Kotitekoiset suklaasuukot

 


Uusin youtube videoni on tehty yhteistyössä Tasty Finland kanavan kanssa, jota pitää Miro Joensuusta. Miro oli mukana Koko Suomi leipoo ohjelmassa vuonna 2020. Päätimme lähettää toisillemme paketit, jotka sisältävät viisi raaka-ainesta ja niistä voi leipoa mitä ikinä keksiikin.

Minulle saapuvassa paketissa oli tomusokeria, hasselpähkinärouhetta, appelsiineja, suklaata ja kananmunia, jotka tosin olivat täysin hajonneet matkalla.. Onneksi minulla on aina kananmunia jääkaapissa valmiina.

Minä päätin loihtia aineksista kotitekoisia suklaasuukkoja ystävänpäivän kunniaksi. Olen tehnyt suukkoja aiemminkin, mutta tämä ohje on minusta toimivin. 

Tein keksit vaniljakeksien ohjeellani, mutta korvasin osan vehnäjauhoista hasselpähkinäjauheella. Toimi todella kivasti! Jauhoin hasselpähkinärouheen hienommaksi, mutta hasselpähkinäjauhetta löytyy myös valmiina kaupoista.


n. 20kpl

125 g voita
1,5 dl tomusokeria
1 muna
1 dl hasselpähkinäjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

  • Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Älä vaahdota! Mikäli taikinaan muodostuu ilmaa, keksit kohoavat uunissa ja menettävät muotonsa. 
  •  Lisää kananmuna. Sekoita pari sekuntia.
  • Lisää lopuksi vehnäjauhot ja hasselpähkinäjauhe pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään 30min. Taikinan voi myös pakastaa. 

Kauli taikina levyksi ota siitä ympyrämuotilla palasia. Näytän videolla myös kaksi muuta kikkaa, miten taikinasta voi muotoilla ympyränmuotoisia keksejä ilman kaulimista.

Paista keksejä 200 asteessa noin 6min.
 



Marenkivaahdon tein sveitsiläisen marengin ohjeella. Tavallisesta marengista ei tule tarpeeksi vahva vaahto. Marengit voi myös tehdä italialaisen marengin ohjeella.

3 valkuaista
2 dl sokeria
1 appelsiinin kuoriraaste

Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon. Nosta kulho vesihauteeseen. Vaahdota valkuaisia hetki ja lisää sokeri parissa erässä. Vaahdota seosta vesihauteessa, kunnes siitä tulee kuohkeaa, kiiltävää ja jämäkkää. Tähän menee vähintään 5min. Valmis vaahto on noin 60 asteista. Valkuaiset kypsyvät vesihauteessa, jolloin marengista tulee jämäkkää. 

Nosta kulho pöydälle ja jatka vaahdottamista vielä pari minuuttia kunnes seos jäähtyy. Seosta voi maustaa tässä vaiheessa esim. makutomusokereilla (½ dl) tai makuaromeilla. Minä käytin appelsiininkuoriraastetta ja se toimi loistavasti. Vaahdon joukkoon voi lisätä myös pikakahvijauhetta, jolloin tulee mokkapusuja.

Pursota marenki keksien päälle ja nosta pusut jääkaappiin 3 tunnin ajaksi. Jos pusut eivät näytä jähmettyvän kunnolla, ei vaahto ole kypsynyt tarpeeksi. Tällöin pusut kannattaa laittaa pakkaseen jähmettymään.

Kuorrutusta varten kannattaa varata 300 g tummaa suklaata.
Suklaa kannattaa temperoida, jotta se pysyy nättinä ja kestävänä huoneenlämmössä. Tarkemmat ohjeet löytyy täältä.

Dippaa pusut suklaaseen ja nosta leivinpaperin päälle. Pusut säilyvät suljetussa rasiassa 1-2 viikkoa huoneenlämmössä. Jos suklaata ei temperoi, on pusut säilytettävä jääkaapissa.
 
Katso Roosa nauha pusujen ohje täältä.
 

 
 

Kommentit