Kananmunan korvaaminen leivonnassa



Pienikin määrä kananmunaa voi aiheuttaa allergikolle rajut oireet. Munat eivät kuulu myöskään vegaaniruokavalioon. Kananmunan voitenkin korvata todella monella eri tavalla.

Jos reseptissä on vain yksi muna, voi sen yleensä vain jättää pois. Pullat, patongit, pizzataikinat, monet leivät ja sämpylät voi leipoa ilman munia. 

Leivonnaiset voi voidella ennen paistamista sokerivedellä tai maustamattomalla agar agar -hyytelöaineella, jolloin niihin tulee kaunis kiilto. Ruokiin saa jopa munan makua mustalla suolalla eli Kala namakilla, jossa on kananmunaa muistuttava, rikkimäinen aromi.

Näillä aineilla korvaat munan kuohkeuttajana:

Etikka

  • Tehostaa leivinjauheen ja ruokasoodan vaikutusta taikinassa.
  • Käytä etikkaa 2 teelusikallista 0,5 desin nestemäärää kohti.
  • Mieto omena- ja valkoviinietikka sopivat parhaiten leivonnaisiin.

Kananmunankorvikejauhe

  • Peruna- ja tapiokatärkkelystä sisältävät korvikejauheet kohottavat, kuohkeuttavat ja kiinteyttävät leivonnaiset ja pihvitaikinat. Jauheesta voi tehdä myös munamaidon laatikkoon.

Kauraleseet ja leivänmurut (munattomat)

  • Kuohkeuttavat kasvis- ja jauhelihapihvitaikinat.
  • Leseitä tai muruja kannattaa lisätä taikinaan vähän kerrallaan ja tunnustella, koska seos on helposti muovattavaa. 

Kikherneiden liotusliemi

  • Valkuais-sokerivaahdon voi korvata vaahdolla, joka tehdään sokerista ja kikherneiden liotusliemestä. Aquafabaksi kutsutusta herneliemestä voi valmistaa jopa marenkia.

  • Aquafaballa voi korvata majoneesin kananmunan ja drinkkien munanvalkuaisen. Liemi antaa jämäkkyyttä kasvispohjaisiin kermavaahtoihin ja tekee letuista rapeita.

  • 3 ruokalusikallista hernelientä vastaa yhtä munanvalkuaista.
  • Leivonnaiset kannattaa maustaa hyvin, jotta kikherneen aromi peittyy.

Kikhernejauho

  • Kikhernejauho tekee leivonnaisista ja ohukaisista kiinteitä. Se sopii sidosteeksi suolaisiin ruokiin, kuten pihveihin ja laatikoihin ja antaa niihin lisämakua.
  • 0,5 desiä kikhernejauhoja vastaa yhtä munaa.

  • Jauhoista voi tehdä munakasta muistuttavan omeletin. Yhteen annokseen tulee 1,5 desiä kikhernejauhoa, 1 desi vettä ja 1 teelusikallinen öljyä. Omeletin voi maustaa kananmunalle maistuvalla mustalla suolalla.

Kivennäisvesi

  • Täytekakku- ja lettutaikinasta tulee kuohkea, kun osan nesteestä korvaa kivennäisvedellä.

  • Kivennäisvesi ei sido taikinaa, joten vehnäjauhoa kannattaa käyttää enemmän. Lisää vissytaikinaan 0,25−0,5 desiä ylimääräistä jauhoa jokaista puuttuvaa munaa kohden.

Peruna

  • Raastettu raaka tai kypsä peruna antaa kuohkeutta kasvis- ja jauhelihapihveihin ja suolaisiin piirakkapohjiin. Perunan tärkkelys toimii myös sidosaineena.
  • 1 pieni peruna vastaa yhtä munaa.

Silkkitofu

  • Soijasta tehty pehmeä silkkitofu kuohkeuttaa ja kiinteyttää kuivakakut, juustokakut ja mousset. Tofumuru antaa munamaitomaista rakennetta laatikkoruokiin.

  • 50 grammaa silkkitofua vastaa yhtä munaa.
  • Soseuta tofu sauvasekoittimella, ettei leivonnaisesta tule rakeinen.

Soijajauho

  • Kiinteyttää leivonnaiset, letut, sekä kasvis- ja jauhelihapihvit. Soijajauho antaa myös lisämakua suolaisiin ruokiin. 0,5 desiä soijajauhoa vastaa yhtä munaa.

Tärkkelysjauhot

  • Peruna-, maissi- ja ohrajauho kiinteyttävät ja kuohkeuttavat leivonnaiset sekä kasvis- ja jauhelihapihvit.

  • Munaton leivitysjauho syntyy tärkkelysjauhosta, vedestä, suolasta ja pippurista.
  • 0,5 desiä tärkkelysjauhoa vastaa yhtä munaa, ja sillä voi korvata osan taikinan vehnäjauhosta.

Vehnäjauho

  • Kiinteyttää ja kuohkeuttaa leivonnaiset, letut, jauheliha- ja kasvispihvit.
  • Lisää taikinaan 0,25-0,5 desiä ylimääräistä vehnäjauhoa jokaista puuttuvaa munaa kohden.

Näillä aineilla korvaat kananmunan kosteuttajana ja sidosaineena:

Banaani

  • Sopii mehevöittäjäksi ja kiinteyttäjäksi makeisiin leivonnaisiin, vohveleihin ja lettuihin. Puolikas soseutettu banaani vastaa yhtä munaa. Banaanin makeuden ansiosta voit käyttää vähemmän sokeria.

Hedelmäsoseet

  • Omena-, luumu- ja aprikoosisose antavat makeutta, mehevyyttä ja kiinteyttä makeisiin leivonnaisiin. 0,5 desiä hedelmäsosetta vastaa yhtä munaa.

Jogurtti ja kermaviili

  • Maito- ja kasvispohjaiset jogurtit kiinteyttävät ja kosteuttavat leivonnaiset sekä kasvis- ja jauhelihapihvit.

  • Maustetuilla jogurteilla saa lisäaromia makeisiin leivonnaisiin. Maustamaton jogurtti tai kermaviili sopii suolaisiin piirakkapohjiin ja niiden täytteisiin.
  • 0,5 desiä hapanmaitotuotetta vastaa yhtä munaa.

Pellavarouhe ja chia-siemenet

  • Nesteeseen sekoitettu pellavarouhe ja chia-siemenet muuttuvat munamaisen tahmeaksi massaksi. Se kiinteyttää leivonnaiset ja vohvelit.
  • 1 ruokalusikallinen pellavarouhe- tai chia-tahnaa vastaa yhtä munaa.

Pähkinävoit

  • Kiinteyttävät makeat leivonnaiset ja antavat niille täyteläisen maun.
  • 0,5 desiä pähkinävoita vastaa yhtä munaa.

Kommentit