Chai-korvapuustit

Korvapuustit ovat täydellisiä sellaisenaan, mutta joskus on kiva kehitellä uusia täytevaihtoehtoja. Näissä jouluisissa korvapuusteissa on chai-maustetäyte, joka muistuttaa hieman kurpitsamausteseosta. Sen tilalla voi käyttää myös piparkakkumausteseosta.

Pullataikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa (tai 2pss kuivahiivaa)
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Täyte:

150g huoneenlämpöistä leivontamargariinia
2-3 tl chai-mausteseostas
1dl fariinisokeria

Voiteluun:
1 muna
 
 
 
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maidon sekaan niin että se liukenee kokonaan. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Muuten taikina valmistetaan samalla tavalla.
  • Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. 
  • Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Minä lisään voin yleensä aina pehmeänä, mutta voi sen lisätä sulanakin ennen loppuja jauhoja.
  • Lisää jauhoja sen verran että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Varo lisäämästä liikaa jauhoja tai pullista tulee kuivia ja kovia.
  • Taikina on helpoin vaivata monitoimikoneen taikinakoukulla. Taikinaa vaivataan koneella noin 10min, kunnes taikinaan muodostuu sitko. Käsin tämä kestää luonnollisesti kauemmin.
  • Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 40min. 
  • Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. 
  • Kun taikina on kohonnut, jaa se neljään osaan. 
  • Kauli taikinapalasesta suorakaiteenmuotoinen levy ja levitä sille 1/4 osa täytteestä. Ripottele päälle vielä chai-mausteseosta.
  • Kääri levy rullalle ja leikkaa paloiksi. 
  • Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota liinan alla vielä 30min.
  • Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15min. Kiertoilmalle riittää 200 astetta.
  • Säilytä suljetussa rasiassa, etteivät korvapuustit pääse kuivumaan.


Vegaani pulla

Vegaanit voivat käyttää maidon tilalla mitä tahansa kasvimaitoa. Voi korvataan luonnollisesti vegaanilla rasvalla ja kananmunan voi vain jättää pois. 

Pullia ei välttämättä tarvitse voidella millään, mutta minusta lopputuloksesta tulee nätimpi, kun pinnan voitelee. Tässä muutamia vegaanivaihtoehtoja:

 Soijavanukas
 Vesi + agar agar jauhe
 Vesi + sokeri

Vesi-agar valmistetaan niin, että laitetaan kattilaan 3 rkl vettä ja 1 tl agaria ja keitetään se kiisselimäiseksi seokseksi. 

Vesi-sokeriseos valmistetaan niin, että keitetään ½ dl vettä + ½ dl sokeria tasaiseksi seokseksi. 



Kommentit