Currykastike


Tämä currykastike on herkullinen arjen lisuke, joka on todella helppo ja nopea tehdä. Tämä on vanhimman poikamme lempiruoka kanan kanssa. Poitsu söisi tätä vaikka joka päivä. Kastike säilyy jääkaapissa viikon verran, joten sitä voi tehä isommankin määrän jemmaan. 

Joku pähkäili youtubessa miksi teen niin löysiä kastikkeita. Tämä johtuu siitä että pojallemme jäi syöpähoitojen jälkeen kammo paksuihin kastikkeisiin. Jokainen voi kuitenkin keitellä kastikkeesta niin tönkköä kuin haluaa.


5 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
1 kanaliemikuutio (fond du chef)
1-3 rkl currya
(2 dl ruokakermaa/kermaa)


Laita kaikki ainekset kattilaan. Sekoita hyvin ja keittele seosta noin 10 min matalalla/keskilämmöllä. 

Lisää lopuksi halutessasi kerma. Itse jätän sen aina arkiruoasta pois, mutta jos haluaa tehä juhlavamman ruoan, kannattaa joukkoon lorauttaa edes vähän kermaa. Joukkoon voi lisätä myös voita, mutta jätän senkin aina pois. 

Kastikkeet ovat nopeampia tehdä maissitärkkelyksestä, mutta vehnäjauhoista tulee paremmanmakuinen lopputulos.Kastike sopii luonnollisesti yhteen riisin ja kanan kanssa eikä se vaadi mitään sen kummempaa kylkeen. Curry sopii hyvin myös kasvisruokien kanssa. Lihan tai lihankorvikkeen voi myös sekoittaa kastikkeen joukkoon, mutta usein tarjoilen sen erikseen, jotta jokainen voi ottaa haluamansa määrän. Teen yleensä melko tulista kastiketta, jolloin currya voi mennä jopa 4 rkl.

Olen huomannut, että paras kana löytyy Prismasta Kotimaista-merkiltä. Kauppahalleista ja tuoretiskeiltä löytyy toki laadukkaita lihoja, mutta tässä kyseisessä tuotteessa on hinta-laatusuhde kohdallaan. Yksi huonoimpia kanamerkkejä on valitettavasti Naapurin maalaiskana. Sen maku on huono ja lihan laatu on sitkeä. 

Kanafile ei vaadi mausteeksi muuta kuin öljyä, suolaa ja broilerimaustetta (Meira). Fileitä paistetaan 175 asteisessa uunissa 20-25min (meidän uunissa 22min). Kanan täytyy olla kypsää, mutta ei missään nimessä kuivaa. Kana on valmis, kun punakkuus sen sisältä on juuri ja juuri hävinnyt.

Kasvisvaihtoehdoista Mifu ja tofu sopivat hyvin yhteen curryn kanssa.Kommentit