Sarjakuvakakku



Jo toinen jaksovoitto Koko Suomi leipoo kisassa! ūüíõ

Seitsem√§nnen jakson taidonn√§yteteht√§v√§ss√§ tuli tehd√§ sarjakuvakakku ja min√§ p√§√§tin tehd√§ klassisesta yksisarviskakusta sarjakuvaversion. Kakussa on mustikkapiirakkapohjat sek√§ kookos- ja mustikkat√§ytteet. Halusin kakkuun aivan erilaisia makuja, jonka takia p√§√§dyin t√§h√§n makuyhdistelm√§√§n. Kreemit on v√§rj√§tty luonnollisilla v√§riaineilla korostamaan sarjakuvamaisuutta. 

En yleensä täytä kakkuja kreemeillä, mutta tuorejuustomoussejen valmistaminen tässä kisassa olisi ollut aivan liian suuri riski lämpötilan vaihteluiden ja aikapulan takia. Tätäkin jaksoa kuvattaessa teltassa oli 30 astetta, jolloin sokerimassakin meinasi sulaa. Kermatäytteet eivät olisi ikinä pysyneet kakun sisällä nätisti, joten onneksi tuli oltua kaukaa viisas. Kerma-tuorejuustotäytteet ovat kuitenkin paljon paremman makuisia ja kevyempiä, joten kotona valmistan yleensä niitä.


Mustikkapiirakkapohjat
4 x 15 cm kakkuvuoka

2 kananmunaa
145 g (1,5 dl) sokeria
1 dl kermaa
1 dl maitoa
½ tl vaniljajauhetta
100 g voita
140 g (2,5 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl tuoreita mustikoita

 

        Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

        Vaahdota munat ja sokeri.

        Lis√§√§ joukkoon kerma, maito ja sulatettu voi.

        Sekoita seosta varovasti k√§sin tai monitoimikoneen hitaimmalla moodilla.

        Sekoita kuivat aineet kesken√§√§n ja lis√§√§ joukkoon.

        Vuoraa kakkuvuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat.

        Kaada taikina nelj√§√§n 15 cm vuokaan.

        Ripottele kakkujen pinnalle tuoreita mustikoita. 

        Paista kakkuja 200 asteessa 20min.

        Anna pohjien j√§√§hty√§ 10 min ja kumoa ne sitten vuoasta leivinpaperin p√§√§lle. Anna j√§√§hty√§ kokonaan.

 


Käytin Wiltonin pieniä 15cm vuokia, jotka tulee viiden vuoan setissä. Taikinaa ei kannata paistaa yhdessä 15cm vuoassa, koska kakku ei nouse tarpeeksi, jotta sen saa leikattua neljään osaan. Taikinan voi paistaa myös pienellä uunipellillä (noin 20x30cm) ja leikata siitä neljä kakkupalaa.

 
Kostutus

1 dl maitoa
½ tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon joukkoon.



Kreemi

 200 g voita
4 dl tomusokeria
½ tl kookosaromia
2 rkl kookosmannaa
3 tl sinistä spirulinaa
2 tl mustikkajauhetta


        Vaahdota voi ja tomusokeri.

        Jaa kreemi kahteen osaan, niin ett√§ toiseen kulhoon tulee noin 2/3 kreemist√§ ja toiseen 1/3 kreemist√§.

        V√§rj√§√§ isompi kreemim√§√§r√§ sinisell√§ spirulinalla ja lis√§√§ joukkoon kookosaromi ja -manna. 

        V√§rj√§√§ pienempi m√§√§r√§ mustikkajauheella. 

 


Kakun kokoaminen

 

        Aseta ensimm√§inen kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta.

        Levit√§ violettia kreemi√§ pohjalle ja tasoita se ohueksi kerrokseksi palettiveitsen avulla.

        Nosta toinen pohja p√§√§lle ja kostuta.

        Levit√§ sinist√§ kreemi√§ toiselle pohjalle.

        Nosta kolmas kakkupala p√§√§lle ja kostuta.

        Levit√§ violettia kreemi√§ pohjalle ja nosta viimeinen kakkupala p√§√§lle. Kostuta.

        Peit√§ kakku kelmulla ja nosta pakkaseen v√§hint√§√§n 15 minuutiksi j√§hmettym√§√§n.

        Kuorruta kakku t√§m√§n j√§lkeen kauttaaltaan sinisell√§ kreemill√§.

        Nosta kakku viel√§ j√§√§kaappiin j√§hmettym√§√§n. 

 


Kuorrutus ja koristelu

 750 g sokerimassaa
elintarvikevärejä (turkoosi, violetti)
150 g mustaa marsipaania
elintarvikeliimaa
1 tl CMC jauhetta
kaulintaan tomusokeria


        Kauli 500 g valkoista sokerimassaa silikonialustalla 1mm paksuiseksi levyksi ja kuorruta kakku massalla. K√§yt√§ kaulinta-apuna tomusokeria.

        Sekoita 1 tl CMC jauhetta 100 grammaan valkoista massaa.

        Muovaa massasta pitk√§ p√∂tk√∂ ja k√§√§ri se sarveksi. Anna kuivua mahdollisimman kauan.

        Muovaa valkoisesta massasta lis√§ksi korvat. Nosta kuivumaan.

        V√§rj√§√§ noin 200 g valkoista massaa violetilla pastav√§rill√§ tasaiseksi.

        Kauli t√§st√§ levy ja nosta kakun p√§√§lle. Muotoile aaltomaiseksi ter√§v√§n veitsen avulla (kts kuva).

        V√§rj√§√§ noin 50 g valkoista massaa turkoosilla pastav√§rill√§.

        Muovaa t√§st√§ korviin sisus.

        Muovaa turkoosista ja violetista massasta pieni√§ ruusukkeita, jotka n√§ytt√§v√§t pursotuksilta. K√§yt√§ apuna marsipaanity√∂kaluja.

        Muovaa lopusta turkoosista ja violetista massasta pieni√§ p√∂tk√∂j√§ sokerimassaconfeteiksi.

        Pehmit√§ mustaa marsipaania k√§siss√§ py√∂rivin, vaivaavin liikkein.

        Laita se sitten marsipaanipuristimeen. K√§yt√§ noin 1,5mm paksuista aukkoa. Purista massasta p√∂tk√∂j√§ ja kiinnit√§ ne kakun pintaan elintarvikeliimalla.

        Vaihda puristimen aukko ½ mm kokoiseksi ja koristele kaikki koristeet ohuemmalla nauhalla. Kiinnit√§ osat elintarvikeliimalla.



VINKKI

 

        Kakkuvuokien pohjille kannattaa leikata palaset kestoleivinpaperista, mik√§ nopeutta leipomista jatkossa ja on my√∂s ekologista.

        Jos et halua koristella koko kakkua sokerimassalla, voit tehd√§ kuorrutuksen ja pursotukset sokerikreemist√§. Sarvi ja korvat kannattaa yh√§ tehd√§ sokerimassasta.

        Pieni√§ ja matalia kakkuvuokia saa leivontatarvikeliikkeist√§ viiden vuoan pakkauksissa (Wilton). Yhdess√§ vuoassa paistuu yksi kakkulevy, jota ei en√§√§ leikata osiin. Sinist√§ spirulinaa ja kookosmannaa saa ekokaupoista (esim. Ruohonjuuri). Mustikkajauhetta saa my√∂s marketeista.




Keltainen essu tuo jompaan kumpaan teht√§v√§√§n jonkinlaisen edun. T√§ss√§ jaksossa jokainen sai pyyt√§√§ tuomarin avuksi 2 min ajaksi, mutta minulla t√§m√§ etu oli kaksi kertaa. 

Markus auttoi minua sokerimassasarven kanssa, mutta jouduin itse asiassa tekem√§√§n sen uudestaan, koska Markuksen versio oli hieman liian pitk√§. Otin Markuksen tekem√§n sarven kuitenkin kotiin mukaan ja se l√∂ytyy yh√§ lasivitriinist√§ni! Toisella kerralla pyysin Julianaa auttamaan mustien nauhojen kanssa. 

Kakusta tuli riittää 15 henkilölle, mutta tuomarit epäilivät alkuksi että minun kakkuni on liian pieni. Maistettuaan kakkua he kuitenkin muuttivat mielensä, sillä kakku on näillä täytteillä niin makea, ettei sitä suomalainen pysty isoa palaa syömään.

Kotona tekisin kakkuun todennäköisesti kerma-tuorejuustomoussen, joka on maustettu pelkästään vaniljalla tai valkosuklaalla. Kisakakkua en kuitenkaan halunnut tehdä liian yksinkertaiseksi.



Tekninen teht√§v√§ oli super hauska! Leikimme seurataan johtajaa eli meille ei annettu resepti√§ lainkaan, vaan leivoimme tuomareiden per√§ss√§ heid√§n huutamien ohjeiden mukaan! 

Minun leivokset onnistuivat ihan hyvin ja tulin kolmanneksi. Ainut miinus tuli siitä, että kinuskitäyte ei mennyt tarpeeksi syvälle leivosten sisälle. Mössö oli niin jämäkkää, että vaikka sitä puristi kaikin voimin, ei se meinannut tulla pursotinpussista ulos. Minä sain kuitenkin kaikki koristeet ym paikoilleen, mistä ehkä odotin vielä enemmän lisäpisteitä.

Ohje löytyy täältä.


Meid√§n upea ja ihana porukka! ūüíĖ
Tässä vaiheessa kisaa minun jännitys alkoi jotenkin kaikkoamaan ja pystyin vain nauttimaan tekemisestä ja menosta.



Ja suurin yllätys tuli lopussa, eli kukaan ei tässä jaksossa tippunut! Olin todella iloinen, että sain viettää vielä toisenkin päivän tämän ihanan porukan kanssa! Niinpä ensi viikolla on yhä koko komea kuusikko mukana ja saan pitää vielä keltaista essuakin!



ūüíõ

Kommentit