Piparitaikina



Itse tehty piparitaikina voittaa kaupan valmistaikinat mennen tullen. Tässä resepti, jota yleensä käytän. Piparitaikina on mielestäni kohtuu helppo ja nopea valmistaa.

1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl pomeranssin kuorta
2 munaa
ripaus suolaa
2 tl ruokasoodaa
noin 500 g vehnäjauhoja

Vinkki!
Ohjeen mausteet voi korvata 2 ruokalusikallisella piparkakkumausteseosta!


Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa. Älä keitä. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää munat. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda.

Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin useammaksi tunniksi. Taikina jähmettyy kylmässä. Jos taikinan jättää kulhoon, jämähtää se sinne melko tiukasti kiinni. Taikina on seuraavana päivänä heti valmis leivottavaksi. Kauli taikina vehnäjauhoja apunakäyttäen.

Pipareita paistetaan 200asteisessa uunissa 5-8min riippuen koosta.

Pipareiden koristeluun voi käyttää esim. pikeeriä.
Gluteenittomien piparkakkujen ohje löytyy täältä!


Kommentit

  1. Oijoi! Ihanaa että sun blogista löytyi ohje. Aamulla lomatunnelmista heränneenä keksin, että tänään täytyy tehdä pipareita! Jos vaikka saisi aikaiseksi ;)

    VastaaPoista
  2. Huippua! =D Vois melkein itekki ;) Meilläpäin sataa jo paljon lunta. Meidän 4v poitsu juoksi innoissaan ulos leikkimään lumeen ja lauloi "kulkuset kulkuset". x)

    VastaaPoista
  3. Hih, ihanaa! Mä haluan tänne lumisateen nyt, heti, pian, olis jo :D Koneen kerkisin vahingossa sammuttaa, mutta vanhan köksän kirjan resepti palveli. Hyvin samanlainen oli tän sun ohjeen kanssa, joten ensi kerralla tällä ohjeella :) *kulkuset, kulkuset, riemuin helkkäilee. talven valkohiutaleet ne kilvan leijailee, hei..rekehen rekehen, nouse matkamaan..* jäi soimaan päähän, terkut poitsulle ♥ .. taitaa vissiin odottaa joulua?

    VastaaPoista
  4. Minäki oon laulanut tuota laulua koko päivän. x) Poitsu tosiaan on odottanu jo joulupukkiakin koko päivän. Vähä väliä käynyt ovella katsomassa, että eikö se sieltä jo tule. =D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3