Terveiset Prahasta!

 

Kävimme miehen kanssa Prahassa elokuun alussa nopean neljän päivän reissun. Meillä oli oikeastaan vain kaksi päivää tehokasta aikaa tutustua kaupunkiin, sillä saavuimme Prahaan vasta iltapäivästä ja paluulento lähti jo aamupäivästä. Meidän oli tarkoitus vain rentoutua ja istuskella kivoissa kahviloissa, mutta eihän sitä sitten malttanut pysyä paikallaan kun tänne pääsi.
 
Prahan kuulusimpia nähtävyyksiä ovat Vanha kaupunki, Prahan linna sekä Astronominen kello. Prahasta oikein huokuu historian humina. Siellä on säilynyt valtava määrä vanhoja rakennuksia. Osa on säästynyt ihan 800-luvulta asti. 

Praha on yleisesti ottaen vielä halpa kaupunki. Prahan kuuluisimpia tuotteita ovat mm. lasi ja kristalli. Näiden hinnat ovat kuitenkin viime aikoina nousseet todella korkealle. Kävin Prahassa isäni kanssa joskus ala-aste aikoina ja tuolloin kristalli oli vielä halpaa. Muistan siltä reissulta lähinnä Vanhan kaupungin ja sen miten seikkailimme jossain hornan kuusessa hotellille.

Latasin youtubeen matkavlogin. 

 0:43 hotelli
2:21 näkymää hotellilta
 3:26 Wanha kaupunki
 4:52 Astronominen kello
 7:24 kannabisolutta
 8:15 pieniä ostoksia
 9:45 retro näyttely museolla
 12:50 Louvre ravintola
13:44 Prahan linna
 15:01 Golden lane ja haarniskat
18:14 metrossa
 19:12 vaateostoksia
 21:10 valuuttaa
 21:38 matkakuvia

 
Tässä pönötetään keskellä Helsinki-Vantaan lentokenttää valmiina lähtöön.
Lentokoneita oli kiva katsoa läheltä.


 Minulla on lennolla usein mukana pieni matkatelkkari ja pari dvd levyä, jottei käy aika pitkäksi. Telkkarin akku kestää n.1,5h. Pidän myös japanilaisista ristikoista. Ja miksei aikuisten väristyskirjaakin voisi matkalla värittää. Tablettiin/iPadiin voi ladata myös elokuvia ja musiikkia. Sen akku kestää yleensä pidempään kuin minitelkkarin. Kuulokkeet ovat lentokoneessa ehdottomat, jos meinaa jotain kuulla. Nämä ovat myös käteviä kikkoja, mikäli kärsii lievästä lentopelosta.


Tsekin valuutta on koruna. Käteistä kannattaa hommata jo ennen reissua sen verran, että pääsee julkisilla kulkuvälineillä hotelliin. Lentokentillä on huonot kurssit, siellä en suosittele valuutanvaihtoa. Mutta Prahan keskustassa on sitten todella hyvät kurssit. 
 
Monet liikkeet ja hotellit hyväksyvät myös euroja, mutta näissä tietenkin kurssi sitten laskee. Ja kortilla voi maksaa todella monessa kaupassa ja ravintolassa. Mutta en lähtisi Prahaan pelkästään luottokortin varassa. Ulkomailla kannattaa yleensä maksaa luotolle, jotta saa kurssista parhaan edun. 1 euro oli suunnilleen 27-28korunaa. Tunsi todella rikkaaksi itsensä näiden setelien kanssa.


Tsekin kolikoissa on myöskin leijona, kuten Suomen euroissakin (eurot vasemmalla). Tsekin vaakunassa on myöskin leijona. Se tosin ei hakkaa itseä miekalla päähän, kuten Suomen leijona..


 Saapumispäivänä kerettiin vain tutustua hotelliin ja käydä ravintolassa syömässä. 
Hotellin ravintolat ovat tietty aina kohtalaisen kalliita, mutta Praha on halpa maa eikä tämä Suomeen verrattuna ollut kallis.


Yövyimme Holiday Inn hotellissa. Hotellimme sijaitsi lähellä Vysehrad metroasemaa. Tällä kukkulalla on myös kuuluisa kirkko, jonka alueella prahalaiset käyvät usein picnicillä. Kirkolle oli kuitenkin sen verran kävelymatkaa, ettemme sinne lähteneet. Kukkulalta oli todella kauniit näkymät.

Saimme käyttöömme executive-huoneen (johtajahuone, ei teloitushuone) ja luvan käyttää lounge tiloja. Prahan hotellitkin ovat niin halpoja, että tämmöiseen on monella varaa. Hotelli on noin 100€/yö yhteensä kahdelta henkilöltä.

 
Toisena päivänä suuntasimme kohti Vanhaa Kaupunkia. Kaupungin laidalla on suuri shoppailukatu ja bongasinkin sieltä heti ensimmäiseksi Desigual liikkeen. Ajattelin jo päässeeni yli tästä addiktiosta, mutta koska siellä oli 50% ale, olihan sinne pakko päästä! Videolla näkyy muutamia ostoksiani.


 Tosin ensimmäiseksi piti suunnata apteekkiin, sillä unohdin migreenilääkkeeni kotiin. Apteekeista kannattaa pyytää lääkkeitä vaikuttavan aineen nimellä. Tässä on paikallinen Burana, jonka vaikuttava aine on ibuprofeeni. Mikäli ulkomailla tulee tarve reseptilääkkeille, voi tätäkin tiedustella apteekeista, sillä joskus heillä on suora yhteys lääkäriin.


 Vanha kaupunki on todella söpö pienine kujineen ja kauniine taloineen. 
Vanhat ovet ja lamput pistivät heti silmään. Niissä näkyy selkeästi ajan hammas.


 Vanhan kaupungin aukiolla sijaitsee suuri St.Nicholaksen kirkko. Keski-Euroopan kirkot ovat kyllä näkemisenarvoisia, sillä niitä on usein rakennettu vuosisatoja ja ne ovat todella suuria ja kauniita.
 Vanhan kaupungin aukio on myös turistien ykköskohteita. Aukion laidalla sijaitsee Raatihuone, jonka rakennustyöt aloitetiin vuonna 1338. 
Raatihuoneeseen pääsee maksua vastaan sisälle. Näköalatasanteella on yleensä paljon porukkaa.
Raatihuoneen seinällä on yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä Astronominen kello. Se rakennettiin vuonna 1410. Kello kertoo ajan lisäksi mm. auringon ja kuun sijainnin. Tasatunnein 12 apostolia vaeltaa kellossa olevan luukun aukosta ja kuolemaa kuvaava luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin alassuin. Lopuksi kukko heiluttaa siipiään ja kiekaisee ylimmässä syvennyksessä luukkujen sulkeutuessa. Kellon eteen kerääntyy päivässä jopa tuhansia ihmisiä ihailemaan tätä tapahtumaa. Videollani näkyy kellon lyönnit.

Tavallaan kellon lyönnit ovat synkkä muistutus siitä, että taas ollaan yksi tunti elämästä menetetty ja kuolema lähestyy. Mutta toisaalta tämän voi ajatella niinkin, että pitää olla kiitollinen jokaisesta eletystä ihanasta tunnista tässä maailmassa. 


Vanhan kaupungin laidalla sijaitsee ihana restaurance u parlamentu ravintola. Se on lähellä Staromestska metroasemaa. Ravintola sijaitsi vielä keskustassa, mutta ei pahimmilla turistirysäpaikoilla. Prahassa nimittin kannattaa välttää ydinkeskustan ravintoloita. Niissä on todella kalliit hinnat, tarjoilijat eivät välttämättä anna rahasta takaisin ja palvelu on muutenkin töykeää. Kun malttaa mennä hieman sivummalle, löytyy ihania ravintoloita, joissa on ystävällinen palvelu. Lounaan voi hyvinkin saada 4-6eurolla juomineen. Keskustassa yksi juoma maksaa helposti tuon verran.

 
 
Kävimme pienessä minimarketissa ja huomasin siellä tämmöisiä kannabis ja hamppujuomia.. Luin netistä, että kannabiksen myynti on Tsekeissä kiellettyä, mutta pienen määrän hallussapito ei ole.. Nämä oluet ja energiajuomat on ilmeisesti vain maustettu jollain hamppuesanssilla. Tuskin näistä ihan pöhnään tulee.


 Iltapäivästä suuntasimme vielä uudelle museolle, jossa oli hauska retro-näyttely. 
Täältä löytyi vaatteita, tavaroita, ajoneuvoja ym ihan 1800-luvulta nykypäivään saakka. 
Näyttely oli oikein kiva. Näyttely on esillä museossa muistakseni 4/17 asti.

 1800-luvun mekko.
 
 
 Keskellä moderni hääpuku. Oikealla hääpuku 1800-luvulta. 
Vasemmanpuolimmainen taisi olla 20-30-luvulta.
 Isoja hattulaukkuja. Paljon kyllä vei tilaa yksi hattu.. 
 Videolta löytyy vielä lisää kuvia museoesineistä.


 Vanhoja pelikoneita ja 1800-luvun polkupyörä. Jos haluaa katsoa, miten tämän kyytiin pääsee, niin youtubesta löytyy video täältä.


Tämmöinen puhelin meilläkin oli kun olin ihan pieni. Jos joku nuori lukija ei ole tällaista nähnyt, kannattaa vilkaista videolta miten tämä toimii.

 
Ylhäällä on vanhoja mustavalkotelkkareita. Keskellä moderni taulutelkkari. Vanhat telkkarit olivat kyllä siitä käteviä, ettei niissä ollut yhtään turhaa nappulaa..


 Päivällisellä kävimme Ravintola Louvressa, joka oli 1900-luvun alussa Albert Einsteinin kantapaikka. Ravintola oli oikein kaunis ja siellä oli hyvä ruoka. Ravintola sijaitsee Narodni-kadulla.

   

Mikäli ei halua syödä ravintolassa, kannattaa kuitenkin ehdottomasti testata heidän suklaista kaakaotaan, joka on lähes yhtä paksua kuin vanukas.


 Kolmantena päivänä päätimme testata Vanhan kaupungin keskustassa olevaa kahvilaa. Kuten arvata saattaa, hinnat olivat kalliimpia ja palvelu aika köykäistä. Tarjoilija ei antanut vaihtorahaa takaisin, vaan nappasi suoraan muutaman euron tipin.Halusin kuitenkin testata tätä tsekkiläistä leivonnaista, joka on lieriönmallinen pulla. Pullan sisällä oli nutellaa, mutta leivonnaisen voi täyttää millä vain. Kaverina oli vaniljajäätelöä ja kermavaahtoa. Oli tosi hyvää, kuten arvata saattaa! Rullapulla taitaa alunperin olla unkarilainen leivonnainen, jonka sisälle ei kuulu laittaa mitään.


 Seuraavaksi matkasimme Prahan linnalle. Linna sijaitsee toisella puolen Vltava jokea kuin Vanha kaupunki. Malostranska metroasemalta pääsee kävellen linnalle portaita pitkin. Tosin raitiovaunu nro22 menee hieman lähemmäs linnaa. Kävelymatka ei kuitenkaan ollut paha ja ylhäältä avautui kaunis näkymä kaupungin ylle. Matkan varrella oli myös pieni joulupuoti.


Prahan linnan perusti 800-luvulla prinssi Bořivoj. Linna on sittemmin rakennettu useaan kertaan uudelleen. Lukuisista tulipaloista ja valloituksista huolimatta linnassa on säilynyt useita rakennuksia ja rakennelmia koko linnan historian ajalta.

Vuodesta 1918 linna on toiminut myös Tšekkoslovakian ja nykyisin Tšekin presidentin virka-asuntona. Vahdin vaihto linnan porttien edessä tapahtuu joka tunti. Keskipäivän aikaan seremonia sisältää myös fanfaarit. Me tosin emme tätä nähneet.

Linnaan pääsee sisälle pientä pääsymaksua vastaan. Linnassa on yli 400 huonetta, mutta vain pieni osa on turistien nähtävänä. Linnassa ei saanut kuvata, joten minulla ei ole siltä kuvia. Prahassa oli aika huonot opasteet ja kartatkin olivat epäselviä. Seisoimme hetken linnan aukiolla ennen kuin tajusimme miten homma pelittää. Alueella on paljon turisti-infoja, joita tosin en ole koskaan muissa maissa tarvinnut. Näistä pisteistä voi ostaa lippupaketteja, joilla pääsee eri rakennuksiin linnan alueella. Ostimme ns. B-lipun, jolla pääsi linnaan, Pyhän Yrjön basilikaan, Vituksen katedraalin sivuosiin ja kultaiselle kujalle. A-lipulla olisi vielä päässyt useampaan paikkaan, mutta minusta tuossa oli jo tarpeeksi. Kyseisenä päivänä oli nimittäin 30 astetta lämmintä ja linnan alueella käppäily tuntui välillä ihan maratonilta. Tulopäivänä oli vain 16 astetta lämmintä. Tsekin ilmasto muistuttaa hyvin paljon Suomen ilmastoa..


 Linnan alueella sijaitsee Pyhän Vituksen katedraali, joka on Tsekin suurin kirkko. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1344 ja se valmistui lopullisesti vasta vuonna 1929. Katedraali on goottilaista rakennustyyliä.


 Kirkko oli megahieno ja suuri. Oikealla kuvassa on Pyhän Yrjön basilika, joka sijaitsi kirkon takana.
Se on Prahan vanhin säilynyt uskonnollinen rakennus. Se perustettiin vuonna 920. Vuonna 1142 kirkko paloi pahoin, mutta se onnistuttiin entisöimään täysin. Alueella sijaitsee möys Pyhän Yrjön luostari, mutta siellä emme käyneet.


Golden lane eli kultainen kuja 

Linnan alueelta löytyy myös tämä kaunis katu. Suosittelen ehdottomasti käymään täällä! Söpöllä pienellä kujalla on hyvin vanhoja hobiittimaisia rakennuksia, jotka toimivat 1500-1600-luvuilla alkemistien ja kuninkaan kannattajien asuntoina. Kuja on myöhemmin saanut nimensä kultaseppien mukaan. 1800-luvulla kadulla asui useita taiteilijoita ja kirjailijoita. Mm. kirjailija Franz Kafka asui tällä kujalla talossa nro22.Hienointa tällä kujalla oli eräässä talossa oleva suuri haarniskanäyttely. 
Vanhaa Tsekin kuningaskuntaa kutsuttiin aikoinaan Böömin kuningaskunnaksi.
 
Ritarit olivat täälläkin todella suuressa osassa. Näyttelyssä on erilaisia haarniskoja, aseita ja miekkoja eri vuosisadoilta 1300-luvulta lähtien. Oli todella hienoa nähdä historian kulkua tämän näyttelyn kautta. Suurin osa haarniskoista oli taottu nykyaikana vanhoja menetelmiä ja perinteitä kunnioittaen. Osa saattoi ehkä olla aitoja historiallisia esineitä. 

 
 Eräässä huoneessa oli vanhoja kidutusvälineitä.


 Yhdessä huoneessa oli pieni puoti, josta sai ostaa näitä käsintehtyjä aidon kokosia esineitä ja näin tukea paikallisia seppiä. Meinasin ostaa minihaarniskan tai kypärän, mutta olivat vähän turhan kalliita. Mies olisi kovasti halunnut jonkin ison miekan, mutta sen kuskaaminen Suomeen olisikin ollut aika urakka. Ruumaan ei mahtunut ja veikkaan ettei käsimatkatavarana olisi koneeseen mennyt.. 


 
 

 Vanha hääpuku ja hyvin vanha haarniskapuku 1300-luvulta. 


 Pikku taloissa oli näytillä vanhoja huonekaluja. 
Tässä jokseenkin antiikkinen vessa.

 

Asunnot olivat todella pieniä, mutta ovathan ne siihen aikaan saattaneet olla supermoderneja.
Harmi kun kaikki pikkuhuoneet menivät jo ennen viittä kiinni eikä tätä lukenut missään.
Linnan alueelle kannattaakin mennä jo ennen puolta päivää.

 
Alkemialabra
 Vasemmalla keskiaikainen vankila, johon tosin ei päässyt sisälle. Olisi ollut jännä käydä sisällä. Varmasti aika karu paikka. 

Oikealla oleva poikapatsas sijaitsee lelumuseon edessä. Joku on joskus saanut päähänsä, että patsaan kikkeliä hiplaamalla saa hyvää onnea.. Logiikka? Tätä turistit kuitenkin yhä tekevät ja sen vuoksi patsaan penis on puhtaan kultainen tehopuhdistuksesta, kun muu patsas on likaisen musta. Itse en oikein jaksanut jäädä jonottamaan patsaan kikulin hipaalmista.

 
Linnan alueelta sai ostaa tämmöisiä jättismoothie juomia, joissa oli pelkästään soseutettua hedelmää! Ihan mahtavaa. Ei sokeria tai edes vettä lisätty. Mukin koko oli varmaan puoli litraa ja nämä maksoivat yhteensä jotain alle 4€. Tuohon minun juomaan on varmasti mennyt 20 kiwiä! Join tuota kaksi päivää. Megekätevää ulkomailla, kun kiwien syönti on niin sottaista ja vaatii kaikenlaista rekvisiittaa avuksi.


Illalla pyörähdimme vielä jättimäisessä Palladium ostoskeskuksessa, joka sijaitsee Namesti Republiky metroaseman lähettyvillä. Sieltä löytyy varmasti mitä vain. Elokuun alussa oli mielettömät alennusmyynnit kaikkialla. 

Yllä olevassa kuvassa on minun jälkiruoka: jättiläis caramel sundae. 
Tuokin annos oli varmasti 30cm korkea!


 Näkymä hotellin ikkunasta.

 
Paluulennolla istuimme exit-kilpien kohdalla, jossa oli ruhtinaalisesti jalkatilaa!
Pitää koittaa saada jatkossakin paikat tällaiselle penkkiriville.

Suosittelen kyllä Prahaa lämpimästi kaupunkilomista nauttiville!
Lasten kanssa en tuonne lähtisi, vaikka löytyy Prahasta paljon puuhaa lapsillekin. Kaupungissa on mm. suuri eläintarha, puistoalueita, legonäyttely ym. Lasten kanssa kuitenkin mielummiin liikkuu jossain muualla kuin kaupungilla.

Kommentit

 1. Praha on kyllä kaunis kaupunki. Kävin parisen vuotta sitten tyttöjeni kanssa...paljon katsottavaa jäi vaikka olimme 8 pvää siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Olen käynyt siellä kahdesti, mutta vielä voisi kolmannenkin kerran käydä ;)

   Poista
 2. Ihana postaus. Itseltäni vielä käymättä. Ensi vkolla suuntana Gdansk. :)

  VastaaPoista
 3. Hienoja matkakuvia!
  Olisi kiva joskus käydä Prahassa!
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Oi, Praha on ihana kaupunki! Mielestäni se sopii hyvin myös lapsiperheelle, koska siellä on helppo liikkua, etäisyydet ovat pienet ja edullinen hintataso. Kokemus on jo parin vuoden takaa. Turvalliseksikin koin kaupunkin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3