Minttukakku



Testasin tätä hauskan kuuloista reseptiä Kinuskikissan uudesta kirjasta Kinuskikissan helpot suosikit. Kakkuun tulee tuoretta minttua, ei esanssia. Minttu on yksi suosikkimausteistani, mutta pidän leivonnassa enemmän minttuaromista tai -öljystä.

Puolitin ohjeen ja tein kakun 20cm vuokaan. 
Alla olevalla ohjeella saa 24cm kakun.

Keksipohja

Alunperin pohjan ohje oli minttu dominoista tehty keksi-voi pohja (200g minttu dominoita ja 50g voita), mutta minulla oli niin monta juustokakkuprojektia menossa, että päätinkin olla kätevä emäntä ja tein yhden ison keksitaikinan ja kaulin siitä kakuille pohjat. Eli tässä kakussa on siis kirjaimellisesti yksi iso keksipohja.
Pohjan ohjeella saa melkein pellillisen taikinaa, joten teinkin sillä pohjat 20x20cm kakkuun, 18cm kakkuun ja 15cm kakkuun. Tässä kakussa on 18cm pohja. Ylijäämä taikinasta voi tehdä tavallisia suklaapipareita. Taikinan voi myös pakastaa.

Pohja:
125g voita
1dl sokeria
1 muna
2,5dl vehnäjauhoja
½dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Lisää kuivat aineet ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina ohueksi levyksi. Käytä apuna runsaasti vehnäjauhoja. Taikinan voi myös kaulia kahden leivinpaperin välissä, jolloin se ei tarraa kiinni. Taikinaa voi pitää jääkaapissa puolisen tuntia, jolloin se kiinteytyy ja kauliminen helpottuu.
Leikkaa taikinasta vuoan kokoinen pala ja nosta se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Itse kaulin taikinan vuoan pohjan mukaan leikatun leivinpaperinpalasen päällä ja nostin sitten palasen sen avulla vuokaan. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10min. Anna jäähtyä.

Täyte:
3 ruukkua minttua
6dl maitoa
1dl sokeria
½dl perunajauhoja
1 vaniljatanko (tai 1tl vanilja bean paste)

5 liivatelehteä
4dl kermaa
vihreää elintarvikeväriä

 Täytettä muokkasin sen verran, että lisäsin pehmenneet liivatteet suoraan kuumaan minttukiisseliin, jolloin ei tarvinnut sulatella liivatteita erilliseen vesitilkkaan. 

Laita mintun lehdet varsineen kattilaan maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi, ota kattila liedeltä ja peitä kannella. Anna hautua noin 30min.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Siivilöi seos ja kaada maito takaisin kattilaan. Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot ja lisää kattilaan. Sekoita tasaiseksi vispilällä. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Laita sekaan myös tangon puolikkaat. Vaniljatangon voi korvat yhdellä teelusikallisella vanilja bean paste tahnaa (ekokaupoista).

Kuumenna seos liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. Sulata pehmenneet liivatelehdet seokseen. Anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa kädenlämpöiseksi.

Vaahdota kerma ja värjää se vihreäksi. Lisää minttukiisseli ja sekoita hyvin. Liivatelehdet voi myös lisätä seokseen tässä vaiheessa kuumaan vesitilkkaan sekoitettuna. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa väh.4h.


Tämä kuva on räpsäisty salamalla. Siinä erottuu kivasti mintunvihreä sävy. 
Päälle siivilöin kaakaojauhetta sabluunan läpi. Kakun voi myös koristella esim. sulalla suklaalla. Mikäli kakun koristelee kaakaojauheella, kannattaa se tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, ettei kaakaojauhe vety.

 Kannattaa testata myös minttujäätelöä.


Kivan raikas tämä ainakin oli. Mutta ehkä enemmän aikuiseen makuun. Annoin 1v pojallemmekin maistiäisiksi tätä hiukan ja hän alkoi nauraa räkättämään kauheasti.
 

 Erittäin mielenkiintoinen kokeilu.

Kommentit

  1. Näyttää kauniilta ja minttu on yksi lemppareistani. Usein leivonnassa käytetään valmiita aromeita sen takia, että ne kestävät esim. paiston paremmin ja ne ovat tasalaatuisia. Monet ovat kumminkin ihan luonnosta peräisin esim. juuri tuo minttu ja sitruuna-aromi. Keinotekoiset aromit ovat sitten asia ihan erikseen :)

    VastaaPoista
  2. Pakko vinkata että jos ja kun käyttää tuoretta minttua, oli se nyt leivontaan tai mihin vaan syömiseen, niin AINA kannattaa ostaa vahvaa minttua. Ei sitä perusminttua koska se maku on siinä niin mieto. Mutta vahva minttu maistuu oikeasti kunnon mintulle ja on järjettömän hyvää. Me tehtiin juuri vahvasta mintusta jätskikoneella jätskiä ja oli miljoonasti parempaa kuin kaupan versiot :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä ja tietopaketista. =D Joo, pitääpä testata joskus vahvemmasta mintusta, sillä tuon maku oli tooosi mieto. Tein kerran minttujäätelöä, mut siihen piti käyttää ihan minttuöljyä (syötävää, ei mitään saunakiukaalle heitettävää), sillä aromilla ei saanut millään tarpeeksi vahvaa makua (vaikka mielestäni se on aika voimakas). Tuli kyl tosi hyvää. Keinotekoisia aromeja koitan kuitenkin aika paljon välttää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3