Englanninlakritsikakku isänpäiväksi



Tein tänä vuonna isänpäiväkakuksi englanninlakritsi-juustokakun. Tosin keskimmäinen kerros ei ole lakritsia vaan salmiakkia, sillä mieheni lempi makeinen on salmiakki.

24cm vuoka

Pohja:
180 g keksejä
60 g voita

Valkoinen täyte:
2 dl kermaa
200 g vaniljarahkaa (tai tuorejuustoa)
145 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
3/4 dl kiehuvaa vettä

Musta täyte:
8 liivatelehteä
2 dl apteekin salmiakki mixeriä
6,5 dl vettä
1,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl maissitärkkelystä

Keltainen täyte:
2 dl kermaa
180 g vaniljarahkaa
1 sitruunan kuoriraaste
1 sitruunan mehu (n.1dl)
1-3 rkl sokeria
4 liivatelehteä
keltaista elintarvikeväriä


Pohja:
Hienonna keksit tehosekoittimessa. Lisää sula voi ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksi-voiseos vuokaan.

Valkoinen kerros:
Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto ja sulatettu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet kuumaan veteen ja jäähdyttele seosta 1-2min koko ajan sekoittaen. Lisää moussen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja nosta vuoka pakkaseen 30min ajaksi tai jääkaappiin tunniksi. Tässä ajassa kerros kerkeää jähmettyä sen verran, että se kestää seuraavan kerroksen painon.

Musta kerros:
Laita kattilaan vesi, siirappi, salmiakkimixeri ja maissitärkkelys. Sekoita tämä tasaiseksi ja laita sitten vasta liesi päälle. Kiehauta seos, mutta älä keitä. Lisää joukkoon kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen ja anna jäähtyä vähintään kädenlämpöiseksi vähän väliä sekoittaen. Tähän menee n.45min. Kaada seos valkoisen kerroksen päälle ja nosta vuoka jälleen pakkaseen. Lainasin salmiakkikerroksen ohjeen Kinuskikissan kirjasta, mutta muut kerrokset tein omalla tyylilläni.

Keltainen kerros:
Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunankuoriraaste ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Sekoita kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet kuuman sitruunamehun joukkoon ja jäähdyttele seosta 1-2min koko ajan sekoittaen. Lisää moussen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja värjää seos lopuksi keltaisella elintarvikevärillä. Kaada seos vuokaan ja nosta vuoka jääkaappiin vähintään 4h ajaksi.



Kakun voi koristella vielä karkeilla, mutta ne kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa liivatteen takia. Minusta kakku oli tällaisenaan niin herttainen, etten halunnut koristella sitä enää mitenkään. 💛

Tästä tuli tosi kivan makuinen! Sitruuna ja salmiakki sopi super hyvin yhteen! Sitruunakerros on kivna kirpsakka ja tarpeeksi voimakkaan makuinen. Valkosuklaakerros tuo taas makeutta. Kannattaa ehdottomasti kauhaista kaikkia kerroksia kerralla lusikkaan!



Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3