Japanilainen kurpitsavanukas (video)


o

Syksyllä on kiva leipoa kaikkea kurpitsasta. Etsiskelin uusia ideoita ja törmäsin tähän ihanaan kurpitsavanukas ohjeeseen. Kaikki kurpitsareseptini löytyvät täältä.

Tämä vanukas on nimeltään Kabocha pudding. Se on hyvin suosittu jälkiruoka Japanissa. Vanukkaaseen tulee perinteisesti hokkaido tai kabocha kurpitsaa. Näin syksyllä hokkaido kurpitsaa löytää lähes joka marketista. Se on melko pieni ja kuoritaan talvikurpitsan tavoin. Käytän yleensä leivontaan myskikurpitsaa, sillä sen voi kuoria kuorimaveitsellä perunan tavoin. Tällä kertaa käytin kuitenkin hokkaidokurpitsaa, koska halusin pysyä uskollisena ohjeelle. Hokkaidon maku on hieman pähkinäinen ja se sopii loistavasti jälkiruokiin. Se on myös kauniin tumman oranssi väriltään. Talvikurpitsa/jättikurpitsa on vähän kitkerämpää ja sopii paremmin ruoanlaittoon. Ohje on alunperin täältä.



Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja irroita liha kuoresta. Kuutioi kurpitsa ja keitä palasia vedessä 15-20min, kunnes ne pehmenevät. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsat sauvasekoittimella tai haarukalla. Sosetta voi myös pakastaa.

Pieniä jälkiruokavuokia löytää marketeista ja kodinkoneliikkeistä. Pohjalle tulee ihana karamellikastike ja päälle creme bruleeta muistuttava vanukas. Kurpitsaleivonnaisissa maistuu ihanasti jo hitunen joulua.


Karamellikastike

4rkl sokeria
2rkl vettä
2rkl vaahterasiirappia

Laita ainekset kattilaan ja keittele seosta vähän väliä sekoittaen, kunnes kaikki sokeri liukenee ja seos paksuuntuu (5-10min). Nosta kastiketta neljän keraamisen uunivuoan pohjalle. Vuoan koko saa olla n.2,5dl. Voit tarvittaessa käyttää myös jotain muuta siirappia, mutta vaahterasiirapissa on paras maku.



Vanukas
4kpl

n.200g kurpitsasosetta
2dl kuohukermaa
0,25dl maitoa
50g sokeria
2 kananmunaa
½tl vaniljajauhetta tai 1tl vanljasokeria
½tl kanelia

  • Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
  • Laita kerma, maito ja sokeri kattilaan. 
  • Mikäli haluat vähäsokerisen jälkiruoan, korvaa sokeri etyrtirolilla tai muulla makeutusaineella. Kiehauta seos, mutta älä keitä. 
  • Lisää kurpitsasose ja sekoita vispilällä tasaiseksi. 
  • Anna seoksen jäähtyä kylmässä vesihauteessa noin 5min.
  • Riko kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää seokseen hyvin sekoittaen.
  • Lisää lopuksi vanilja ja kaneli. 
  • Kaada seos vuokiin täyteen asti.
  • Nosta pienet vuoat isoon laakeaan uunin kestäävän vuokaan.
  • Täytä vuoka (3/4) kiehuvalla vedellä ja paista vanukkaita vesihauteessa 40-50min.
  • Vanukkaiden kypsyyttä voi testata tikulla. Tikkuun ei saa jäädä märkää taikinaa kiinni.


Anna vanukkaiden jäähtyä jääkaappikylmiksi ennen tarjoilua. Itse tosin maistoin vanukasta lämpimänäkin ja se oli todella ihanaa niinkin! Tämä jälkiruoka oli ihan superhyvää! Pakko tehdä uudestaankin!

Kommentit