Keltuaiset vs valkuaiset (video)Tulipa tässä mieleeni listata hieman eri leivonnaisia, joihin tulee pelkästään joko keltuaisia tai valkuaisia. Joskus tulee leivottua jotain, johon käytetään pelkästään esim. valkuaisia ja sitten sitä miettii, että mitä ihmettä ylijäämäkeltuaisista voisi tehdä, kun ei niitä poiskaan raski heittää.

Valkuaiset ovat siitä kätevämpiä, että jos niitä jää yli, niin niistähän voi paistaa pelkästään esim. munakkaan, sillä valkuaiset ovat hyvin proteiinipitoisia. Keltuaiset sisältävät kolesterolia. Mutta on niissä myös esim. d-vitamiinia, että ihan myrkkyä ne eivät ole.

Leivonnaisia, johin tarvitaan VALKUAISIA:

-marenki
-itse tehty sokerimassa
-pavlova (esim. lime tai suklaa-vadelma)
-marenkikreemi
-britakakku

Suurin osa noista leivonnaisista on marenkipohjaisia. Marenkiinhan valkuaisia yleensä käytetään. Mut kannattaa huomata esim. toi sorbetti, joka on tosi kiva.
 
Tuo white cake on myös kiva. Kyseisellä ohjeella saa sisältä ihan valkoisen kakun. Keltuaiset tekevät kakkupohjasta hieman kellertävän. Vieläkin valkoisemman lopputuloksen saa käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta vehnäjauhojen sijaan. Vehnäjauhotkin saattavat värjätä taikinaa hieman, mutta voi niitä kyllä ihan hyvin käyttää.
 
Marenkikakkupohjat ovat käteviä, sillä ne sopivat myös keliaakikoille.
 
Italialainen marenki on samantyyppistä kuin sveitsilänen marenki, mutta valmistusprosessi on eri. Ainesosat ovat suunnilleen samat. Italialainen marenki on helpompi tehdä ja sillä ohjeella saa yleensä aina marengin onnistumaan. Sveitsiläisen marengin valmistus kestää hieman kauemmin ja itsellä siinä ainakin menee aina hermo..


Leivonnaisia, joihin tarvitaan KELTUAISIA:

-lemon merengue pie 
-wilhelmiinat

Tiramisuun tulee sekä keltuaisia että valkuaisia, mutta koska ne käytetään eroteltuina, niin pääsivät listalle mukaan. Sama homma myös lemon merengue pien kanssa. Tosin jokuhan voi haluta jättää esim. marengin pois tuosta piirakasta. Perinteiseen ranskalaiseen sitruunapiirakkaan tulee sekä kokonaisia munia että pelkästään keltuaisia. Mukana pitäisi melkeinpä olla myös Sacherkakku, sillä sen pohja tehdään valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina. Tosin niitäkin tulee samassa suhteessa.

Perinteisiin jäätelökoneelle tehtyihin jäätelöresepteihin tulee lähes aina keltuaisia.
Kondensoidusta maidosta tehtyyn jäätelöön ei niitä tarvitse.

Key lime pie sisältää keltuaisia, mutta ylijäämävalkuaisista voisi myös tehdä päälle marengin. Joissain maissa tämä ihan kuuluukin kyseiseen piirakkaan.
Crème brûléeta kannattaa ehdottomasti testata, vaikka ei butaanipoltinta omistaisikaan!
Jos keltuaisia jää yli, niin nopein ohje noista taitaa olla joko key lime pie tai suklaamousse.

Jos tulee mieleen joitain leivonnaisia, joita ei löydy listalta, niin laittakaa kommenttikenttään.

Keltuaisten ja valkuaisten erottelu


Keltuaiset on helpoin erotella valkuaisista, kun kananmunat ovat kylmiä. Lämpimät valkuaiset vaahtoutuvat taas paremmin, joten keltuaiset ja valkuaiset voi erotella kylminä ja antaa valkuaisten lämmetä pöydällä vaikka ihan seuraavaan päivään. Kulhon päällä on kuitenkin oltava kansi tai kelmu, jottei valkuaiset kuiva.

Ylläolevalla videolla näytän pienen vinkin, miten keltuaiset ja valkuaiset on helpoin erotella toisistaan.

Mikäli tarvitsen satsin valkuaisia (esim. marenkikreemiäni varten), käytän yleensä Laitilan Proegg valkuaisia purkista. Ei tarvitse stressata keltuaisten kanssa. Tosi hyvä tuote, suosittelen.

Kommentit

  1. Keltuaislistaan voi lisätä wilhelmiinat :)

    VastaaPoista
  2. Joo mäkin toivoisin tämä päivittämistä, jos vaan joskus ehdit :) on ollut korvaamaton apu kun on miettiny ylimääräisten keltuaisten ja valkuaisten kohtaloa.

    VastaaPoista
  3. Pitääpä päivitellä aina kun uusia ideoita ilmenee :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3