Trento ja Verona

  


Kävimme toukokuussa miehen kanssa Trentossa, joka on kaupunki Pohjois-Italiassa tunnin junamatkan päässä Veronasta. Tämä söpö pieni kaupunki on sanoinkuvaamattoman kaunis ja sijaitsee Alppien keskellä, jolloin vuoret näkyvät joka suunnasta. Ihastuin tähän kaupunkiin niin paljon, että haluan palata tänne joka vuosi uudestaan!

Miehellä on  aika paljon työreissuja ulkomaille ja minusta on kiva lähteä mukaan aina kun vain mahdollista, sillä pidän matkustamisesta kovasti eikä minua haittaa pyöriä mestoilla itsekseni parin päivän ajan. Trentoon hänellä on työmatka yleensä vuosittain, joten tästä tulee varmaan säännöllinen matkakohde!

Lähin lentokenttä on Veronassa ja siitä on 1-1,5h junamatka Trentoon. Muita isoja kaupunkeja lähistöllä on mm. Venetsia ja Milano. Myös super kaunis Gardajärvi sijaitsee lähistöllä ja siellä kannatta ehdottomasti myös käydä, mikäli on huudeilla. Trento on muutenkin aika nopeasti läpikäyty, joten suosittelenkin vuokraamaan auton ja kiertelemään vähän eri kaupunkeja Pohjois-Italian alueella. Gardajärven seutu on yksi suosikkimatkakohteitani ikinä.

Kävimme Gardajärvellä vuosi sitten lasten kanssa, mutta siitä minulla ei ole videota. Kuvia löytyy kuitenkin Instagramin puolelta. Myös Trenton matkasta on oma story kokoelmapallukka, josta pääsee katsomaan minun matkan tohelluksia.

 

Piazza Dante Trento

 

Meillä oli miehen kanssa pari yhteistä lomapäivää, jolloin kiersimme eri nähtävyyksiä ja kävimme museoissa. Lisäksi tarkoituksena oli etsiä mahdollisimman monta autenttista italialaista ravintolaa. 

Trenton alueella näkyy itavaltalaiskulttuuri melko voimakkaasti ja Pohjois-Italiassa on myös saksalaisturisteja paljon. Tämä näkyy mm. ravintolatarjonnassa ja suosittelenkin välttämään ravintoloita, joiden menuun on liitetty myös kuvat annoksista. Tämä yleensä kertoo klassisesta turistipaikasta, joka on suunnattu lähinnä saksalaisille. Myös kahviloiden kanssa kannattaa olla tarkkana ellei halua syödä pelkkää Sacherkakkua Italian reissulla.

Huom!

Un bar tarkoittaa Italiassa kahvilaa. Kahviloissa on baaritiski, josta voi tilata juomaa, mutta tällöin ei kuulu mennä enää pöytään istumaan. Pöytään voi mennä suoraan, jolloin paikalle tulee tarjoilija. Tällöin menee myös pieni palvelumaksu eli tippikulttuuria ei ole. Ja cappuccinoa kuuluu juoda vain aamuisin ennen kello kahtatoista. Italiassa kannattaa myös tilata cornetto (ei croissant). Näitä pieniä vinkkejä olisi minulla sadoittain..

Jos haluaa Italiassa mennä baariin, kannattaa etsiä un pub, un locale tai una birreria. Italialaiset käyvät paljon kahviloissa yksillä eivätkä he juo itseään humalaan. Lisäksi nautitaan paljon aperitiiveja. Perheet käyvät pienten lasten kanssa yksillä ja sitten suuntaavat joko kotiin tai ravintolaan. Yksi suosituimpia alkoholijuomia Trentossa on Aperol Spritz, jota myydään joka nurkalla.

Italialaiset ovat ihania ja ystävällisiä. He yrittävät kovasti puhua englantia eivätkä välitä, vaikka turistit mokaisivatkin pahasti. Ihastuin italialaiseen kulttuuriin niin paljon, että päätin aloittaa italiankielen opiskelun itsenäisesti! Tavoitteena on opiskella kieltä pari vuotta, jotta pystyisi perus small talk -keskusteluun. Italiankieli on aika haastavaa, mutta se on helppo lausua. Opiskelin ranskaa viitisen vuotta nuorena ja ne opinnot auttavat valtavasti, sillä molemmat kielet polveutuvat latinasta. Nykyinen italian kirjakieli syntyi itse asiassa vasta 1900-luvulla telkkareiden yleistyttyä, sillä sitä ennen puhuttiin lähinnä erilaisia murteita. 


Pizzeria Bella 'mbriana Trento on autenttinen napolilainen pizzeria, jossa oli paras pizza mitä olen ikinä syönyt! Tämä on vähän piilossa turisteilta, mutta silti helppo löytää, kunhan vain on kartta mukana. En enää todennäköisesti pysty syömään mitään muuta pizzaa tämän jälkeen, sillä tämä oli ihan eri maailmasta! Parasta tosin oli, kun tarjoilija kertoi, että tämä pizza on ihan hyvää, mutta Napolissa on pizzeria, jossa on moninverroin parempi pizza! En tiedä miten se on edes mahdollista! Saimme tämän ravintolan osoitteen, joten seuraava matkakohde meillä taitaakin olla se Napoli!

Muita hyviä pizzerioita on Korallo Pizza & Drink ja Acquaefarina. Kannattaa vain ottaa huomioon, että nämä eivät ole joka päivä auki. Ja italialaiset ravintolat sulkevat keittiön noin klo 14-18, jolloin vain kahvilapuoli on auki. Lisäksi museot ovat yleensä maanantaisin kiinni, mutta luulen että turistikausina ne avaavat ovet joka päivä.

Tässä on vielä hyviä autenttisia ravintoloita: Antica Stella, Ristorante Boivin, Piadineria L'Angolo Tondo ja Focaccia store Belvedere.

 


Löysimme miehen kanssa eräänä iltana tämmöisen överiromanttisen ravintolan, jonka tarjoilija todellakin pani parastaan sinä iltana. 👌 Ravintola oli nimenomaan turisteille tarkoitettu ja oikein stereotyyppinen Kaunotar ja kulkuri -ravintola. 🐶 Pakkohan tämmöistäkin oli kerran testata, vaikka miljöö ei oikein meidän tyyliin istunut.. Ruoka kuitenkin oli hyvin italialaista. Tämmöiset turistiravintolat voivat olla auki koko päivän ajan.


Un gelato on italiaa ja tarkoittaa jäätelöä. Suomessa se tarkoittaa nimenomaan italialaista jäätelöä, joka on maailman parasta! Kun tätä kerran maistaa, ei taaskaan pysty mitään suomalaista vastaavaa syömään.. Italialainen jäätelö poikkeaa meidän jäätelöstä lähinnä ilmapitoisuuden osalta. Gelato sisältää noin 30% ilmaa, kun meidän jäätelö sisältää yli 70% ilmaa. Lisäksi gelatoon käytetään vain puhtaita ja tuoreita raaka-aineita, ei lisä-aineita. Gelaton maku on todella voimakas ja se sisältää yleensä vähemmän rasvaa ja sokeria kuin jäätelö. Suomalainen jäätelö valitettavasti on hyvin mautonta, mutta onneksi gelato yleistyy täälläkin.

Olen vähän tutkiskellut asiaa ja tarkoituksenani on julkaista vielä kesän aikana parhaita gelatoreseptejäni, joilla tulee täydellistä jäätelöä! Oma suosikkini on suklaa, mutta myös pähkinä-, marja-, lakritsi ja hedelmäjäätelöt ovat hyviä.

 


 Yksi parhaita jäätelöpaikkoja Trentossa on La Gelateria.
Toinen hyvä paikka on Gelateria Serafini.


St Vigil Cathedral sijaitsee ihan keskustassa ja tämän yhteydessä on museo.

Trento on tunnettu siellä vuosina 1545–1563 järjestetystä katolisen kirkon kirkolliskokouksesta. Tämä näkyy yhä museokulttuurissa.

Jos matkustaa alueelle, kannattaa ehdottomasti ladata Mio Trentino app, jolla saa paljon alennusta museoista ja nähtävyyksistä. Sillä pääsee myös ilmaiseksi julkisiin kulkuvälineisiin. Appia kannattaa tiedustella omasta hotellista.



Kun miehellä lopulta alkoi työt, minä päätin lähteä seikkailemaan julkisilla ja yritin löytää isoa kauppakeskusta lähistöltä. Italialaiset bussit ovat siitä haastavia, ettei niissä välttämättä lue, missä bussi on menossa, joten on aika mahdotonta jäädä oikealla pysäkillä pois... Minäkin päädyin jonnekin vuoristoon ja päätin vain odotella toisella puolen tietä bussia, joka veisi minut takaisin Trentoon.. Kauppakeskusta en löytänyt, mutta löysin ihania maisemia bussia odotellessa ja päädyin kuvaamaan niitä. Ja lopulta pääsin takaisin Trenton keskustaan. Tästä toilailusta voi katsoa lisää instagramin puolelta.

 

Buonconsiglio caste


 Noh, eksymisestä lannistumatta päätin seuraavana päivänä suunnata junalla Veronaan, jossa en ollut koskaan käynyt. Kaupungin suurin nähtävyys on Verona Arena roomalaisajalta. Sen rakentaminen aloitettiin 30 jKr. Tämä oli upea rakennus, mutta ei ihan Rooman Colosseumin veroinen.

 Verona on kiva shoppailukaupunki, mutta ei läheskään yhtä kaunis kuin Trento. Täältä ei nähnyt mm. vuoria lainkaan. Löysin kuitenkin paljon vaatteita ja kivoja kahviloita. Lisäksi testasin italialaista McDonald'sia joka poikkesi todella paljon meidän vastaavista! Kannattaa kertaalleen käydä testaamassa.

 


 Suosittelen ehdottomasti matkustamaan Pohjois-Italiaan ja tsekkaamaan Trenton vaikka edes päiväseltään, sillä tämä on henkeläsalpaavan ihana kaupunki!

 Voit katsoa videokuvaa matkalta uusimmalta YouTubevideolta:


 

Kommentit