Charlotte russe á la Kakkumonsteri (video)



Charlotte russe eli Charlottea venäläisittäin. Tämä kakku on pinnalta kääretorttua ja sisältä hyydytettyä moussea. Käsite on varmasti monelle kotikokille hyvinkin tuttu. Reseptin kehitteli alunperin Aleksanteri I:n ranskalainen kokki 1700-luvulla.
 
Minulla on vuosikymmeniä vanha mummoni reseptikirja, jossa charlotte russe on tehty tavalliseen kakkuvuokaan. Tuo kakku on minusta ehkä jopa vähän kauniimpi kuin tämä kupoli. Mutta tämä kupoli on minulle jotenkin perinteikkäämpi, joten kupoliksi tämäkin torttu päätyi. Alunperin kakussa on ilmeisesti ollut vaniljakiisselistä tehty mousse sisällä. Mutta nykyisin variaatioita on yhtä monta kuin kokkejakin. Usein näkyy käytettävän mansikka- tai vadelmamoussea, mutta minä päätin kehitellä oman versioni käyttämällä lakkahilloa. Tuli älyttömän hyvää!


Charlotte russe

pieni kääretorttu
1,5 litran kulho (tai 15cm kakkuvuoka)
kelmua
lakkatäyte

Kiireisellä kokilla on lupa käyttää valmiskääretorttua. Minä käytin 1,5 litran kulhoa, joka on aika pieni. 3 litran kulhoon kannattaa ainamäärät luonnollisestikin tuplata. 24cm tavallinen kakkuvuoka on yleensä noin 3 litran vetoinen.

Mikäli kääretortun haluaa tehdä alusta asti itse, suosittelen tätä pohjan ohjetta. Täytteeksi sopii hyvin marjahillot ja marenkikreemi.

Lakkatäyte

2-2,5dl kermaa
200g maustamatonta rahkaa
1-2rkl sokeria
1,5dl lakkahilloa
4 liivatelehteä
1/4dl vettä

Valmistusohje löytyy videolta. Kakkuun voi toki käyttää hillon tilalta pelkkiä marjoja survottuna, mutta tuolloin sokeria kannattaa lisätä ½-1dl. Tai hillon voi valmistaa itse. Hillossa on hieman enemmän makua kuin tuoreissa marjoissa, sillä hillo on keitetty kokoon.

Lakkatäytettä voi käyttää myös tavalliseen hyydykekakkuun tai täytekakun täytteeksi.


Hilla, suomuurain vai lakka..?

Käyttämäni valmis kääretorttu oli muuten älyttömän hyvää. Siinä oli välissä marjahilloa ja mahdollisesti jotain vaniljakreemiä. Vein kakun töihin ja ihmiset tykästyivät tähän kovasti. 💜

Kommentit

  1. Näyttää kyllä hyvältä! :) Mä tein vanhalla ohjeella joskus, kurkkaas onko kyseessä sama kirja? Mulla on kuva ohjeestakin ;)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2015/04/vanhanajan-charlotte-russe-20cm.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun kirja on nimeltään Kotiruoka. Vuodelta 1951. Oikea aarre! Ei ihan sama, mut hauska nähdä miten ennen ollut ohjeet hyvin samantyyppisiä. Ihana oli sinunkin kakkusi <3

      Poista
  2. Herkullisen näköinen ja uskon että maistuukin herkulliselta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3