Pitsikakku



Oli vähän vaikea keksiä nimeä tälle kakulle. Huomenna on viimeinen työpäiväni ja sitten alkaa äitiysloma. Vien tämän kakun työkavereilleni. Päässäni oli monta koristeluideaa, mutta mikään ei oikein kunnolla ottanut onnistuakseen ajan puutteen vuoksi. Mutta tällaisen kakun sain väsättyä ja ihan tyytyväinen olen. Pääsin myös testaamaan sokeripitsi koristelua.

Kakku on Red Velvet Cake.

Pohja:
120g huoneenlämpöistä voita
3,5dl (300g) sokeria
2munaa
½dl kaakaojauhetta
0,4dl punaista nestemäistä elintarvikeväriä tai 1tl punaista geeli/pastaväriä
1tl vaniljasokeria tai vanilja-aromia
2,4dl piimää
4,6dl (300g) vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl ruokasoodaa
3tl viinietikkaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää punainen väri. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja vanilja keskenään. Lisää jauhoseos ja piimä vuorotellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita suola, etikka ja ruokasooda keskenään ja kaada nopeasti seokseen.
 

Paistoin taikinan uudessa sydänkakkuvuoassani. 
Taikinan voi paistaa myös kolmessa 20cm vuoassa tai yhdessä 24cm vuoassa (ja leikata kakku kolmeen osaan). Paista pohjia 175asteisessa uunissa noin 25min. Yhtä isoa kakkua kannattanee paistaa n.45min.

Täyte:
10dl (600g) tomusokeria
100g huoneenlämpöistä voita
250g tuorejuustoa
1-2tl vaniljasokeria

Sekoita voi ja tomusokeri hyvin keskenään. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa liian kauan, jottei massa mene lötköksi.
 

Sydänkakkua varten laita täyte pussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Pursota täyte railoihin ja tasoita lopuksi pintaa hieman veitsellä. Laita pohjat pakkaseen 15minuutiksi ja kippaa sitten yläosa alaosan päälle.
Täyte ei ihan riitä sydänkakun kuorruttamiseen, joten sen voisi tehdä esim. 1,5-kertaisena tai sitten kuorruttaa kakku kermavaahdolla.


Kakku on kuorrutettu karkkimassan ja sokerimassan sekoituksella. Massaa tarvitaan n.750g. 
Helminauha on tehty silikonimuotilla. Kakun kuorruttamisesta massalla voi lukea tarkemmin täältä
  

Kuviot reunaan tein kattokruunu-sabluunalla. Pääsin käyttämään taas airbrush konettani. Kuviot on maalattu mustalla värillä sabluunan läpi. Hieman meinasi tulla suttuista jälkeä. Sabluunan on oltava ihan tiiviisti kakussa kiinni. Sabluunan läpi voi myös levittää pikeeriä.


Sokeripitsin tekemisestä minulla on vain pari vaihekuvaa. Pitsin tekemiseen tarkoitettua jauhetta voi myös ostaa nettikaupasta. Jauheen sekaan sekoitetaan vettä ja seosta vaahdotetaan 3minuuttia. Laitoin vain 20g jauhetta ja 10g vettä. Tästä määrästä riitti hyvin yhden ylläolevan nauhan tekemiseen. Perusohje on 100g jauhetta ja 50g vettä. Seosta voi värjätä jauhemaisella elintarvikevärillä. Seos levitetään muottiin lastan avulla vetäen ja annetaan kuivua ainakin 4h ajan. Jos haluaa ottaa varman päälle, voi aineen antaa jähmettyä yön yli.
 

Sokeripitsi irroitetaan aina näin päin. Varovasti vedetään muotti irti pitsistä. Ei toisinpäin.
 

Ei mikään varsinainen taidonnäyte, mutta kyllä sen pitsiksi tunnistaa. Pitsi meinasi vähän repeillä irroitusvaiheessa. Lisää harjoitusta.


Tein tuommosia jalokiviäkin kakkuun, mutta jätin ne lopullisesta versiosta pois. Kakku oli mielestäni parempi ilman niitä.
 

Kenkä on tehty korkokenkämuoteilla.
Valaistus oli illalla tosi huono, mutta sain kuitenkin muutaman kivan kuvan napattua.


Nappasin pienen palan kakkua itsellenikin ja yritin ottaa kuvan sydäntäytteestä. Ei kovin tarkka, mutta kyllä sieltä sydän erottuu.


Edit 11/2015: Video lisätty sokeripitsin valmistamiseen
  
Kiitos ihanille työkavereilleni!

Kommentit

  1. Todella kaunis kakku ja koristukset!
    Sulla on kaikkia kivoja kakkuvermeitä. Ihana tuo sabluuna ja pitsimuotti.

    VastaaPoista
  2. Hyvännäköistä pitsiä, pitääkin laittaa itsellekin ostoslistalle nyt varsinkin kun tätä saa ihan kotimaan putiikeista :) Onnellista äitisylomaa!

    VastaaPoista
  3. Hei, voiko tuon täytteen kanssa laittaa esim. marjoja, vai meneekö se lötköksi? Tuleeko tuolla reseptillä sopiva määrä täytettä 24cm kakkuun? Ajattelin kakun päällystää kokonaan sokerimassalla.
    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi laittaa marjoja täytteen sekaan. Kreemi jähmettyy aika hyvin jääkaapissa. Ja hilloakin voi laittaa pohjalle ennen kreemiä. Jos käyttää pakastemarjoja ja kuorruttaa kakun sokerimassalla, niin tällöin kannattaa marjat sitoa liivatelehdillä, sillä ne alkavat jotenkin hikoilla kakun sisällä. Kermapursotusten kanssa ei ole tarve. Tuolla ohjeella pitäisi riittää täytettä 24cm kakkuun. Kuorrutukseenkin muistaakseni saattoi jäädä kreemiä. Mut ei välttämättä kovin paksua kerrosta..

      Poista
  4. Moi, onnistuuko red velvet caken tekeminen gluteenittomana? Kannattaako käyttää fin mixiä vai jotain muuta?
    Ihanaa syksyä!
    -Heidi

    VastaaPoista
  5. Pitäisi onnistua gluteenittomanakin. Käytän itse aina semperin gluteenitonta jauhoseosta. Toimii lähes kaikessa hyvin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3