Luukku 11: Pipari-suklaakakku ja peilikirkas kuorrute



Tämä ihanan jouluinen kakku on sisältä mehevä ja päältä rapea. Päällä on peilikirkas kaakaokuorrute, joka on todella kaunis ja herkullinen. Siitä näkee nimensä mukaisesti oman kuvansa. Maku on ihan yhtä hyvä kuin suklaa ganachessa. Maku muistuttaa aavistuksen lasten makupala vanukkaita.

Piparikakku

3 munaa
4,5dl sokeria
6rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
1tl inkivääriä
1tl kanelia
1tl neilikkaa
1mm kardemummaa
150g sulaa voita
2,25dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sula voi. Lisää kuivat aineet ja nostele varovasti lusikalla tasaiseksi seokseksi. Voitele 20cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan reunat ja peitä pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 40-45min. Anna jäähtyä vuoassa kunnolla ja kumoa sitten kakku lautaselle. Kakku on nätimpi ylösalaisin kumottuna, sillä keskusta painuu kasaan, mutta reunat ovat sen verran jämäkät, että kakku pitää muotonsa hyvin. Mikäli kuorrutat kakun alla olevalla suklaakuorrutuksella, laita kakku pakastimeen yön yli.



Peilikirkas kaakaokuorrute

10kpl (20g) liivatelehtiä TAI 20g liivatejauhetta sekoitettuna 90g:aan kylmää vettä
2dl kuohukermaa
300g sokeria
90g vettä
100g kaakaojauhetta
250g glukoosisiirappia

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10minuutiksi. Laita kerma, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta seos ja nosta pois liedeltä. Lisää glukoosisiirappia ja siivilöity kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi pehmenneet liivatteet seokseen (tai turvonnut liivatejauheseos). Kaada seos vielä siivilän läpi kulhoon.
Kuorrutteen voi käyttää samantien tai vasta seuraavana päivänä. Mikäli käytät kuorrutteen myöhemmin, laita kuorrutteen päälle pala kelmua, niin että kuorrute koskee kelmuun. Näin kuorrutteeseen ei tule paksua kalvoa pinnalle. Nosta kulho jääkaappiin.

Kuorrutteen käyttö heti:

Kuorrutettava kakku kannattaa olla jäinen, sillä tällöin kuorrute jämähtää ihan sekunnissa kakun päälle ja kuorrutuksesta tulee ihanan paksu ja sileä. 
Nosta kakku uuniritilän päälle ja nosta ritilä ison lautasen päälle. Ylijäämä kuorrute valuu kakun päältä lautaselle.

Mikäli käytät kuorrutteen heti, jäähdyttele kuorrutetta kylmässä vesihauteessa vähän väliä sekoittaen, kunnes kuorrute on 28-33 asteista (vähän kädenlämpöistä viileämmäksi). Lämpömittari on keittiössä hirmu kätevä. Niitä voi ostaa mm. marketeista tai leivontatarvikeliikkeistä. Kaada jäähtynyt kuorrute kakun päälle ja reunoille. Älä silota kuorrutetta enää veitsellä tms. Kuorrute jämähtää kakun pinnalle heti.

Kuorrutteen käyttö seuraavana päivänä:

Poista kelmu kulhon päältä ja lämmitä kuorrutetta mikrossa 10-15sekunnin pätkissä, kunnes seos on 28-33asteista. Tässä menee yhteensä noin 2-3min. Sekoita tasaiseksi, jotta kuorrutteessa ei ole yhtään möykkyjä. Kaada kuorrute heti kakun päälle. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua lautaselle. Nosta kakku tarjoilualustalle ja laita jääkaappiin. Kuorrute jähmettyy nopeasti kakun päälle. Kuorrute jähmettyy huoneenlämmössäkin nopeasti, joten sitä on helppo pursottaa vielä kakun päälle tai reunoille. Ihan yhtä nättiä jälkeä sillä ei tule kuin kermalla tai kreemillä, mutta esim. pienellä pyörötyllalla saa kivan nauhamaisen kuvion kakun päälle.

Olen testannut kakun kuorruttamista molemmilla tyyleillä. Molemmat onnistuivat erittäin hyvin. Uudelleen lämmitetyllä kuorrutteella tuli ehkä hieman paksumpi pinta kakkuun ja se jähmettyi nopeampaa. Samantien käytetyllä kuorrutteella tuli aavistuksen kiiltävämpi ja tasaisempi pinta. Mutta onhan se kätevää et kuorrutteen voi myös tehdä jääkaappiin valmiiksi ja käyttää myöhemmin. Kuorrutetta voi säilyttää jääkaapissa viikon.

Reseptillä tulee tarpeeksi kuorrutetta yhden 24cm halkaisijaltaan olevan kakun kuorruttamiseen. 20cm kakkuun voi riittää puolikaskin määrä. Riippuu korkeudesta. Itsellä jäi tässä tapauksessa kuorrutetta reilu desi yli. Laitoin osan kuppikakkujen päälle.


Kuorrute on tosi nätti myös kuppikakkujen päälle. Kuppikakut vain dipataan kuorrutteessa. Mietin kovasti mikä koriste tuohon päälle vielä passaisi, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että kuorrute on sellaisenaan jo niin nätti, etten pilaa sitä millään sokerimassakoristeilla. 

Jos koristeita haluaa laittaa kakun tai kuppikakkujen päälle, niin ne kannattaa asetella vasta juuri ennen tarjoilua, sillä liivatetta sisältävän kuorrutuksen päällä sokerimassa sulaa nopeasti!


Minulla jäi muutama pieni ilmakupla tuohon kuorrutukseen, mutta kuorrute on silti niin ihanan kiiltävä ja nätti etteivät ne siinä haittaa. Tätä kuorrutetta kannattaa ehdottomasti testata! Ja tuo piparkakkukakkukin on todella herkullinen!

Kuorrute passaa myös loistavasti esim. tämän suklaakakkun päälle. Mikäli haluaa kuorruttaa höttöisemmän kakun (esim. sokerikakkupohjasta tehdyn täytekakun), kannattaa kakku kuorruttaa ensin paksulla kreemikerroksella (ei kermavaahdolla) ettei kuorrute imeydy kakun sisään. Ohut hillokerroskin voisi toimia hyvin eristeenä. Kreemikerroksen on oltava hyvin sileä ja jäinen ennen kuorruttamista, sillä pienetkin kuopat erottuvat kuorrutteen läpi helposti.

Tästä kuorrutteesta näkee kirjaimellisesti oman kuvansa! Ihana!

Tekstiä muokattu: 28.3.2016


Kommentit

  1. Oijoi! Ihana kakku! Todella kaunis ♥ Ja maku on varmasti taivaallinen! ... :P

    VastaaPoista
  2. Oo tämä kuorrutus menee ehdottomasti kokeiluun joskus! :) ihanan yksinkertainen koristelu, ei mitään liian vähän eikä myöskään mitään liikaa. Tuo pipari sopii mahtavasti tummaan ja kiiltävään kuorrutuksen :)

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoinen kuorrutus. Onko se ihan oikeastikin noin tummaa, melkein mustaa? Pitää kyllä testata tämä. Mietin just, että kun saan piparkakkutalopuuhat kunnialla suoritettua, niin alkaa näiden ihanien leipomusten testaaminen - blogeista taas bongattu monia juttuja, joita on ihan pakko kokeilla. Kukahan ne syö... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrute on todella tummaa. Kuvissa näkyvä väri taitaa olla sama kuin luonnossakin. Sain otettua kuvat hyvässä valossa. Kuorrute oli tosi ihana!
      Itselläkin on paljon joululeivonnaisia vielä testattavana. Laitan miehen työpaikalle ylijäämät. xD

      Poista
  4. Herkullisen kuuloista! Tulee aivan makeanhimo. =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3