Sarjakuvakakku



Jo toinen jaksovoitto Koko Suomi leipoo kisassa! 💛

Seitsemännen jakson taidonnäytetehtävässä tuli tehdä sarjakuvakakku ja minä päätin tehdä klassisesta yksisarviskakusta sarjakuvaversion. Kakussa on mustikkapiirakkapohjat sekä kookos- ja mustikkatäytteet. Halusin kakkuun aivan erilaisia makuja, jonka takia päädyin tähän makuyhdistelmään. Kreemit on värjätty luonnollisilla väriaineilla korostamaan sarjakuvamaisuutta. 

En yleensä täytä kakkuja kreemeillä, mutta tuorejuustomoussejen valmistaminen tässä kisassa olisi ollut aivan liian suuri riski lämpötilan vaihteluiden ja aikapulan takia. Tätäkin jaksoa kuvattaessa teltassa oli 30 astetta, jolloin sokerimassakin meinasi sulaa. Kermatäytteet eivät olisi ikinä pysyneet kakun sisällä nätisti, joten onneksi tuli oltua kaukaa viisas. Kerma-tuorejuustotäytteet ovat kuitenkin paljon paremman makuisia ja kevyempiä, joten kotona valmistan yleensä niitä.


Mustikkapiirakkapohjat
4 x 15 cm kakkuvuoka

2 kananmunaa
145 g (1,5 dl) sokeria
1 dl kermaa
1 dl maitoa
½ tl vaniljajauhetta
100 g voita
140 g (2,5 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl tuoreita mustikoita

 

        Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

        Vaahdota munat ja sokeri.

        Lisää joukkoon kerma, maito ja sulatettu voi.

        Sekoita seosta varovasti käsin tai monitoimikoneen hitaimmalla moodilla.

        Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon.

        Vuoraa kakkuvuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat.

        Kaada taikina neljään 15 cm vuokaan.

        Ripottele kakkujen pinnalle tuoreita mustikoita. 

        Paista kakkuja 200 asteessa 20min.

        Anna pohjien jäähtyä 10 min ja kumoa ne sitten vuoasta leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä kokonaan.

 


Käytin Wiltonin pieniä 15cm vuokia, jotka tulee viiden vuoan setissä. Taikinaa ei kannata paistaa yhdessä 15cm vuoassa, koska kakku ei nouse tarpeeksi, jotta sen saa leikattua neljään osaan. Taikinan voi paistaa myös pienellä uunipellillä (noin 20x30cm) ja leikata siitä neljä kakkupalaa.

 
Kostutus

1 dl maitoa
½ tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon joukkoon.



Kreemi

 200 g voita
4 dl tomusokeria
½ tl kookosaromia
2 rkl kookosmannaa
3 tl sinistä spirulinaa
2 tl mustikkajauhetta


        Vaahdota voi ja tomusokeri.

        Jaa kreemi kahteen osaan, niin että toiseen kulhoon tulee noin 2/3 kreemistä ja toiseen 1/3 kreemistä.

        Värjää isompi kreemimäärä sinisellä spirulinalla ja lisää joukkoon kookosaromi ja -manna. 

        Värjää pienempi määrä mustikkajauheella. 

 


Kakun kokoaminen

 

        Aseta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta.

        Levitä violettia kreemiä pohjalle ja tasoita se ohueksi kerrokseksi palettiveitsen avulla.

        Nosta toinen pohja päälle ja kostuta.

        Levitä sinistä kreemiä toiselle pohjalle.

        Nosta kolmas kakkupala päälle ja kostuta.

        Levitä violettia kreemiä pohjalle ja nosta viimeinen kakkupala päälle. Kostuta.

        Peitä kakku kelmulla ja nosta pakkaseen vähintään 15 minuutiksi jähmettymään.

        Kuorruta kakku tämän jälkeen kauttaaltaan sinisellä kreemillä.

        Nosta kakku vielä jääkaappiin jähmettymään. 

 


Kuorrutus ja koristelu

 750 g sokerimassaa
elintarvikevärejä (turkoosi, violetti)
150 g mustaa marsipaania
elintarvikeliimaa
1 tl CMC jauhetta
kaulintaan tomusokeria


        Kauli 500 g valkoista sokerimassaa silikonialustalla 1mm paksuiseksi levyksi ja kuorruta kakku massalla. Käytä kaulinta-apuna tomusokeria.

        Sekoita 1 tl CMC jauhetta 100 grammaan valkoista massaa.

        Muovaa massasta pitkä pötkö ja kääri se sarveksi. Anna kuivua mahdollisimman kauan.

        Muovaa valkoisesta massasta lisäksi korvat. Nosta kuivumaan.

        Värjää noin 200 g valkoista massaa violetilla pastavärillä tasaiseksi.

        Kauli tästä levy ja nosta kakun päälle. Muotoile aaltomaiseksi terävän veitsen avulla (kts kuva).

        Värjää noin 50 g valkoista massaa turkoosilla pastavärillä.

        Muovaa tästä korviin sisus.

        Muovaa turkoosista ja violetista massasta pieniä ruusukkeita, jotka näyttävät pursotuksilta. Käytä apuna marsipaanityökaluja.

        Muovaa lopusta turkoosista ja violetista massasta pieniä pötköjä sokerimassaconfeteiksi.

        Pehmitä mustaa marsipaania käsissä pyörivin, vaivaavin liikkein.

        Laita se sitten marsipaanipuristimeen. Käytä noin 1,5mm paksuista aukkoa. Purista massasta pötköjä ja kiinnitä ne kakun pintaan elintarvikeliimalla.

        Vaihda puristimen aukko ½ mm kokoiseksi ja koristele kaikki koristeet ohuemmalla nauhalla. Kiinnitä osat elintarvikeliimalla.



VINKKI

 

        Kakkuvuokien pohjille kannattaa leikata palaset kestoleivinpaperista, mikä nopeutta leipomista jatkossa ja on myös ekologista.

        Jos et halua koristella koko kakkua sokerimassalla, voit tehdä kuorrutuksen ja pursotukset sokerikreemistä. Sarvi ja korvat kannattaa yhä tehdä sokerimassasta.

        Pieniä ja matalia kakkuvuokia saa leivontatarvikeliikkeistä viiden vuoan pakkauksissa (Wilton). Yhdessä vuoassa paistuu yksi kakkulevy, jota ei enää leikata osiin. Sinistä spirulinaa ja kookosmannaa saa ekokaupoista (esim. Ruohonjuuri). Mustikkajauhetta saa myös marketeista.




Keltainen essu tuo jompaan kumpaan tehtävään jonkinlaisen edun. Tässä jaksossa jokainen sai pyytää tuomarin avuksi 2 min ajaksi, mutta minulla tämä etu oli kaksi kertaa. 

Markus auttoi minua sokerimassasarven kanssa, mutta jouduin itse asiassa tekemään sen uudestaan, koska Markuksen versio oli hieman liian pitkä. Otin Markuksen tekemän sarven kuitenkin kotiin mukaan ja se löytyy yhä lasivitriinistäni! Toisella kerralla pyysin Julianaa auttamaan mustien nauhojen kanssa. 

Kakusta tuli riittää 15 henkilölle, mutta tuomarit epäilivät alkuksi että minun kakkuni on liian pieni. Maistettuaan kakkua he kuitenkin muuttivat mielensä, sillä kakku on näillä täytteillä niin makea, ettei sitä suomalainen pysty isoa palaa syömään.

Kotona tekisin kakkuun todennäköisesti kerma-tuorejuustomoussen, joka on maustettu pelkästään vaniljalla tai valkosuklaalla. Kisakakkua en kuitenkaan halunnut tehdä liian yksinkertaiseksi.



Tekninen tehtävä oli super hauska! Leikimme seurataan johtajaa eli meille ei annettu reseptiä lainkaan, vaan leivoimme tuomareiden perässä heidän huutamien ohjeiden mukaan! 

Minun leivokset onnistuivat ihan hyvin ja tulin kolmanneksi. Ainut miinus tuli siitä, että kinuskitäyte ei mennyt tarpeeksi syvälle leivosten sisälle. Mössö oli niin jämäkkää, että vaikka sitä puristi kaikin voimin, ei se meinannut tulla pursotinpussista ulos. Minä sain kuitenkin kaikki koristeet ym paikoilleen, mistä ehkä odotin vielä enemmän lisäpisteitä.

Ohje löytyy täältä.


Meidän upea ja ihana porukka! 💖
Tässä vaiheessa kisaa minun jännitys alkoi jotenkin kaikkoamaan ja pystyin vain nauttimaan tekemisestä ja menosta.



Ja suurin yllätys tuli lopussa, eli kukaan ei tässä jaksossa tippunut! Olin todella iloinen, että sain viettää vielä toisenkin päivän tämän ihanan porukan kanssa! Niinpä ensi viikolla on yhä koko komea kuusikko mukana ja saan pitää vielä keltaista essuakin!



💛

Kommentit