Hasselpähkinä-kinuskileivokset

Näissä super herkullisissa leivoksissa on hasselpähkinäkakkua, kinuskitäyte ja suklaakuorrute. Teimme Koko Suomi leipoo 7.jaksossa tämäntyylisiä leivoksia, mutta muokkasin pohjan ohjetta hieman. Halusin käyttää auringonkukansiementen tilalla hasselpähkinää, sillä se on yksi suosikki pähkinöistäni. Pohjasta tulikin hieman Geisha suklaata muistuttava kakku! Praliini yksistään oli niin ihanaa, että aion kehitellä siitä lisää kakku- ja makeisresepteä!

Hasselpähkinäpraliini

100 g hasselpähkinöitä
65 g sokeria
20 g vettä
(rypsiöljyä)

Hasselpähkinäkakku

150 g hasselpähkinäpraliinia
100 g sokeria
150 g voita
4 kananmunaa eroteltuina
125 g vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Suolakaramellitäyte

105 g sokeria
35 g sulatettua voita
150 g kuohukermaa
12 g glukoosisiirappia
130 g maitosuklaata
3 g suolaa

Kuorrute:

200 g maitosuklaata
rypsiöljyä

 


HASSELPÄHKINÄPRALIINI:
  • Paahda pähkinöitä 175 asteessa noin 15 min.
  • Hankaa pähkiöitä keittiöpyyhkeeseen, jolloin kuoret irtoaa.
  • Keitä vettä ja sokeria kattilassa noin 10 min keskilämmöllä, kunnes seoksen väri muuttuu ruskehtavaksi.
  • Lisää pähkinät vesi-sokeriseoksen joukkoon ja sekoita hieman.
  • Kaada massa pellille silikonimaton päälle ja anna jähmettyä kovaksi ja huoneenlämpöiseksi.
  • Murra praliini paloiksi ja laita tehosekoittimeen.
  • Aja tasaiseksi massaksi 5-10min ajan. Lisää tarvittaessa hieman rypsiöljyä.

HASSELPÄHKINÄKAKKU:
  • Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
  • Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Taikinan voi myös paistaa pienissä silikonimuoteissa, joihin on suihkutettu vuokasprayta.
  • Vatkaa yleiskoneessa keskinopeudella lapavatkainta käyttäen pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää huoneenlämpöinen praliini kahdessa osassa vaahdon joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
  • Jatka vatkaamista ja lisää keltuaiset massan joukkoon yksitellen.
  • Pudota yleiskoneen nopeus hiljaiselle ja sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele muun massan joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi.
  • Pursota taikina silikonileivosmuotteihin ja paista 10-20min riippuen leivosten korkeudesta.

Matalat silikoniset leivosmuotit ovat tähän parhaimmat, mutta korkeammatkin toimivat (esim. nämä
 sylinterinmuotoiset silikonimuotit)
 
 

SUOLAKARAMELLITÄYTE:

  • Aloita tekemällä kuiva karamelli eli laita kattilaan sokeri ja sulata se.
  • Lisää joukkoon sulatettu voi.
  • Lämmitä kerma ja glukoosi ja lisää ne voi-sokeriseoksen joukkoon hyvin sekoittaen.
  • Poraa seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Kaada maitosuklaan päälle ja emulgoi.
  • Laita massa pursotinpussiin, jossa on 5mm pyöreä tylla.
  • Laita massa jääkaappiin jähmettymään tunniksi.
  • Pakota massa leivosten sisään painamalla tylla leivoksen sisään ja puristamalla pussia. Kun leivos alkaa turvota, on täytettä tarpeeksi. Varo ettei leivos halkea. Jos pohja on laakea, voi täytettä pistää useammasta kohdasta.

 
KUORRUTE:

  • Sulata suklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä, kunnes suklaa on sulanut. 
  • Lisää joukkoon rypsiöljyä vähintään 1-2rkl, jotta suklaa ohenee ja dippaaminen helpottuu. 
  • Dippaa leivokset suklaassa kauttaaltaan ja ripottele ylimääräinen suklaa takaisin kulhoon. Tämä on helpoin tehdä niin, että leivos nostetaan haarukan avulla kulhosta pistämättä haarukkaa leivokseen.

 


Valmistin Charmian alennuspäiville erilaisia leivonnaisia tarjolle. Nämä hasselpähkinä-kinuskileivokset pääsivät myös mukaan eri kokoisina paloina. Valmistin tuplataikinan ja tein lähes 50 pientä leivosta. Kuvassa näkyvät suorakulmionmuotoiset leivokset näkyivät myös Koko Suomi leipoo ohjelmassa.

 


Teen kokoelman kaikista tarjoiluista vielä erilliseen postaukseen.


Kommentit