatkuu kuitenkin mm. Puolassa ja Venäjällä. Pohjoismaihin pipariperinne kulkeutui mm. luostareiden välityksellä keskiajalla. Pohjolassa taikinan joukkoon alettiin lisätä mm. voita. Monilla piparkakkumalleilla oli aikoinaan oma vertauskuvauksellinen merkityksensä.  

  • Possu: symboloi viikinkiajan uhrileivästä, jonka avulla jumalilta toivottiin rikkautta.
  • Kukka: hyvä sato, rikkaus, hedelmällisyys.
  • Ukko ja akka: pitkä ja onnellinen elämä.
  • Sydän/tähti/lintu: rakkaus, usko, pyhä henki.

Mitäköhän muumit voisivat merkitä...??

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3