keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Pikeeri (video)Pikeerillä saa erittäin kauniita ja tarkkoja pursotuksia kekseihin, kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Liivatetta sisältävän kakun päälle ei pikeerillä voi piirtää, sillä se sulaa siihen nopeaa. Tällä ohjeella koristelee noin 20 keksiä.

1 valkuainen
2 - 4 dl tomusokeria
3-4 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
(pastavärejä)
  
1. Vatkaa valkuaista ja n.1 dl tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes seos muuttuu vitivalkoiseksi. Tässä menee vajaa minuutti. Älä vatkaa liikaa ettei seokseen tule paljon ilmakuplia.

2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja toinen desi tomusokeria. Sitruunamehu tai etikka ei ole pakollinen raaka-aine, mutta ne nopeuttavat hieman pikeerin kuivumista.

3. Jatka vatkaamista noin minuutti. Tomusokeria lisätään tarvittaessa, kunnes koostumus on oikea. Valmista pikeeriä voi värjätä pasta- tai tomuväreillä.

Pursotuksia varten pikeeri saa olla jämäkkää, jolloin tomusokeria tarvitaan 3-4dl. Löysään pikeeriin menee noin 2dl tomusokeria. Yleensä rajaan keksit paksummalla pikeerillä ja täytän ohuemalla. Mutta ns. puolipaksulla kuorruttaa koko keksin kerralla. Katso video lopusta.


Musta pikeeri

1 valkuainen
3-4 tippaa sitruunamehua/etikkaa
2-3dl tomusokeria
½-1dl kaakaojauhetta
mustaa pastaväriä

Mustaa pikeeriä valmistettaessa osa tomusokerista kannattaa korvata kaakaojauheella, sillä ruskea pikeeri on helpompi värjätä mustaksi kuin valkoinen. Pelkkää mustaa pastaväriä lisäämällä pikeeri jää helposti harmaaksi.

Musta pikeeri valmistetaan muuten samanlain kuin valkoinenkin. Ohje tähänkin pikeeriin löytyy tarkemmin alla olevalta videolta. Pikimustan pikeerin salaisuus piilee kuitenkin siinä, että pikeerin täytyy antaa tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pikeeri kuivaa nopeaa, joten se kannattaa sulkea nopeasti pussiin ilmatiiviisti ja laittaa jääkaappiin. Tuore pikeeri on aluksi hieman ruskeanharmahtavaa, mutta se muuttuu jääkaapissa mustaksi.Vinkki!
Valkuainen on helpoin erottaa keltuaisesta, kun kananmuna on kylmä.
Kaupasta voi ostaa myös pelkkiä valkuaisia pastöroituna purkeissa.  Muumitaloa tehdessä menee vähintään yksi satsi kiinteää pikeeriä ja 2 satsia löysää, jos maalaa seinät ja katon. Normaalikokoiseen taloonkin kannattaa varata pari satsia pikeeriä.

Pursottaminen

Pursotuksiin käytän yleensä ½-1 mm kokoista pyöreää tyllaa, koska sillä saa tarkimman jäljen (esim. Wilton #1). Löysää pikeeriä levitettäessä käytän yleensä pelkkää minigrip-pussia, jonka kulmasta on leikattu pieni pala pois.

Pikeeri kuivuu nopeaa, joten pussi kannattaa sulkea hyvin esim. pussinsulkijalla. Mikäli pikeeriä säilytetään myöhempää käyttöä varten, on mahdollinen tyllakin teipattava kiinni. Pikeeri säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa. Pikeeriä voi pursottaa myös pelkästään minigrip pussin avulla ilman tyllaa.Tätä piparitaloa tehdessäni levitin pikeeriä katolle ja ripottelin kookoshiutaleita päälle, kun pikeeri oli vielä märkää. Tuli lumimainen vaikutelma. Kannattaa rajata osat ensin kiinteämmällä pikeerillä ja levittää löysempää pikeeriä pinnalle rajausten kuivuttua. Näin tulee tarkkaa jälkeä. Löysän pikeerin kannattaa antaa kuivua useamman tunnin ajan, mutta kiinteä kovettuu parissa minuutissa.

Vinkki!
Pikeeri kovettuu kovaksi, mutta rikkoutuu helposti. Jos kovuus kuitenkin ärsyttää esim. kakkua leikatessa, voi sitruunamehun/etikan korvata glyseriinillä tai maissisiirapilla, jolloin pikeeristä tulee sitkeämpää.
Pikeerin valmistuksesta löytyy myös video youtube sivuiltani.


Fantasiapipareiden koristelusta löytyy myöskin video.
Koristelen pikeerillä myös paljon kakkujen pintaa.
Lisää fantasiapipareita löytyy täältä ja piparitöitä täältä.
Jouluideoita kannattaa myös etsiä Kakkumonsterin joulublogista

14 kommenttia: