tiistai 13. syyskuuta 2011

How to make: Vauvan tossutTässä pieni tutoriaali miten vauvan tossut syntyvät. Opiskelin aikoinaan tossujen tekoa mm. Pionilaakson ja Mansikkamäen blogeista. Tässä muutamia kuvia eri vaiheista.
 

Ensimmäiseksi piirsin tuommoiset sabluunat leivinpaperille. Muotteija voi myös ostaa valmiina leivontatarvikeliikkeistä, mutta minusta tämmöiset tennarit syntyvät parhaiten noilla itsetehdyillä sabluunoilla. Valmismuoteilla tosin syntyy hienot Reinot ja Ainot.
 


Liimana voi käyttää elintarvikeliimaa tai kaupan sokerikuorrutetta, jota myydään tuubeissa.
 
Kärkiin kannattaa liimata korokkeet tuomaan korkeutta ja muotoa. Korokkeiden ei tarvise olla ihan noin leveät, mitä kuvassa, mutta korkeutta saa olla ihan reilusti. Ohuemmat lipareet voi myös liimata lopuksi tossujen kärkiin tuomaan vähän ilmettä. Mutta ei ole pakollinen.
 

Seuraavat kappaleet liimataan kuvan osoittamalla tavalla kärkiin. Kuivausapuna voi käyttää talouspaperia tai esim foliota. Jos nämä etukappaleet liimaa vasta alla olevan takakappaleen jälkeen, tulee reinot.
 

Varsi leikataan kuvassa olevasta sabluunasta.
 

Kuvassa olevan tikkikuvion voi tehdä marsipaanihyrrällä tai esim. cocktailtikulla.
Massaa ei kannata kaulia liian ohueksi, muuten asettelu on vaikeaa. Osat kiinnitetään liimalla ja sisälle laitetaan tarpeeksi tukirakenteita, jotka on helppo poistaa kengän kuivuttua.
 

Sitten nauha kiertämään kengän pohjaa. Siihenkin kannattaa painella tikkikuvioita. Jos haluaa kenkien kärkiin pienet kärkilipareet, kannattaa ne liimata kenkiin ennen reunanauhan liimausta.
Sitten vielä pieni lenkki taakse. Tehdään samanlain kuin tuo reunanauha.
 

Kengännauhat tein ylläoleviin kenkiin marsipaanista marsipaanipuristimella, mutta ihan hyvin voi käyttää jotain oikeaa nauhaa ja pujottaa sen rei'istä. Nauhat voi hyvin jättää auki. Oikea nauha kannattaa pujottaa kenkiin silloin kun massa on vielä pehmeää, ettei kengät mene rikki. Reiät kannattaa tehdä tarpeeksi isoiksi, jotta narun saa näppärästi pujotettua.Tässä vielä Reinot ja Ainot.

5 kommenttia:

 1. Näitä tossuja pitäisi kyllä itsekin kokeilla. Ovat niin söpöset! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! =) Kannattaa kokeilla, ei ole niin vaikeaa mitä ensin luulisi. Ensimmäinen versio minulla tosin aikoinaan meni roskiin, mutta toinen jo onnistui. =D

  VastaaPoista
 3. Hienot tossukat! Vinkkinä vain että tossujen kärkiin saa enemmän muotoa, kun lätyskän sijaan kärkiin laittaa muotoillut massan palat... onpa hankala selittää... =)

  VastaaPoista
 4. Hienot on tossut! Vielä nämä ovat itsellä kokeilematta, mutta jospa nyt lomaillessa. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! =) Muokkasin tekstiä hieman ja laitoin parempia kuvia. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3