Minttu Puffet leivokset


Viides Koko Suomi leipoo jakso on nyt ohi ja jatkossa ollaan edelleen! En pelännyt olevani pudotusuhan alla, vaikka tekninen tehtävä ei mennytkään ihan putkeen. Luotin näihin taidonnäytetehtäviini paljon, sillä olin suunnitellut ne huolella ja harjoitellut moneen kertaan. Sain käsityksen, että kisan painoarvo oli lähinnä omissa taidonnäytetehtävissä.

Tässä jaksossa oli tehtävänä suunnitella leivos, joka näyttää ja maistuu jäätelölle, mutta ei ole jäätelö. Minä valitsin inspiraationlähteeksi minttupuffet jäätelön.

Olen aiemmin tehnyt kotitekoisia minttu Puffet jäätelöitä ja muokkasinkin keksin ohjeen siitä. Itse täytteen tarina on monimutkaisempi. Yleensä teen minttujuustokakkumassat joko piparminttuaromista tai piparminttusuklaasta. Näin korkeatasoiseen kisaan en kuitenkaan halunnut lähteä niin yksinkertaisella reseptillä mukaan, joten kehittelin ohjeen tuoreista mintunlehdistä. Tämä ohje on kuitenkin melko haastava, sillä tarkkaa mintun määrää on mahdoton sanoa, koska se riippuu mintun voimakkuudesta. Minttua on laitettava tarpeeksi, jotta se maistuu, mutta liian suurena määränä se maistuu hammastahnalle. Ohjeesta tuli kuitenkin toimiva, sillä testasin sen useaan kertaan keväällä ja maistatin kaikille tutuille, jotka täältä päin tunsin! Makeutta tuo mm. kondensoitu maito ja valkosuklaa.


Minttusandwich-leivos

10kpl 

Minttujuustokakku

2 dl vispikermaa
150 g tuorejuustoa
1 ruukku minttua
150 g kondensoitua maitoa
50 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
3/4 dl vettä


        Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

        Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto.

        Perkaa mintusta lehdet erilleen. Mikäli yrtti on todella vahvaa, voi puolikas ruukkukin riittää. Jos yrtti on miedompaa, saa sen käyttää lähes kokonaan.

        Laita mintunlehdet ja kondensoitu maito blenderiin. Säästä muutama lehti koristelua varten. Hienonna seos tasaiseksi.

        Sulata valkosuklaa mikrossa (400W) 30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna jäähtyä pari minuuttia.

        Lisää minttuseos ja jäähtynyt valkosuklaa kermaseoksen joukkoon.

        Kuumenna ¾ dl vettä mikrossa 30-60 sek ajan.

        Lisää joukkoon pehmenneet liivatelehdet.

        Anna jäähtyä hetki ja lisää liivate seokseen.

        Vuoraa noin 20x25cm vuoka kelmulla.

        Kaada juustokakkumassa vuokaan. Täyte saisi olla noin 1,5 cm korkea.

        Nosta vuoka pakkaseen vähintään tunniksi jähmettymään. Täyte jähmettyy jääkaapissa neljässä tunnissa.

 

VINKKI

Tuomareilta tuli hyvä vinkki, miten täytteen reseptiä voi helpottaa. Mintunlehtiä kannattaa käyttää, mutta tämän lisäksi massan joukkoon voi ripauttaa pari tippaa piparminttuaromia. Näin voi välttää hammastahnamaisen lopputuloksen. Myös mintun määrää voi vähän vähentää varmuuden vuoksi. 

Koska kisassa oli niin tiukka aikataulu, halusin ottaa varman päälle ja laiton täytteeseen neljä liivatelehteä. Kolme pitäisi kuitenkin riittää, jos on aikaa jähmettää seosta ajan kanssa.


Keksitaikina

60 g voita
1 dl (65g) sokeria
3/4 dl glukoosisiirappia
½ kananmuna
1,5 dl (90g) vehnäjauhoja
½ dl (20g) tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa

 

        Sekoita voi ja sokeri keskenään sähkövatkaimella. Älä vaahdota, ettei taikinaan muodostu ilmaa.

        Lisää glukoosisiirappi ja puolikas kananmuna.

        Sekoita loput aineet keskenään kulhossa ja lisää seoksen parissa erässä.

        Sekoita massa tasaiseksi ja kääri kelmuun. Nosta kylmään jähmettymään.

 

        Kauli taikina levyksi jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä 4x7cm paloja veitsen tai hyrrän avulla. Käytä apuna myös viivotinta. Tee vähintään 20 palasta (muutama varapala kannattaa myös tehdä).

        Pistele keksien pintaan reikiä koristeeksi cocktail-tikulla tai marsipaanityökalulla.

        Paista keksejä 200 asteessa noin 5 min. Keksit saavat jäädä hieman pehmeiksi, mutta niiden pitää olla kypsiä. Anna jäähtyä.

        Tasoita tarvittaessa jäähtyneiden keksien reunoja pienellä terävällä sahalaitaisella veitsellä.

 


Tämä kuva on otettu keväällä reseptin suunnittelun lomassa. Ohjeen leivokset olivat hyviä, mutta vähän liian isoja (5x10cm), joten pienensin kokoa leivoksen syömisen helpottamiseksi.

Koristelu

100 g maitosuklaata
30 g tummaa suklaata
1-2 rkl rypsyöljyä

 

        Pilko 2/3 maitosuklaasta muruksi ja sulata se 45 asteiseksi.

        Pilko tai raasta loppu 1/3 maitosuklaasta ja sekoita sulan suklaan joukkoon.

        Anna seoksen jäähtyä 26-28 asteiseksi. Sekoittele vähän väliä.

        Lämmitä seos lopulta käyttölämpötilaan 30-32 asteiseksi.

        Lisää tarvittaessa suklaan sekaan pari tippaa rypsiöljyä, mikäli suklaa vaikuttaa liian paksulta.

        Laita suklaa leveään lasiin ja dippaa puolet kekseistä osittain suklaassa.

        Raasta tumma suklaa hienoksi ja sulata mikrossa täydellä teholla 10 sekunnin pätkissä. Näin suklaa pysyy temperoituna koko ajan.

        Spritsaa tummalla suklaalla raitoja maitosuklaan päälle. Nosta keksit tarvittaessa vielä kylmään, jotta suklaa saa jähmettyä.

 


Kokoaminen

        Valitse kekseistä 10 paria, jotka ovat suunnilleen samankokoisia. Toisen keksin on oltava koristeltu, toinen saa olla ilman suklaakulmaa.

        Leikkaa jähmettyneestä juustokakusta 3,5 x 6,5cm paloja viivottimen avulla. Leikkaa vähintään 10 palasta.

        Nosta yksi juustokakkupalanen keksin päälle ja aseta koristeltu keksi kanneksi.

        Keksit pehmenevät kivasti, jos leivokset saavat levätä koottuna jääkaapissa suljetussa rasiassa seuraavaan päivään.

        Asettele leivokset tarjoilualustalle ja koristele mintunlehdillä.

        Leivokset voi syödä sandwichin tapaan.



Teknisenä tehtävänä oli briossisämpylät ja lisäksi kolmeen sämpylään piti tehdä kasvispihvi kaikkine härpäkkeineen. Kun kuulin tehtävän aiheen, ainut ajatukseni oli "ei taas suolaista leivontaa"! Minulla oli todella huono fiilis koko tehtävän ajan ja se näkyi lopputuloksessa. Lisäksi majoneesi ei jostain syystä onnistunut, joten siitä rokotettiin paljon. Olin ihan raivoissani, sillä teen arjessa niin paljon ruokaa, etten ikimaailmassa olisi halunnut mennä leivontakisaan paistelemaan pihvejä.. Lisäksi en yleisesti pidä hampurilaisista tai sämpylöistä, joten niitä tulee todella harvoin tehtyä. Mutta tuuripeliähän nämä tekniset tehtävät välillä oli. Onneksi mukaan mahtui myös makeaa leivontaa!


Onnea Juulialle keltaisesta essusta! Kiitokset myös ihanalle Nanetelle! Huima suoritus 15-vuotiaalta päästä näin pitkälle kisassa!

Tein youtube videon leivosten valmistamisesta, mutta jätin koristelun nyt joulukiireiden vuoksi pois ja tein täytteen huomattavasti helpommalla (ja jouluisemmalla) tyylillä. Jos joku haluaa haastetta elämään, voi kokeilla yllä olevaakin ohjetta tuoreista mintun lehdistä!



 

Helppo ja nopea minttujuustokakkutäyte

2 dl kermaa
150 g tuorejuustoa
3,5 kpl candy cane karkkikeppejä (tai 1 tl piparminttuaromia)
50 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
3/4 dl vettä
(elintarvikeväriä)

Mikäli käytät piparminttuaromia, lisää tarvittaessa sokeria.
Katso täytteen valmistus videolta.



Kommentit