Meillä on joka vuosi sama ongelma joulun jälkeen eli mitä tehdä kinkun jämille. Piirakka ja hernekeitto on jo kokeiltu ja niihin menee itse asiassa yllättävän vähän kinkkua.. Tänä vuonna sain jostain syystä päähäni testata pasta carbonaraa joulukinkusta. Tämä on todella helppo, nopea ja edullinen ruoka!
Carbonara tehdään perinteisesti guanciale pekonista, mutta periaatteessa mitä tahansa pekonia voi käyttää (esim. pancetta). Pastan kermaisuus tulee kananmunista ja parmesaani tai pecorino juustosta eikä joukkoon tule lisätä kermaa. Carbonaraan voi käyttää kokonaisia munia tai pelkästään keltuaisia. Sana carbonara juontuu sanasta carbon eli hiili. Tämän ruoan oleellisin raaka-aines onkin mustapippuri.
Parmesaanin ja pecorinon ero on siinä, että parmesaani tehdään lehmänmaidosta ja pecorino lampaan maidosta. Parmesaania löytää Suomesta helpommin, mutta jos käy Italiassa, kannattaa ehdottomasti maistaa myös lampaan maidosta tehtyä juustoa!
4:lle
300 g spagettia
(meri)suolaa
150 g joulukinkkua (tai pekonia)
100 g parmesaani juustoraastetta
4 kananmunaa
mustapippuria
- Sekoita kananmunien rakenne rikki kulhossa.
- Lisää juustoraaste ja sekoita hyvin.
- Lisää joukkoon reilusti mustapippuria.
- Voit myös lisätä suolaa, mutta varo lisäämästä liikaa, sillä liha sisältää jo suolaa.
- Keitä pasta al dente kypsäksi. Ota keitinlientä 1 dl talteen.
- Lisää keitinlientä pari ruokalusikallista kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Kananmunat pastöroituvat 85 asteessa.
- Lisää keitinlientä myös pastan joukkoon.
- Lisää kastike spagetin sekaan ja sekoita hyvin. Kuuma spagetti kypsyttää kastikkeen.
- Lisää pilkottu kinkku joukkoon.
- Jos käytät pekonia, paahda se ensin pannulla kypsäksi ja lisää keitetty spagetti pannulle ennen kastiketta.
- Mausta vielä mustapippurilla (ja suolalla).
Katso myös lyhyt YouTube video tämän valmistuksesta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi <3