Banoffee täytekakku



Tämä kakku kuuluu sarjaan helpot kakut. Klassinen banoffee on piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan koottu jälkiruoka, jossa on pohjana keksi-voipohja ja täytteenä banaania, kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa sekä kermavaahtoa. Eri variaatioita on toki useita. Oli sitten pakko testata banoffeeta tällaisessa täytekakkumuodossa.

Kakun voi tietty koristella nätimminkin ja päällystää vaikka sokerimassalla, mutta herkullisemmalta se taitaa näin näyttää. Kotiväelle ainakin kelpaa näin.
 
Tämä kakkupohja on hirmu kätevä, koska siihen tulee banaanimurskaa ja banaani maistuu aika voimakkaastikin pohjassa. Laitoin kakun myös kakkupohjat kategoriaan, sillä tätä kakkupohjaa voi hyvin hyödyntää muitakin täytekakkuja tehdessä. Jos tykkää banaanista kakun täytteenä, mutta banaanin tummuminen rumaksi haittaa kerrosten välissä, kannattaa testata tätä. Itseä tympäsee eniten banaanin löllöys kakun välissä. Tässäkään ei tarvitse murehtia siitä.
Tässä kakussa maistuu kyllä selkeästi banoffee!

15cm pohja

160g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
½tl ruokasoodaa
1 kypsä banaani
1rkl kermaa
1tl vaniljasokeria
90g huoneenlämpöistä voita
 60g muscovado- tai fariinisokeria
50g sokeria
2 munaa
 
Täyte:
50g tummaa suklaata rouhittuna
2dl kermaa
½tlk (200g) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Murskaa banaani ja lisää sekaan kerma ja vaniljasokeri. Banaani saa olla hieman ylikypsä. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit, kunnes seos on vaalea ja ilmava. Jos voi on jääkaappikylmää, sitä voi lämmittää mikrossa noin 10-15sekuntia. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hyvin joka välissä. Lisää kuivat aineet 2-3 osassa. Sekoittamiseen voi käyttää sähkövatkainta. Sekoita lopuksi banaaniseos lastalla joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
 
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan kestoleivinpaperi on kätevä ja paista noin 35min.
Anna jäähtyä 10min vuoassa ennen kumoamista. Anna jäähtyä hyvin. Talvella jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla pohja ulos pakkaseen.
 

 Kondensoitua maitoa saa valmiiksi kinuskiksi keitettynä. Kinuskia voi tehdä myös itse keittämällä tavallista kondensoitua maitopurkkia vesikattilassa keskilämmöllä 2-2,5h ajan. Vettä on lisättävä aina välillä. Kinuski on heti valmista käytettäväksi ja melko löysää, mutta jäähtyessään taas jähmettyy hieman. Purkkia siis ei tule avata, vaan maito muuttuu sen sisällä kinuskiksi.

Jäähtynyt kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kostutusta ei välttämättä tarvita, sillä kakkupohja on todella mehevä. Ensimmäiselle pohjalle levitetään kondensoitua maitoa, jonka päälle ripotellaan suklaarouhetta ja lopuksi kermavaahtoa. Toiselle pohjalle sama. Päällimmäiselle pohjalle voi levittää vain kermavaahtoa ja koristella päällys kinuskilla ja suklaalla. 

 Jos haluaa isomman kakun, voi käyttää 2x 20cm vuokaa tai yhtä 24-26cm vuokaa.
Tuolloin voi käyttää seuraavanlaista reseptiä:

325g vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
3 banaania
4rkl kermaa
1-2tl vaniljasokeria
175g voita
125g muscovado- tai fariinisokeria
100g sokeria
4 munaa

Taikina jaetaan kahteen 20cm vuokaan tai yhteen 24-26cm vuokaan. Kahta 20cm kakkua paistetaan uunissa noin 35min. Kakut leikataan kahteen osaan. 
Isoa kakkua kannattaa paistaa noin 50min ja se leikataan kolmeen osaan.

Täytteeksi tulee 100g suklaarouhetta, 4dl kermaa ja 1tlk (400g) kinuskiksi keitettyä maitoa.

Kommentit

  1. hmm, kuulostaa hyvältä. Tätä pitääkin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Juuri tällaista ohjetta netistä haeskelin. Tavallinen banofee on kyllä hyvää, mutta ehkä hieman tyhjää ilman varsinaista kakkupohjaa. Tätä ohjettasi kokeilen ihan varmasti! Kiitos!

    Banaanien kypsymistä odotellessa
    Marianna

    VastaaPoista
  3. Satunnainen vierailija3. elokuuta 2014 klo 17.38

    Tätä täytyy kokeilla, poika haluaa tämän maun hääkakkuunsa :-)

    VastaaPoista
  4. Kantsii testata :) ja tehdä koekakku ;)

    VastaaPoista
  5. Satunnainen vierailija4. elokuuta 2014 klo 7.47

    Pitäisikö raikastaa limemoussella toinen väli, vai onko niin makeaa kuin tuntuu? Pitäisi vielä päällystää sokerimassalla. Tulen kertomaan, miten maistui :-)

    VastaaPoista
  6. Kakku on aika makea ja raskas, joten voit kyl kokeilla raikastaa sitä nimellä tai sitruunalla. Kermavaahdon sekaan voi myös laittaa rahkaa. Kannattaa testata paria vaihtoehtoa. Esim toiselle puolelle kakkua vähän erilaista täytettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. satunnainen vierailija12. elokuuta 2014 klo 14.28

      Nyt on kokeiltu ja pohja oli tosi maukas ja mehevä. Tätä käytän tulevaisuudessakin, jos on tarvetta makupohjaan. Täytteeseen laitoin lisäksi maustamatonta tuorejuustoa ja liivatetta ihan vain varmuuden vuoksi ;). Yhden kerroksen laitoin limemoussea ja kaksi togffeeta, kun "perusmassaa" tuli niin paljon. Maku oli hyvä ja kovasti mietinnän alla hääkakuksi. Kiitos ohjeesta

      Poista
    2. Onpa kiva :D noita sinun täytteitä voisin itsekin testata joku kerta ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3