Luukku 6: Suomikakku



Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin suunnitella kakun, jonka sisältä paljastuu suomen lippu. Ihan sama mistä suunnasta kakkua leikkaa. Kakussa on tietty hieman taiteileminen, joten lopussa on myös variaatioehdotuksia, jos ei jaksa alkaa kakun kaiverrus puuhiin.
 
Vaalea pohja kannattaa tehdä White cake -reseptillä, joka on periaatteessa perus voikakkupohja, mutta ilman keltuaisia. Löysin kivan reseptin ja muokkasin siitä kookosversion. Tämä voi toki tehdä myös ilman kookosta. Tässä on vaihekuvia kakun kokoamisesta. 

Suomi-kakku

 2x 20cm & 1x 15cm irtopohjavuoat

Valkoinen kookoskakku

 1tlk (400g) kookosmaitoa (tai tavallista maitoa 4dl)
1tl vanilja-aromia
400g huoneenlämpöistä margariinia
7dl sokeria
11dl vehnäjauhoja
1,5rkl ruokasoodaa
8 valkuaista
1tl sinistä pasta/geeliväriä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita kookosmaito kattilaan ja lämmitä, kunnes se on tasaista. Lisää vanilja. Vaahdota huoneenlämpöinen margariinia ja lisää vähitelleen sokeri. Sekoita, kunnes seos on vaaleaa ja ilmavaa. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa seokseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää kolmessa tai neljässä osassa seokseen. Nostele taikinaa varovasti esim. lusikan avulla. 


Vuoraa vuokien pohjat (kesto)leivinpaperilla ja voitele reunat. 
Kaada puolet vaaleasta taikinasta toiseen 20cm vuokaan (täytä noin 2/3 vuoasta). Värjää loppu taikina siniseksi pastavärillä. Kaada toiseen 20cm vuokaan aivan ohut kerros sinistä taikinaa (max 1/3 vuoasta). Kaada 15cm vuokaan sen verran taikinaa, että sen pinta on vaalean taikinan kanssa samalla korkeudella.
Paista matalinta kakkua noin 30min ja muita kakkuja reilun tunnin ajan uunin alatasolla. Kakkuihin pistettyyn tikkuun ei saa jäädä yhtään märkää taikinaa kiinni. Anna kakkujen jäähtyä ihan jääkaappikylmiksi.

Täyte/kuorrute:

2,5dl kermaa
1rkl vaniljasokeria
1dl kookoshiutaleita

Kuorrutukseen noin 50g kookoshiutaleita

Vaahdota kerma. Lisää vaniljasokeri ja kookoshiutaleet. Täyte toimii liimana osien välillä ja antaa tietty hieman makua. Kakkupohjien väliin ei kuitenkaan kannata laittaa paksua kerrosta täytettä, jotta suomen lippu erottuu hyvin. Jos ei halua käyttää kermavaahtotäytettä, voisi kakun kuorruttaa myös esim. tuorejuustokreemillä. Kerma vain on hieman kevyempää.

Kostutukseen 1,5dl maitoa ja 1tl vaniljasokeria

Kakun kokoaminen


Leikkaa vaalea kakku kahteen osaan ja aseta toinen palanen tarjoilualustalle. Kostuta pohja ja levitä hieman täytettä pohjalle.


Nosta ohut 20cm sininen kakku päälle. Tästä tulee poikkiraita. Kostuta ja levitä täytettä päälle. Nosta sitten toinen valkoinen kakkupohja päälle. 


Leikkaa 15cm kakusta keskeltä ympyränmuotoinen pala pois. Puukkokin käy, jos ei omista tuommoista muottia.


 Aseta irtopohjavuoan reunaosa kakun ympärille, jotta kakku varmasti pysyy kasassa leikattaessa. Leikkaa kakun reunoilta ohut kerros kakkua pois.


Tästä donitsista tulee pystyraita.


Leikkaa isomman kakun keskeltä samanlainen ympäräpalanen pois kuin sinisestäkin. Mutta ota pala huolella irti, jotta se pysyy nättinä, sillä tätä tarvitaan vielä.



 Isommankin kakun ympärille kannattaa laittaa tuo reunaosa. Sitten siitä leikataan sinisen kakun kokoinen pala pois.


 Leikkaa toista kakkua apunakäyttäen isompi palanen kakun keskeltä pois.


Laita täytettä myös vähän onkalon seinämiin. Tämä toimii liimana, kun kakkua leikataan.


Aseta sininen palanen paikoilleen ja lopuksi pienin palanen keskelle.  Muista laittaa täytettä joka väliin. Jos osat meinaavat hajota kokoamisvaiheessa, niin osia voi leikata pienempiin osiin ja koota kakku palapelimäisesti. Mutta liian pieniä osia ei kannata leikata, jotta lipusta tulee siisti. Paras ois tietty, kun saisi osat kokonaisina paikoilleen. Ylijäämäkakkupohjista voi tehdä esim. cake popseja.
Anna kakun levätä hetki jääkaapissa.


 Kuorruta kakku kermatäytteellä ja painele kookoshiutaleita päälle.
Kakun voi koristella pienellä sokerimassaruusulla.


 Minua jännitti ihan hirmuisesti mitä kakun sisältä paljastuukaan,. Onneksi kakku onnistui ihan hyvin. Saa olla tyytyväinen. Varsinkin kun tämä oli eka kerta kun teen tämmöistä kakkukaiverrusta. Siniset osat saisivat ehkä olla vähän ohuempia. Mutta jos ne trimmaa liian ohuiksi, niin palat meinaavat hajota kokoamisvaiheessa.

Variaatioita

 Jos ei halua tehdä suomen lippu kakkua, niin voi käyttää seuraavanlaista reseptiä:

2x20cm vuoka TAI 1x24cm vuoka

240ml (kookos)maitoa
1tl vanilja-aromia
250g margariinia
4,8dl sokeria
7,2dl jauhoja
1rkl ruokasoodaa
5 valkuaista

Taikinaa ei toki ole pakko värjätä siniseksi vaan kakun voi paistaa 24cm vuoassa ja täyttää haluamallaan täyttteellä. Tai sitten puolet taikinasta voi värjätä siniseksi ja paistaa toisessa 20cm vuoassa vaalea kakku ja toisessa 20cm vuoassa sininen. Pohjat voi leikata kahteen osaan ja pinota vuorotellen, jollon tulee sinivalkoisia raitoja. Jos haluaa yhden 20cm kakun, niin ohje kannattaa puolittaa. White cake on ihanan talvinen kakku ja sopii moneen muuhunkin talven juhlaan.

Kakku voitti muuten leivontafoorumin haastekisan. 
Tarkemmin täällä.

 
Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kommentit

  1. Eikäkun musta on just paremman näköinen että nuo lipun raidat on paksumpia. Se on musta lippumaisempi niin tässä yhteydessä vaikka toki oikeassa lipussa ne raidat on ohkaisempia. Pitääpä joskus yrittää taiteilla :)

    VastaaPoista
  2. Siis aivan upea kakku =) tuolla voisit hyvin osallistua leivontafoorumin joulukuun kisaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos =) Kiitos ku vinkkasit tuosta. Laitoin kakun kisaan ;)

      Poista
  3. Wau, siis niiiiiiin hieno! <3 Rauhallista itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  4. Aivan mahtava idea ja toteutus!

    VastaaPoista
  5. Vau aivan uskomaton! Piti niin tarkkaan tsuumata ohjeet läpi kohta kohdalta että miten ihmeessä olet oikein tuon saanut aikaan. Upeaa jälkeä! :)

    Itsekin ajattelin että ihan pakko leipoa jotain Suomi -teemaista näin päivän kunniaksi mutta ei olisi tuollainen käynyt pienessä mielessäkään! Sun blogi on aivan huippu :)

    www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Aivan mahtava kakku! Ja erittäin taitavasti toteutettu :) Itsekin mietin leipovani jotain Suomeen viittaavaa, mutta se jäi aikapulan takia. Mutta tällainen ei olisi tullut mieleenkään :)

    VastaaPoista
  7. Wautsi, kuinka hieno idea ja toteutus!

    VastaaPoista
  8. UPEA! Voi mikä idea, ihan loistava!

    VastaaPoista
  9. Upea! Sä sitten keksit ja jaksat, hienoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3