Mantelikrokantti

 

Itse tehty Daim on nopea tehdä ja todella kiva lahjaidea, sillä nämä säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Ohjeella tulee noin 20 palaa.

1 dl + 4 dl mantelilastuja
75 g voita
2 dl sokeria
½ dl vettä
½ dl vaaleaa siirappia
150 g suklaata

  • Paahda 1 dl mantelilastuja kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Nosta sivuun.
  • Sulata voi kattilassa. 
  • Lisää sokeri, vesi ja siirappi (käytin glukoosisiirappia).
  • Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes se saavuttaa 160 asteen lämpötilan. 
  • Lisää 4 dl mantelilastuja sekaan.
  • Levitä seos leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi lastan avulla. Anna jäähtyä.
  • Sulata suklaa ja levitä levyn päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  • Ripottele päälle paahdetut mantelilastut. 
  • Nosta levy kylmään ja murra sen jälkeen paloiksi.


Huom!

Jos seoksen lämpötila ei ylitä 160 astetta, ei karkkiseos kovetu kivikovaksi. Viileämpi seos kovettuu kyllä huoneenlämmössä, mutta vaarana on, että karkkiseoksesta tulee vaikeasti syötävää ja seos tarraa hampaisiin kiinni. Tässä reseptissä haetaan tikkarimaista kovuutta karkkilevyyn.

Vanhan ajan kikka on, että tipauttaa pienen määrän karkkiseosta kylmään veteen ja katsoo voiko siitä pyöritellä palloa. Tämä sama kikka pätee myös pehmeämpään karamelliin, joten se ei ole luotettava kikka. Siksi suosittelen käyttämään lämpömittaria.

Seosta ei myöskään saa keittää liian nopeasti 160 asteen lämpötilaan, sillä tällöin seos ei saa tarpeeksi väriä. Keittämisessä pitäisi mennä ainakin 15 min.


Katso ohje vielä videolta.

Kommentit