Välipalaleivokset


Kuudes Koko Suomi leipoo jakso on nyt ohi ja tällä kertaa minä sain päivän parhaan leipurin essun! Päivän teemana oli terveysleivonta ja sehän on minulle todella tuttua. 

Teknisenä tehtävänä oli ranskalainen omenapiirakka, Tarte Tatin, jota olen kerran aiemmin tehnyt. Terveysleivonnan hengessä valkoista sokeria ei saanut käyttää, vaan piirakan valmistuksessa käytettiin mm. koivu- ja kookossokeria. Toinen päivän teema oli vastuullisuus, joten hävikkiä ei saanut juurikaan syntyä. 

Hieman meinasi tulla hikikarpaloita pintaan, sillä sotkin teknisen tehtävän alussa koivu- ja kookossokerin keskenään, mutta kerkesin onneksi korjata tilanteen. Nukuin kisaviikkona sen verran huonosti, että teknisen tehtävän ensimmäiset 30 minuuttia meni siihen että yritin saada itseäni hereille.. Onneksi tämä tehtävä oli minulle kohtuu helppo, sillä olen myös tottunut käsittelemään omenoita ja karamellisoimaan niitä. Kilpailun edetessä tehtävät toki muuttuvat haastavimmiksi, mutta minulle tämäntyyliset ohjeet sopivat paremmin kuin leivät ja pullat.


Teknisen tehtävän voitto meni minun omenapiirakalle. 💕 Lisäksi kylkeen valmistettiin kaneli-sitruunavaahto. Sain kehuja omenoiden karamellisoinnista ja asettelusta. Ohjeessa käskettiin leikata omenat neljään osaan, mutta minä leikkasin ne kahdeksaan osaan, koska muutoin omenat eivät olisi ikinä kerenneet kypsyä ja toiseksi ne olisivat olleet vaikea asetella kauniisti. Kannatti taas olla hieman kapinallinen. Kisan edetessä ohjeet kävivät vajaavaisemmiksi ja omia taitoja joutui käyttämään enemmän ja enemmän.

Tein Tarte Tatin piirakkaa vuonna 2019 hieman erilaisella reseptillä.
Pidin tästä kisaohjeesta enemmän ja aion tehdä sitä varmasti kotona vielä uudelleen.


Taidonnäytetehtävässä tein vadelmaisia välipalaleivoksia, joissa on granolapohja ja hasselpähkinä-suklaakastiketta. Koristeena on kookoskermapursotus ja pensasmustikoita. Olin todella tyytyväinen näihin, sillä olin niitä harvoja, joka teki makean terveysleivonnaisen. 

Terveellinen vadelma-suklaaleivos
10 kpl

Pohja

3/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl cashew-pähkinöitä
½ dl kookoshiutaleita
1,5 rkl rypsiöljyä
1,5 rkl vaahterasiirappia
1-2 tl ceylonkanelia

 

        Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, pähkinät ja kookoshiutaleet. Mausta seos kanelilla.

        Lisää öljy ja siirappi. Sekoita.

        Paahda mysliä 175 asteisessa uunissa noin 15min. Kääntele seosta paistamisen puolessa välissä. 

        Voit paahtaa suklaakerrokseen tulevat hasselpähkinät samaan aikaan myslin kanssa.

        Anna myslin jäähtyä ja hienonna se sitten karkeaksi muruksi max 1 min ajan.

        Jätä pohja vielä odottamaan täytteiden valmistumista.

 


Vadelmakerros

3 dl cashew-pähkinöitä
1 sitruuna
1 dl kookosöljyä
1 dl hunajaa
200 g pakastevadelmia
2 tl agar agaria
3/4 dl vettä

 

        Keitä vadelmat kattilassa, mikäli ne ovat ulkomaisia.

        Purista sitruunasta mehua ½ dl ja lisää vadelmien joukkoon.

        Hienonna pähkinöitä tehosekoittimessa pari minuuttia.

        Lisää joukkoon vadelmat, vanilja, öljy ja hunaja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi noin 5 min ajan.

        Laita vesi ja agar agar kattilaan. Keittele seosta tasan 2 min.

        Lisää agar seos vadelmaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

 

        Lusikoi seos pieniin silikonisiin annosvuokiin, joiden leveys on noin 5cm ja korkeus noin 7cm. Lusikoi seos ruokalusikallinen kerrallaan, jotta kakuista tulee samankokoisia. Tasoita pinta ja nosta vuoka pakkaseen noin tunniksi.

 


Suklaa-hasselpähkinätahna

2,5 dl kokonaisia hasselpähkinöitä
3/4 dl kookosöljyä
1-2 rkl karppitomusokeria (erytritoli)
½ dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta


        Paahda pähkinät pannulla tai uunissa 175 asteessa 12-15min. Voit paahtaa pähkinät samaan aikaan myslin kanssa.

        Mikäli pähkinöissä on kuori, poista se pyyhkeen avulla.

        Hienonna pähkinät tehosekoittimessa tahnaksi 5-10 min ajan.

        Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.

 

        Lisää 4-5 ruokalusikallista suklaaseosta myslin joukkoon.

        Painele 1-2 tl mysliä jokaiseen vuokaan vadelmatäytteen päälle ja nosta vuoka vielä kylmään vähintään vartiksi.

        Suklaatahnaa voi myös hieman jämäköittää kylmässä. Mikäli se kerkeää jähmettyä liikaa, voi tahnaa pehmittää mikrossa 5 sekunnin pätkissä. 


Kun leivokset ovat jähmettyneet, kumoa ne muotista ja lusikoi suklaatahnaa leivosten päälle koristeeksi. Koristeeksi pursotin kookoskermavaahtoa ja pensasmustikanpuolikkaita, jotka leikkasin kauniisti terävällä veitsellä. 

 


Nämä hauskat limeshotit eivät ohjelmassa juurikaan saaneet ruutuaikaa, mutta minusta nämä olivat hauska pieni lisä leivonnaisille.

Lime-inkiväärishotit

2 limeä
1-2 rkl karppitomusokeria
2 tl agar agaria
1 cm pala inkivääriä

 

        Halkaise limet kahtia poikittain ja purista niiden mehu kattilaan.

        Laita joukkoon kuorittu inkiväärin palanen.

        Lisää erytritolia maun mukaan.

        Lisää agar.

        Keitä seosta 2 min.

        Poista inkivääri.

        Nosta limenkuoret silikonisiin muffinivuokiin, jotta ne pysyvät pystyssä.

        Kaada seos takaisin limen kuoriin. Siivilöi mehu tarvittaessa.

        Nosta limet pakkaseen jähmettymään.

        Kun hyytelö on jähmettynyt, leikkaa limet siivuiksi terävällä veitsellä.

 

Näillä ohjeilla tuli kuudennen jakson voitto ja tässä vaiheessa alkoi pahin jännitys helpottaa sen verran, että pystyin alkaa nauttimaan leivonnasta. Mitä pidemmälle päääsi, sitä tyytyväisempi pystyi olemaan itseensä eikä tippumisuhka tuntunut enää yhtä pelottavalta. Seuraavassa jaksossa minulla onkin sitten tähtileipurin etu!



 Olin todella surullinen Nellan pudottua kisasta tässä vaiheessa, sillä hän on aivan huipputaitava leipuri. Hänelle sattui vain huono päivä.. Tässä kisassa tarvitaan taitojen lisäksi myös tuuria, sillä erot saattoivat ajoittain olla todella pieniä.


 
Tein välipalaleivoksista vielä videon YouTubeen, sillä ohje on yllättävän monimutkainen. 
Minulta on tulossa vielä toinenkin video tästä aiheesta, sillä teemme Hannan kanssa hänen terveyspizzojaan, jotka saivat paljon kehuja kutosjaksossa! Tämä video on tulossa ulos ihan piakkoin.

 


Kommentit

  1. Onnea! Nämä leivokset näyttivät / näyttävät kyllä niin hyviltä, että otan kyllä reseptin talteen :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3