Oopperakakku tai -leivos on kuuluisa ranskalainen leivos, jossa on ohut kahvisiirapilla kostutettu kakkupohja, suklaatäyte ja kahvikreemi. Tämä on ollut pitkään to do -listallani, sillä tästä leivoksesta löytyy kaikki suosikkimakuni.
Tästä leivoksesta tuli niin ihanaa, että aion tehdä sitä heti uudestaan seuraaviin juhliin! Kahvikreemi muistuttaa italialaista marenkikreemiä, mutta valkuaisten sijaan käytetäänkin keltuaisia. Tämä kreemi oli ehdottomasti paras kreemi mitä olen syönyt. Se sopisi täydellisesti myös esim. kääretortun täytteeksi.
Kakku ei ole vaikea tehdä, mutta tässä on aika monta eri työvaihetta. Siitä huolimatta ohje on yllättävän nopea. Haastavin vaihe on kahvikreemin valmistus, mutta kokosin videolle paljon vinkkejä, joilla sen saa onnistumaan.
n. 10 hlö
30x40 cm vuoka
Kakkupohja:
4 kananmunaa
125 g mantelijauhoja
90 g tomusokeria
30 g vehnäjauhoja
3 valkuaista
2 rkl sokeria
3 rkl sulaa voita
200 C, 8-10min
Siirappi:
60 ml vettä
50 g (n.½ dl) sokeria
2 tl pikakahvijauhetta
Suklaatäyte/kuorrute:
200 g tummaa suklaata
100 g voita
Kahvikreemi:
2 tl pikakahvijauhetta + 2 rkl kiehuvaa vettä
100 g (reilu desi) sokeria
3 rkl vettä
6 keltuaista
200 g voita
Kakun valmistus kannattaa aloittaa kakkupohjasta.
Sitten tehdään siirappi, suklaatäyte ja lopuksi kreemi.
Kakkupohjan valmistus:
- Vaahdota kananmunia yksistään pari minuuttia, kunnes niistä tulee jämäkkä ja vaalea vaahto.
- Siivilöi joukkoon mantelijauhe, tomusokeri ja vehnäjauhot vuorotellen. Sekoita joko käsin tai yleiskoneen hitaimmalla teholla.
- Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
- Lisää valkuaisvaahto kolmessa erässä seokseen. Sekoita varovasti nuolijalla.
- Lisää lopuksi sula voi ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina 30x40 cm vuokaan joka on vuorattu leivinpaperilla. Tasoita pinta hyvin.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 8-10min. Voi käyttää myös kiertoilmaa.
- Kun pohja tulee uunista, kanna sen jäähtyä vuoassa pari minuuttia ja kumoa sitten leivinpaperin päälle. Jätä odottamaan täytteiden valmistumista.
Siirappin valmistus:
Laita ainekset kattilaan ja keitä seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri liukenee.
Nosta sivuun jäähtymään.
Suklaatäytteen valmistus:
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tasaiseksi seokseksi.
Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä. Seos muuttuu jäähtyessään levitettäväksi kuorrutteeksi. Tässä vaiheessa kerkeää valmistaa kreemitäytteen.
Kahvikreemin valmistus:
- Sekoita pikakahvijauhe kahteen ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Jätä jäähtymään.
- Vaahdota keltuaisia noin viisi minuuttia, kunnes niistä tulee vaalea vaahto.
- Laita vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri liukenee.
- Keittele seosta, kunnes se saavuttaa 116 asteen lämpötilan.
- Nosta kattila tämän jälkeen heti liedeltä ja kaada keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
- Vaahdota seosta, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi.
- Lisää tämän jälkeen joukkoon huoneenlämpöinen voi pienissä erissä ja vaahdota seosta, kunnes siitä tulee sileää ja kiiltävää.
- Lisää lopuksi jäähtynyt kahvi ja sekoita tasaiseksi.
Kreemin juoksettuminen
Keltuaisvaahdon ja voin on oltava samanlämpöisiä!
Jos keltuaisvaahto on liian kuumaa, voi sulaa kreemin joukkoon. Tällöin kulhon voi laittaa pariksi minuutiksi jääkaappiin ja vaahdottaa hetken päästä uudelleen.
Jos keltuaisvaahto tai voi on liian kylmää, alkaa rasva erottumaan eli se muuttuu rakeiseksi eikä liukene kreemin joukkoon tasaisesti. Tämä on yksi ärsyttävimpiä mokia leivonnassa. Juoksettuneen kreemin voi vielä koittaa pelastaa, niin että lämmittää kulhoa ulkoa päin butaanipolttimella tai hiustenkuivaajalla ja sekoittaa seosta koko ajan. Tai kulhon voi laittaa lämpimään vesihauteeseen ja jatkaa sekoittamista koko ajan. Näin rasva sulaa ja liukenee varovasti kreemin joukkoon. Tosin aina juoksettuneen kreemin pelastaminen ei onnistu.
- Leikkaa kakkupohja neljään osaan, niin että saat kaksi ohutta n. 10x20cm palaa ja kaksi 20x20cm palaa. Katso leikkaaminen tarkemmin videolta. Kakkuun tulee kolme kerrosta.
- Nosta ensimmäinen iso palanen leivinpaperin päälle ja kostuta kahvisiirapilla.
- Levitä päälle puolet kahvikreemistä ja tasoita pinta hyvin.
- Nosta päälle kaksi pienempää kakkupalasta toiseksi kerrokseksi ja kostuta.
- Levitä päälle puolet suklaatäytteestä. Jos täyte on kerennyt jähmettyä liikaa, pehmitä sitä mikrossa 5-10 sekunnin pätkissä.
- Nosta viimeinen iso kakkupala päälle ja kostuta.
- Levitä loppu kreemi päälle ja tasoita pinta.
- Nosta kakku jääkaappiin 1-2h ajaksi jähmettymään.
- Tämän jälkeen pehmitä loppu suklaatäyte mikrossa varovasti ja levitä kakun pinnalle.
- Voit pitää kakkua vielä pari minuuttia jääkaapissa ennen leikkaamista.
- Tasoita kakun reunat ja leikkaa tämän jälkeen kakku paloiksi. Itse leikkasin kakun kahdeksaan osaan.
Katso valmistusohjeet tästä ihanuudesta vielä videolta!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3