Hermopiparit

 

 

 Piparkakkuja on leivottu jo yli 1000 vuoden ajan ja niitä käytettiin aikoinaan jopa lääkkeeksi. Törmäsin tähän hauskaan ohjeeseen joululehdessä ja olihan näitä heti testattava.

Hildegard Bingeniläinen oli saksalainen nunna, kirjailija, säveltäjä ja filosofi, joka valmisti myös erilaisia rohtoja. Nämä keksit on tehty hänen yli tuhat vuotta vanhalla ohjeella. Ohje on helppo ja nopea. Lisäksi näistä tuli todella herkullisia!


 
1 tl neilikoita (käytin jauhettuna)
2 tl kanelia
2 tl muskottipähkinää
150 g hunajaa
150 g ruokosokeria
2 kananmunaa
2 keltuaista
200 g voita
kupillinen mantelijauhoa (käytin noin desin)
½ tl suolaa
4 tl leivinjauhetta
600 g spelttijauhoja (käytin vehnäjauhoja)


Sekoita voi ja sokeri keskenään. Lisää mausteet, hunaja ja kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin tunniksi. Pyörittele taikinasta pitko ja leikkaa siitä noin 1cm paksuisia paloja. Minun taikinasta tuli aika jämäkkää, joten pyöritin siitä saman tien pitkon ja käärin sen kelmuun. Taikinan voi myös pakastaa.

Paista keksejä 180 asteessa noin 10-12min. 

 


Keksit ovat pinnalta rapeita ja keskeltä hieman pehmeitä. Yllätyin miten hyviä näistä tuli. Odotin että nämä olisivat olleet korkeintaan 3/5 arvoisia, mutta lopputulos on lähempänä 5/5.

Näitä keksejä on käytetty aikoinaan mm. stressistä aiheutuvien oireiden hoitoon. Näin joulukiireiden alla erittäin kokeilemisen arvoisia.Kommentit