Kevyemmät laskiaispullat



Runebergin päivä ja laskiainen sattuivatkin tänä vuonna todella lähelle toisiaan. Tein vasta kevyitä Runebergin torttuja ja päätinkin kehitellä myös laskiaispullalle terveellisemmän vaihtoehdon. 
Näistäkin tuli täysin aidon pullan makuisia! Ei varmasti kukaan huomaa eroa.
 
Näissä on kuitenkin huomattavasti vähemmän rasvaa kuin peruspullissa ja sokerin korvasin glukoosi siirapilla. Pullien teossa kannattaa muutenkin suosia siirappia sokerin sijaan, sillä siirappi tekee pullista todella kuohkeita. Osan jauhoista voi myös korvata täysjyväjauhoilla. Käytin näihin spelt-jauhoja, koska niiden väitetään olevan terveellisempiä kuin perus vehnäjauhojen. 
Ja huomaa että ohje on munaton!

Laskiainen

Laskiaisena aletaan laskea paastopäiviä, laskeudutaan paastoon, josta päästään pääsiäisenä. Tänä vuonna pääsiäinen on harvinaisen aikaisin. Ennen paastoa kuitenkin juhlitaan. Katolisissa maissa ennen kevätpaaston alkua järjestetään riehakkaita karnevaaleja (lat. carne vale, "jäähyväiset lihalle"). Kotimainen vastine karnevaaleille on laskiaisrieha pulkkamäkineen ja mäenlaskuineen.

Suomalaisen kansanperinteen mukaan laskiaisena syödään hernekeittoa (arkisemmin papusoppaa). Tapa on peräisin keskiajalta, jolloin myös katolisessa Suomessa noudatettiin kirkon määräyksiä. Laskiaistiiastai oli viimeinen päivä, jolloin sai syödä liharuokia ennen paastoa. Sitten alkoikin 40 arkipäivää kestävä paasto.
 
Kuuluisin hernerokan nauttija taitaa olla Raamatussa. Iisakin ja Rebekan poika Esau valmisti papukeittoa, jonka oikeudet Esau myi kaksoisveljelleen.

Laskiaispulla

Laskiaispulla herättää tunteita. Kuuluuko pulla syödä mantelimassan vai hillon kera? Jos haluaa syödä pullansa mantelimassatäytteellä, edustaa vanhempaa tapaa. Mantelimassa eroaa marsipaanista siinä, että marsipaani sisältää puolet sokeria, kun mantelimassassa mantelia on huomattavasti sokeri enemmän. Myös laskiaispulla on muistuma keskiajan karnevaaleista. Katolisen kirkon perinteisiin kuului, että paastoon siirtymisen taitekohdassa nautittiin valkoista ruokaa eli maitotuotteita, voita, juustoa, munia ja vehnäleipää. Valkoista ruokaa pidettiin hienompana ja jopa pyhempänä. Laskiaispullakin on jäänne näistä valkoisista ruoista. 

Laskiaispullaa syötiin jo 1600-luvun Saksassa, jossa se maustettiin rusinoilla ja korinteilla.  Suomalaisten pöytiin pulla pääsi vasta 1800-luvun lopulla. Kermavaahdon ja mantelimassan/hillon seosta alettiin käyttää täytteenä vasta 1950-luvulla. Nykyisin Ruotsissa on herättänyt suosiotaan Nutellalla, banaanilla ja kermalla täytetty laskiaispulla.

Kevyet laskiaispullat

1pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
3/4dl glukoosi siirappia
1rkl kardemummaa
ripaus suolaa
2,5dl maitoa
125g maitorahkaa
n.6dl spelt-jauhoja
25g voita

Kuumenna maito 42 asteiseksi. Tuorehiivaa käytettäessä maito kuumennetaan 38 asteiseksi ja hiiva murennetaan maidon joukkoon. Kuivahiiva käytettäessä lisätään hiiva jauhojen joukkoon. Lisää agave-siirappi ja mausteet maidon joukkoon. Lisää jauhot, maitorahka ja sula voi. Alusta taikina tasaiseksi. Lisää jauhoja tarvittaessa. Spelt-jauhoissa lukee, että taikina jätetään normaalia löysemmäksi, mutta itse olen käyttänyt jauhoja 1:1. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa jauhoja. Taikina on valmis kun se juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Löysästä taikinasta tulee kuohkeimmat pullat.

Suosittelen käyttämään ihan ripauksen voita, ettei pullista tule kuivia. Rypsiöljyä en suosittele, sillä sitä ei ole hyvä kuumentaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla 45min.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muovaa siitä pieniä pullia. 
Nosta pellille ja anna kohota vielä liinan alla 30min.
Paista pullia 225 asteessa noin 8min. Pullia ei tarvitse voidella.

Mikäli haluaa täyttää pullansa itse tehdyllä (ja karvasmantelittomalla) mantelimassalla, kannattaa kokeilla tätä ohjetta.


Lisäsin pullien keskelle ennen paistoa paistonkestävää omenahilloa. Kermatäytteen jätin tällä kertaa pois, jotta näistä tulee mukamas vieläkin terveellisempiä.

Tavallinen laskiaispullaohjeeni löytyy täältä. Sillä tulee maailman kuohkeimmat laskiaispullat! Ja huomaa, että siinäkin reseptissä käytetään siirappia.


Tein osasta taikinasta korvapuusteja, koska ne ovat suosikkejani. Täytteen tein samalla tavalla kuin peruskorvapuusteihinkin, mutta fariinisokerin korvasin intiaanisokerilla.


Maaliskuussa vietetäänkin sitten vohvelipäivää pääsiäisen lisäksi.


Kommentit