Leipäkranssi ja juustofondue (video)



Hyvää joulukuuta kaikille!

Tänä vuonna en valitettavasti kerkeä joulukalenteria väsäämään, sillä olemme muuttamassa heti joulun jälkeen Turkuun. Mutta paljon on jouluisia reseptejä luvassa tänäkin vuonna!

Näin tämän idean Tasty YouTube kanavalla ja minun oli ihan pakko kokeilla ideaa. Porkkanasämpylät paistetaan piirakkavuoassa kranssiksi ja keskelle sulatetaan pehmeää juustoa dipiksi. Aivan mahtava idea pikkujouluihin ja muihin talven kemuihin!

Porkkanasämpylät
24kpl

5dl maitoa
50g tuorehiivaa tai 2pss kuivahiivaa
3dl porkkanalaatikkoa tai porkkanaraastetta
½dl siirappia
1tl suolaa
11-13dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½dl öljyä
 Pirkka Camembert juustokiekko


  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva joukkoon. Kuivahiivaa käytettäessä maito lämmitetään 42 asteiseksi ja hiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon (10dl jauhoja alustavasti). 
  • Lisää maidon joukkoon porkkanalaatikko, öljy, siirappi ja suola. Porkkanalaatikon voi korvata tavallisella porkkanaraasteella. 
  • Lisää jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina on valmista kun se alkaa irrota reunoilta, mutta ei ole liian jämäkkää ja kuivaa. 
  • Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin tunti. 
  • Pyörittele taikinasta sämpylöitä.


Leipäkranssia varten voitele piirakkavuoka ja nosta sämpylät vuoan reunoilla. Nosta keskelle uunin kestävä pieni vuoka (esim. creme brulee vuoka). Paista kranssia 200 asteessa noin 20min. 

Nosta vuoka uunista ja voitele leivät sulalla voilla. Nosta pieni vuoka keskeltä pois ja asettele tilalle pyöreä juustokiekko. Minä käytin Pirkka Camembert juustoa, mutta muukin pehmeä juusto käy. Nosta vuoka vielä uuniin 10 minuutiksi.

Tavallisia sämpylöitä paistetaan 225 asteessa noin 10min.


Leikkaa leivistä pieniä palasia ja riko juuston pintaa, jotta pehmeä juusto pääsee valumaan.
Jokainen voi dipata oman leipäpalasensa keskellä olevassa juustossa.


Kommentit