Tämän leivonnaisen valmistus kannattaa aloittaa kinuskista. Kinuskimousse on helppo tehdä, mutta sen valmistus täytyy aloittaa jo edellisenä päivänä. Tällä ohjeella tulee niin ihana mousse, että se on täysin vaivan arvoista. Myös kinuski kannattaa tehdä itse, sillä kauppojen kinuskit eivät ole lähellekkään samanmakuisia. Kinuskia ei kannata tehdä fariinisokerista ja kermasta, koska sillä ohjeella tulee liian kova ja tumma kinuski. Minun ohjeellani tulee herkullinen ja kepeä kinuski, joka on myös helppo ja nopea tehdä.
Kinuski:
- Laita vesi ja sokeri korkeaan kattilaan. Lämmitä
keskilämmöllä, kunnes sokeri on liuennut. Nosta lämpöä korkealle ja anna
seoksen kiehua, kunnes se muuttuu ruskehtavaksi. Älä sekoita seosta missään vaiheessa!
-
Laita liesi kiinni ja lisää kerma. Varo käsiä, sillä seos
alkaa kiehua vimmatusti. Sekoita koko ajan.
- Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää voi. Sekoita seosta, kunnes voi on sulanut täysin.
- Nosta ½ dl kinuskia pienen astiaan ja anna jäähtyä
- Kaada loppu kinuski kulhoon, jossa sen voi myöhemmin vaahdottaa.
Kinuskimousse:
1,5 dl (vispi)kermaa
- Kaada kerma kinuskin päälle kulhoon ja sekoita.
- Anna jäähtyä täysin jääkaappikylmäksi. Tässä menee vähintään 6h. Seos kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin.
- Vaahdota seos seuraavana päivänä kermavaahdon tapaan.
Jos kinuskin tekeminen ahdistaa, voi moussen tehdä myös kermasta ja kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta. Tästä tulee ihan hyvä vaihtoehto ylläolevalle ohjeelle. En kuitenkan suosittele käyttämään mitään kauppojen valmis kinuskimousseja ym seoksia, koska niissä on liian esanssinen maku.
Nopeampi kinuskimousse:
1,5 dl vispikermaa
n. 1 dl kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
Kääretorttupohja:
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Siivilöi jauhot sekaan ja sekoita nuolijalla varovasti.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (60cm).
- Paista uunipellillä 225 asteessa noin 8-10min.
- Kiertoilmalla riittää 200 C.
Kääretorttupohja kannattaa kostuttaa täytekakun tapaan. Kostutusliemenä voi käyttää mitä tahansa, mutta yksi parhaita kostuttimia on itse tehty yksinkertainen siirappi.
Siirappi:
1 dl vettä
1 dl sokeria
- Laita vesi ja sokeri kattilaan.
- Lämmitä keskilämmöllä, kunnes sokeri liukenee. Älä keitä.
- Anna jäähtyä hyvin. Jäähtymistä voi nopeuttaa kylmässä vesihauteessa.
Omenat:
Kokoaminen:
- Kostuta jäähtynyt kääretorttulevy.
- Levitä päälle kinuskimousse tasaiseksi kerrokseksi.
- Nosta jäähtyneet omenalohkot levylle.
- Kääri levy rullalle pidemmältä sivulta.
- Kaada loppu kinuski kääretortun päälle. Kinuskia voi lämmittää mikrossa 5 sekunnin pätkissä.
- Minä koristelin tortun vielä valkosuklaarouheella.
Katso myös nämä:
Omena-kinuskijuustokakku
Omena-kinuskitäytekakku
Omenapiirakka
Omenakeikauskakku
Porkkanakakku omenoilla ja kinuskilla
Terveellinen omenapiirakka
Omenadonitsit
Keitetyt omenat
Ihanaa, aion kokeilla tätä! Sopisiko lisätä hieman kardemummaa ja/tai kanelia? :) Kuinka ison kattilan tarvitsee kinuskin keittämiseen?
VastaaPoistaLisää vain mausteita maun mukaan :) kolmen litran kattila riittää. Kakkumonsteri
PoistaMausteita voi vapaasti lisätä :) kattila saa olla noin 3 litraa. Kakkumonsteri
VastaaPoistaTein tä kinuskia. Odotan nyt jäähtymistä. Jännä ohje. Kiitos. Aion kokeilla omenakääretorttua.
VastaaPoistakiva kuulla! Toivottavasti onnistuu ❤️ Kakkumonsteri
Poista