Minun on ollut tarkoitus jakaa tämä ohje jo monen vuoden ajan, mutta aina se on päässyt unohtumaan. Olisi ollut kiva jakaa tämä kesän juhlia varten, mutta tokihan näitä voi tehdä syksylläkin. Keksien hienous piilee ruskistetussa voissa, joka antaa pikkuleiville niiden ominaisen maun. Ohje on Kotilieden numerosta vuodelta 1934.
200 g sokeria
3,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl ruokasoodaa
300 g erikoishienoa vehnäjauhoa
200 g voita
1,5 dl hilloa
Kotilieden ohjeessa lukee näin:
Voi tai margariini ruskistetaan, jäähdytetään ja vaivataan vaahdoksi. Siihen lisätään muut aineet hyvin sekoittaen. Taikina painellaan teelusikoihin, irrotetaan varovasti ja pannaan voidellulle pellille. Paistetaan kohtalaisessa uuninlämmössä kauniin vaaleanruskeiksi. Kun lusikkaleivät ovat jäähtyneet, pannaan kaksi lusikkaleipää vastakkain ja väliin levitetään marjahyytelöä tai -sosetta.
Ajattelin, että osa saattaa kaivata ohjeeseen pientä tarkennusta, joten tässäpä minun ohjeistukseni:
- Laita voi teräskattilaan. Sulata ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 10min, kunnes väri tummenee. Voi ei kuitenkaan saa palaa.
- Kun voi on saanut väriä ja pinnalla oleva vaahto alkanut laskea, nosta kattila liedeltä.
- Lisää joukkoon sokeri. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja sekoita sen jälkeen tasaiseksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
- Painele taikina tiiviisti syvään teelusikkaan ja asettele taikinapalat lusikasta leivinpaperilla vuoratulle pellille kupera puoli ylöspäin.
- Paista 175 asteisessa uunissa noin 12 min.
- Levitä jäähtyneiden lusikkaleipien tasaiselle puolelle vähän hilloa ja nosta vastinkappale paikoilleen.
- Pyörittele lusikkaleivät vielä sokerissa ennen tarjoilua. Keksit voi myös pakastaa, mutta sokerointi kannattaa tehdä vasta sulatuksen jälkeen.
Kekseihin saa kivaa vaihtelua käyttämällä eri muotoisia lusikoita tai vaikka pieniä leivosmuotteja!
Klassikot ei petä koskaan 💖
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3