Runebergin whoopiet


 Yhteistyössä: Charmia-keittiöt

Runebergin päivän kunniaksi tein helppoja ja nopeita whoopie leivoksia. Whoopie on amerikkalainen täytetty pieni leivos, joka on helppo koristella muistuttamaan Runebergintorttua. 

Näissä leivoksissa on täytteenä suklaakreemiä ja pistaasilevitettä. Whoopiet voi täyttää melkein millä vain ja jos ei jaksa valmistaa kreemejä, voi täytteeksi vaahdottaa esim. pelkkää kermavaahtoa.


Pohjat:

100 g huoneenlämpöistä voita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vanilja-aromia
250 g maustamatonta maitorahkaa 
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl piparkakkumurskaa tai mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa


  • Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. 
  • Lisää kananmuna ja vanilja. 
  • Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seokseen rahkan kanssa ja sekoita taikina tasaiseksi.
  • Pursota taikinasta kiekkoja leivinpaperille (n.5cm halkaisijaltaan). 
  • Paista 200 asteessa (175 kiertoilma) noin 15 min. Anna jäähtyä.


Täyte:

100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
50 g tummaa suklaata
(1 rkl punssia/rommia/likööriä)


  • Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. 
  • Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeriseos kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Tomusokeri kannattaa lisätä pienissä erissä ja sekoittaa sähkövatkaimen hitaimmalla moodilla, jottei kaikki pöllähdä silmille.
  •  Sulata suklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä tasaiseksi seokseksi. Jäähdytä hetki ja lisää seokseen. 
  • Lisää halutessasi vielä vähän alkoholia mauksi. Alkoholin voi korvata esim. kahvilla, kaakaolla tai vedellä. Nesteen voi myös jättää kokonaan pois.
  • Kreemin voi vielä maustaa rommiaromilla, jos pitää sen mausta. Koristeeksi sokerikuorrutetta ja vadelmahilloa.

Pursota kreemiä pohjan päälle. Nosta keskelle halutessasi pähkinälevitettä, hilloa tai lemon curdia. Nosta toinen pohjapala päälle. 

Pursota sokerikuorrutteella valkoinen rinkula päällimmäisen pohjan päälle ja anna pari minuuttia kuivua. Pursota rinkulan keskelle vadelmahilloa.

Katso myös:

Runebergin tortut
Runebergin kuivakakku
Runeberginkakku
Runeberginjuustokakku
Runebergin vohvelit


Uusimmalla YouTube videolla kerron Charmian pöytätasojen materiaaleista.

Laminaatti

Laminaatti on suosituin ja edullisin vaihtoehto, jota saa todella monessa eri sävyssä. Nykyisin on muodissa myös mattapintainen laminaatti, joka on todella kaunis, mutta työläämpi pitää puhtaana. Mattalaminaatti kannattaa pestä miedolla saippulalla (esim. käsitiskiaine), ei pelkästään vedellä. Mattatason pintaan jää herkästi jälkiä kaikesta nesteestä. Pinnasta saa nätin, kun sen ensin pyyhkii miedolla saippuavedellä ja kuivaa tämän jälkeen hyvin pyyhkeellä, luudulla tai talouspaperilla. 

Laminaatin päällä ei kuitenkaan saa suoraan leikata esim. leipää tai se naarmuuntuu. Mitään kuumaa kattilaa tai peltiä sen päälle ei myöskään saa suoraan laittaa.

Kivitasot

Kivitasot pitävät sisällään paljon eri materiaalivaihtoehtoja. Kivitasot ovat laminaattia kestävämpiä.

Luonnonkivi antaa juhlavan ja arvokkaan ilmeen keittiölle. Luonnonkivi on kuitenkin huokoinen materiaali ja sitä pitää puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Luonnonkivi kestää hyvin lämpöä, mutta jos esim. vaalean kivitason päälle laskee pohjasta likaisen ja kuuman pannun, voi lika imeytyä kivitason huokosiin, jolloin se puhdistaminen on hankalaa.

Kvartsi ja komposiittitasot ovat suosituimpia "kivitasoja". Kvartsikivessä on 90% aitoa kiveä, johon on lisätty liimaa, väriaineita ja muita lisäaineita. Näin ollen kvartsitaso on hieman luonnonkiveä kestävämpää. Nämä tasot ovat hyvin homogeenisia, minkä takia värit saadaan tasaisiksi ja materiaalin rakenne yhtenäiseksi. Kvartsikiven pinta ei ole huokoista, mikä tekee siitä helposti puhdistettavan. Lämmönkestävyys on kuitenkin luonnonkiveä huonompi, joten sen päälle ei voi suoraan laittaa esim. kuumaa uunipeltiä. Jos kivitasoon tulee lohkeama, voi sen myöhemmin vielä paikata.


Keraaminen taso

Kaikista kestävin ja pitkäikäisin vaihtoehto on keraaminen taso, joka kestää jopa kiehuvan vesikattilan tai uunipellin. Sen puhdistus on helppoa pelkällä vedellä ja sitä voi käyttää myös suihkutiloissa. Keraamisen tason huokoisuus on lähes nolla. Sen ainut haittapuoli on hinta. 

Keraamiset tasot koostuvat kvartsista, savesta, maasälvästä ja mineraalioksideista. Tasot eivät sisällä kemikaaleja, sillä ne valmistetaan mekaanisesti puristamalla ja massaa kuumentamalla.

Charmialta löytyy myös kauniita ja aitoja puutasoja, mutta ne vaativat paljon huoltoa vuosittain.
Kysy lisää tasovaihtoehdoista Charmia-keittiöiltä!

 Kommentit