Omenakeikauskakku

 



Olen etsinyt viikkojen ajan täydellistä omenakeikauskakun ohjetta. Testasin yhtä ohjetta niin monta kertaa, että naapurin omenapuusta meinasi loppua omenat kesken! Ja tulin siihen lopputulokseen, että kyseinen ohje ei ollut satavarma.

Päätinkin kehitellä muutamasta ohjeesta inspiroituneena täysin oman ohjeen, jolla tulisi sekä herkullinen että kaunis kakku. Ja löytyihän se ohje lopulta! Alla olevalla ohjeella tulee täydellinen omenakeikauskakku, joka onnistuu toki myös muistakin hedelmistä.

Omenan ja kinuskin yhdistelmä on yleensä aina täydellinen. Keikauskakun kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei kakusta tule liian makea. Tässä ohjeessa on juuri sopiva määrä kinuskia ja itse kakkupohjan ohje on kehitetty klassisesta voikakkupohjan ohjeestani.



20 cm vuoka

25 g voita
½ dl fariinisokeria
3 omenaa tai 10 luumua

200g voita
200g sokeria
3 munaa
180g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria


Kuori ja viipaloi omenat. Sulata voi ja fariinisokeri kattilassa tasaiseksi. Vuoraa kakkupohja leivinpaperilla. Irtopohjavuokaa käytettäessä vuoraa vuoka vielä ulkoa foliolla. Kaada kinuski vuokaan ja nosta omenalohkot päälle.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat. Lisää kuivat aineet kerman kanssa vuorotellen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla aivan kakun keskeltä. Kakkupohja kypsyy normaalia hitaampaa, koska omenoista lähtee hieman kosteutta taikinaan. Jos kakun pinta alkaa paistamisen lomassa tummua, peitä vuoka foliolla tai leivinpaperin palasella.

Anna kakun jäähtyä 10min vuoassa ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle.
Kakun kanssa sopii yhteen ihanasti itse tehty kinuskijäätelö.


Seuraava ohje on Emma Ivanen blogista. Tämän ohjeen kanssa taistelin eniten, mutta julkaisen sen kuitenkin, koska kakusta tuli hyvänmakuinen. Kakkutaikina on hyvin kevyt, joten hedelmät nousevat herkästi pintaan ja lopputulos ei ole kovin nätti. 

Kakusta tuli kuitenkin ilmava ja mehevä. Muistutti koostumukseltaan hieman porkkanakakkua. Kakku ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin edellisellä ohjeella tehty.

Testasin ohjetta myös niin, että puolitin kinuskin määrän, koska tällä ohjeella tulee paljon kinuskia ja kammoksun liian makeita leivonnaisia. Puolitetulla kinuskilla tulikin aivan täydellisenmakuinen kakku, mutta omenat nousivat vielä enemmän pintaan, koska kinuski ei kunnolla pitänyt niitä paikoillaan. Tämä on vähän harmi, koska kakun idea on, ettei sitä tarvitse enää koristella paistamisen jälkeen. 

20cm vuoka

50 g voita
1 dl fariinisokeria
3 omenaa tai 10 luumua

1,5 dl maitoa
1 tl omenaviinietikkaa
1 dl rypsyöljyä
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl kanelia
1/4 tl suolaa

175 astetta, 45min



Testasin ohjetta myös luumuilla ja ne pysyivät vähän paremmin pohjalla. Omenakakku oli kuitenkin paremman makuinen. Suosittelen tosiaan puolittamaan kinuskin määrän, koska tällöin mausta tulee parempi, vaikka esteettisyys vähän kärsisikin. Muutoin ohje pysyy ennallaan.

Testasin pari vuotta sitten ranskalaista Tarte Tatin kakkua, joka on keikauskakku, mutta pohja poikkeaa tästä täysin. Kakku onnistui hyvin, mutta minusta siinäkin oli hieman liikaa kinuskia pohjalla. Pidän makeasta, mutta ylimakeat leivonnaiset ovat pelottavia, koska liika sokeri vie huomion pois muista ihanista mauista. Siksi yritänkin panostaa aina enemmän makuun kuin ulkonäköön, vaikka molemmat ovat tärkeitä.

Kokeilkaa ihmeessä tuota ensimmäistä ohjetta, sen pitäisi olla idioottivarma. Jos oikein laittaa ranttaliksi, voi testata molempia ohjeita ja tehdä vähän vertailua mikä maistuu parhaimmalta. Laita kommenttia alas, mikäli innostut testaamaan ohjeita!


Kommentit

  1. Hei kakkumonsteri,omenakeikauskakusta tuli todella hyvä! Terveiset Ruotsista toivottaa entinen Turkulainen. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3