Laskiaispullat (video)



Perinteisesti laskiaisena aloitetaan laskemaan paastopäiviä, minkä yhteydessä katolisissa maissa vietetään suuria karnevaaleja ja jätetään hyvästit lihalle. Suomalaisten vastine tälle hulppealle tapahtumalle on mäenlasku ja hernekeitto. 

Olen jostain syystä niin suuri laskiaispullien ystävä, että omistin tälle juhlalle oikein oman kategoriankin blogista. Olen testaillut myös erilaisia jälkiruokaversioita tästä klassisesta ruotsalaisesta pullasta. Aiempina vuosina blogeissa on näkynyt mm. laskiaispullakakkuja ja kermasarvia. Minä tekaisin pari vuotta sitten hauskan laskiaispullakranssin, joka pääsi lehteen asti. Mikäli uuden vuoden dieettilupaukset painaa vielä edelleen alitajunnassa, voi testata myös tätä kevennettyä laskiaispullaohjetta.

Tänään ei kokeilla mitään uutta ja innovatiivista, vaan tehdään ihan perinteisiä laskiaispullia luotto-ohjeellani. Tällä ohjeella tulee super kuohkeita ja meheviä pullia. Ohje poikkeaa hieman perinteisestä korvapuustitaikinasta.

Karlsbader-taikina
 
25g tuorehiivaa tai 1pss kuivahiivaa
3dl maitoa
1 muna
1dl vaaleaa siirappia
ripaus suolaa
1,5tl kardemummaa
1tl leivinjauhetta
8-9dl vehnäjauhoja
75g huoneenlämpöistä voita
 

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito ensin 42 asteiseksi ja sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Lisää muna, siirappi ja mausteet. Siirapin tilalla voi käytää myös tavallista sokeria. Lisää leivinjauhe jauhojen joukkoon ja lisää noin 7dl jauhoja nesteen joukkoon ja alusta taikina. Lisää huoneenlämpöinen voi. Jääkaappikylmää voita voi lämmittää mikrossa 10sekuntia. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoilta, mutta on yhä aavistuksen tahmaista. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10min, jotta taikinaan muodostuu sitko. Käsin kauemmin. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30-60min.

Kumoa taikina ja alusta. Taikinasta voi muotoilla 5-6 suurehkoa pullaa tai yhden jättipullan. Minä tein reilu 10 pullaa ja jokainen taikinalöntti painoi n.80g.

Tämän seuraavan vinkin löysin Suskin kanavalta (Gastro Pahalapsi). Pullia täytyy kohottaa pellillä 3-4h huoneenlämmössä, jotta niistä tulee meheviä ja kuohkeita! Hommaa voi nopeuttaa, laittamalla pullat uuniin 35 asteeseen kohoamaan 1-1,5 tunniksi! Aivan loistavaa, kiitos Suski tästä vinkistä!

 Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Lisään kananmunan joukkoon aina vähän vettä tai maitoa, jotta seos levittyy tasaisemmin. Paista pullia 200 asteisessa uunissa 15-20min. Yhtä jättipullaa kannattaa paistaa noin 30min. Anna jäähtyä leivinliinan alla peitettynä.

 
Sitten seuraakin elämääkin suurempi kysymys, että hillolla vai mantelimassalla!?  
Mikäli karvasmanteliöljystä on kyse, nakkaan sillä vesilintua. Mikäli kuitenkin vaihtoehtona on sitruunalla ja kanelilla maustettu ihana mantelimassa, otan mielummin sen kuin hillon. 💗

Mantelimassa
2,5dl mantelijauhetta
4dl tomusokeria
1 munan valkuainen
1-2tl kanelia
4tl sitruunamehua
1-5rkl vettä
 
 Vaahdota valkuainen. Lisää tomusokeri ja mantelijauhe pienissä erissä sähkövatkaimella sekoittaen. Kuivia aineita ei tarvitse siivilöidä. Mausta kanelilla ja sitruunamehulla. Lisää vettä, kunnes koostumus on hyvä. Massa on aluksi erittäin kuivaa. Jos haluaa kohtuu helposti levittyvää massaa, saa vettä lisätä lähemmäs 5rkl. Vettä kannattaa lisätä 1rkl kerrallaan ja sekoittaa hyvin joka välissä. Näin seoksesta ei tule liian lötköä. Vesi kuitenkin notkistaa massan yllättävän nopeasti.


Viime vuoden hittileivonnainen oli banaanilla ja nutellalla täytetty pulla. Toimii myöskin tänä vuonna!

Kommentit

  1. Tulipas paljon uusia vinkkejä! Eipä varsinkaan oo tullu mieleenkään, että uskaltais kohottaa pullaa noin kauan :D Aina sitä oppii uutta! :) Ihan huippuhyvän näkösiä ♥

    VastaaPoista
  2. Onpas mehevät pullat! Tuo kohotusvinkki onkin hyvä, aion itsekin kokeilla. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3