Tässä jaksossa oli tehtävänä suunnitella leivos, joka näyttää ja maistuu jäätelölle, mutta ei ole jäätelö. Minä valitsin inspiraationlähteeksi minttupuffet jäätelön.
Olen aiemmin tehnyt kotitekoisia minttu Puffet jäätelöitä ja muokkasinkin keksin ohjeen siitä. Itse täytteen tarina on monimutkaisempi. Yleensä teen minttujuustokakkumassat joko piparminttuaromista tai piparminttusuklaasta. Näin korkeatasoiseen kisaan en kuitenkaan halunnut lähteä niin yksinkertaisella reseptillä mukaan, joten kehittelin ohjeen tuoreista mintunlehdistä. Tämä ohje on kuitenkin melko haastava, sillä tarkkaa mintun määrää on mahdoton sanoa, koska se riippuu mintun voimakkuudesta. Minttua on laitettava tarpeeksi, jotta se maistuu, mutta liian suurena määränä se maistuu hammastahnalle. Ohjeesta tuli kuitenkin toimiva, sillä testasin sen useaan kertaan keväällä ja maistatin kaikille tutuille, jotka täältä päin tunsin! Makeutta tuo mm. kondensoitu maito ja valkosuklaa.
Minttusandwich-leivos
10kpl
Minttujuustokakku
2 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa
1 ruukku minttua
150 g kondensoitua maitoa
50 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
3/4 dl vettä
•
Laita liivatelehdet likoamaan
kylmään veteen.
•
Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto.
•
Perkaa mintusta lehdet erilleen.
Mikäli yrtti on todella vahvaa, voi puolikas ruukkukin riittää. Jos yrtti on
miedompaa, saa sen käyttää lähes kokonaan.
•
Laita mintunlehdet ja kondensoitu
maito blenderiin. Säästä muutama lehti koristelua varten. Hienonna seos
tasaiseksi.
•
Sulata valkosuklaa mikrossa (400W)
30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna
jäähtyä pari minuuttia.
•
Lisää minttuseos ja jäähtynyt
valkosuklaa kermaseoksen joukkoon.
•
Kuumenna ¾ dl vettä mikrossa 30-60
sek ajan.
•
Lisää joukkoon pehmenneet
liivatelehdet.
•
Anna jäähtyä hetki ja lisää liivate
seokseen.
•
Vuoraa noin 20x25cm vuoka kelmulla.
•
Kaada juustokakkumassa vuokaan.
Täyte saisi olla noin 1,5 cm korkea.
•
Nosta vuoka pakkaseen vähintään
tunniksi jähmettymään. Täyte jähmettyy jääkaapissa neljässä tunnissa.
VINKKI
Tuomareilta tuli hyvä vinkki, miten täytteen reseptiä voi helpottaa. Mintunlehtiä kannattaa käyttää, mutta tämän lisäksi massan joukkoon voi ripauttaa pari tippaa piparminttuaromia. Näin voi välttää hammastahnamaisen lopputuloksen. Myös mintun määrää voi vähän vähentää varmuuden vuoksi.
Koska kisassa oli niin tiukka aikataulu, halusin ottaa varman päälle ja laiton täytteeseen neljä liivatelehteä. Kolme pitäisi kuitenkin riittää, jos on aikaa jähmettää seosta ajan kanssa.
•
Sekoita voi ja
sokeri keskenään sähkövatkaimella. Älä vaahdota, ettei taikinaan muodostu
ilmaa.
•
Lisää
glukoosisiirappi ja puolikas kananmuna.
•
Sekoita loput
aineet keskenään kulhossa ja lisää seoksen parissa erässä.
•
Sekoita massa
tasaiseksi ja kääri kelmuun. Nosta kylmään jähmettymään.
•
Kauli taikina
levyksi jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä 4x7cm paloja veitsen tai hyrrän
avulla. Käytä apuna myös viivotinta. Tee vähintään 20 palasta (muutama varapala
kannattaa myös tehdä).
•
Pistele keksien
pintaan reikiä koristeeksi cocktail-tikulla tai marsipaanityökalulla.
•
Paista keksejä 200
asteessa noin 5 min. Keksit saavat jäädä hieman pehmeiksi, mutta niiden pitää
olla kypsiä. Anna jäähtyä.
•
Tasoita
tarvittaessa jäähtyneiden keksien reunoja pienellä terävällä sahalaitaisella
veitsellä.
30 g tummaa suklaata
1-2 rkl rypsyöljyä
•
Pilko 2/3 maitosuklaasta muruksi ja
sulata se 45 asteiseksi.
•
Pilko tai raasta loppu 1/3
maitosuklaasta ja sekoita sulan suklaan joukkoon.
•
Anna seoksen jäähtyä 26-28
asteiseksi. Sekoittele vähän väliä.
•
Lämmitä seos lopulta
käyttölämpötilaan 30-32 asteiseksi.
•
Lisää tarvittaessa suklaan sekaan
pari tippaa rypsiöljyä, mikäli suklaa vaikuttaa liian paksulta.
•
Laita suklaa leveään lasiin ja
dippaa puolet kekseistä osittain suklaassa.
•
Raasta tumma suklaa hienoksi ja
sulata mikrossa täydellä teholla 10 sekunnin pätkissä. Näin suklaa pysyy
temperoituna koko ajan.
•
Spritsaa tummalla suklaalla raitoja
maitosuklaan päälle. Nosta keksit tarvittaessa vielä kylmään, jotta suklaa saa
jähmettyä.
•
Valitse kekseistä 10 paria, jotka
ovat suunnilleen samankokoisia. Toisen keksin on oltava koristeltu, toinen saa
olla ilman suklaakulmaa.
•
Leikkaa jähmettyneestä juustokakusta
3,5 x 6,5cm paloja viivottimen avulla. Leikkaa vähintään 10 palasta.
•
Nosta yksi juustokakkupalanen keksin
päälle ja aseta koristeltu keksi kanneksi.
•
Keksit pehmenevät kivasti, jos
leivokset saavat levätä koottuna jääkaapissa suljetussa rasiassa seuraavaan
päivään.
•
Asettele leivokset tarjoilualustalle
ja koristele mintunlehdillä.
•
Leivokset voi syödä sandwichin
tapaan.
Tein youtube videon leivosten valmistamisesta, mutta jätin koristelun nyt joulukiireiden vuoksi pois ja tein täytteen huomattavasti helpommalla (ja jouluisemmalla) tyylillä. Jos joku haluaa haastetta elämään, voi kokeilla yllä olevaakin ohjetta tuoreista mintun lehdistä!
Helppo ja nopea minttujuustokakkutäyte
2 dl kermaa
150 g tuorejuustoa
3,5 kpl candy cane karkkikeppejä (tai 1 tl piparminttuaromia)
50 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
3/4 dl vettä
(elintarvikeväriä)
Mikäli käytät piparminttuaromia, lisää tarvittaessa sokeria.
Katso täytteen valmistus videolta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3