Rahkapiirakka ja rahkapullat

 


 

 Rahkapiirakka ja -pullat ovat klassisia vanhoja pääsiäisreseptejä, joita mummullani oli tapana tehdä joka vuosi. Olen julkaissut näihin liittyen reseptejä aiemminkin, mutta tänä vuonna päätin tehdä molemmista kattavan video-ohjeen.


Pullataikina

5 dl maitoa
50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maidon sekaan niin että se liukenee kokonaan. Kuivahiivan voi myös sekoittaa suoraan maidon joukkoon. Se saattaa alkuun hieman paakkuuntua, mutta sekoittuu kyllä vaivatessa.
 
Pullataikinan kanssa on tärkeää muistaa, että maitoa ei saa lämmittää liian kuumaksi (yli 45 astetta), koska tällöin hiiva tuhoutuu. Hiivan voi periaatteessa sekoittaa myös kylmän maidon joukkoon, mutta tällöin taikinan kohoamisaika pitenee huomattavasti. Opin tämän Pahalapsen YouTube kanavalta.

Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhoja alkuun noin 5 dl ja alusta taikina. Loppua kohden jauhoja kannattaa lisätä ½ - 1 dl kerrallaan. Kuivahiivan voi sekoittaa myös jauhojen joukkoon. Lisää huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon, kun melkein kaikki jauhot on lisätty. Voin voi lisätä sulana myös maidon joukkoon.

Lisää jauhoja sen verran että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Varo lisäämästä liikaa jauhoja tai pullista tulee kuivia ja kovia.

Vaivaa taikinaa yleiskoneen taikinakoukulla noin 10min, kunnes taikinaan muodostuu sitko. Käsin tämä kestää luonnollisesti kauemmin. Jos taikina vaikuttaa löysältä, lisää vielä varovasti jauhoja.
 
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa vähintään 40min.
Katso videolta vinkit taikinan kohottamiseen.

 

 
 Rahkapiirakka

 
Yllä olevalla pullataikinan ohjeella tulee kaksi pellillistä rahkapiirakkaa. Jos pullataikinan ohjeen puolittaa, voi ihan hyvin silti lisätä yhden kokonaisen kananmunan taikinan joukkoon.
 
Yksi pelti saa olla vähintään 30x40cm kokoinen ja siinä tulisi olla pienet reunat. Kauli kohonnut pullataikina levyksi ja nosta se leivinpaperin päälle. Nosta leivinpaperi pellille ja nostele taikina reunoille. Anna kohota vielä 30min huoneenlämmössä.

 
Täyte:
 
2 tlk (500 g) maustamatonta maitorahkaa (ei rasvaton)
2 dl kermaa
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sitruunamehua


Yllä olevalla ohjeella tulee tarpeeksi täytettä yhteen pellilliseen.

Riko munien rakenne rikki, muta älä vaahdota. Lisää muut aineet ja sekoita massa tasaiseksi taikinksi. Kaada täyte pellille taikinan päälle ja voitele vielä halutessasi reunat kananmunalla. 
 
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20min. Anna jäähtyä kunnolla ennen paloittelua.
 
 Rahkapullat

Yllä olevalla pullataikinan ohjeella tulee melkein kolme pellillistä pullia. Usein teen esim. korvapuusteja samalla enkä pelkästään perinteisiä pikku pullia. Alla olevalla ohjeella tulee tarpeeksi täytettä melkein kahteen pellilliseen.


Täyte:

200 g maustamatonta maitorahkaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
(rusinoita)
 

Sekoita kaikki täyteen ainekset sekaisin tasaiseksi seokseksi.
Pyörittele kohonneesta pullataikinasta pieniä pullia ja anna niiden kohota vielä 30min liinan alla. 
 
Tökkää pullien keskelle kolo ja nosta siihen täytettä. Voitele halutessasi kananmunalla.
Paista pullia 225 asteessa noin 10min. 
 
 
 

 
Molemmat näistä ovat todella ihania, mutta ehkä tämä piirakka vie kuitenkin voiton minun mielestäni. Se on myös kiva tarjottava juhlissa isommalle porukalle. Suosittelen kuitenkin testaamaan molempia samasta taikinasta!
 
Katso tarkemmat ohjeet youtubesta.

Kommentit