Luumukiisseli kuuluu kyllä meidän jouluun. Erityisesti kiisseli passaa riisipuuron kanssa, mutta häviää se tällaisenaankin tai esim. kermavaahdon kanssa. Resepti on helppo ja sovellettavissa esim. marjakiisseleihin.
200g kuivattuja luumuja
n. 1 litra vettä
3/4dl sokeria
(rusinoita)
½dl vettä + 2,5rkl perunajauhoja
Laita luumut, rusinat vesi ja sokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 20-30min, kunnes luumut ovat pehmeitä. Nosta kattila liedeltä. Sekoita kylmä vesi ja perunajauhot. Lisää ohuena nauhana seokseen ja sekoita koko ajan, jotta kiisseli ei paakkuunnu. Jos seos on jäähtynyt, nosta se vielä liedelle ja odottaa kunnes pulpahtaa, jolloin kiisseli on valmista. Jos seos on kuumaa, kun vesi-perunajauhoseos kaadetaan siihen, saostuu kiisseli yleensä samantien. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria, jottei päälle ilmesty paksuhkoa kerrosta.
Luumuja voi liottaa vedessä yön yli, jotta ne ovat varmasti pehmeitä. Keittoaika voi myös tuolloin olla lyhyempi.
Kiisselin voi maustaa myös kanelilla esim. keittämällä kanelitankoja luumujen kanssa.
Luumukiisseli ja luumukräämi on kaksi erilaista jälkuruokaa. Äiti oli aina henkilö, joka teki joulun luumukräämin eli noin 70 vuotta sitten. Se oli perinne Tampereella hämäläisessä joulupöydässä.
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla vanhoja perinteitä. Pitääpä katsoa miten tuo luumukräämi tehdään ;)
Poista