Sitruunajuustokakku


Yhteistyössä Charmia keittiöt

Täydellinen uunissa paistettu juustokakku on mehevä, pehmeä ja pumpulimainen. Kakku ei ole vaikea tehdä, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Uusimmalla videolla näytän kaikki vinkit, joilla kakun saa onnistumaan. Pääsiäisen kunniaksi valitsin kakkuun mauksi sitruunan, jonka raikkaus tasapainottaa ihanasti makeaa kakkua. 

Pääsin tutustumaan Charmia keittiöiden Loimaan tehtaaseen, jossa on erittäin modernit koneet osien valmistusta varten. Kokosin kierroksesta kaksiosaisen koosteen, jossa kerron miten erilaiset keittiön osat syntyvät. Ensimmäisessä osassa kerron yleisesti Charmian tuotannosta ja toisessa esittelen koneistoa tarkemmin.


Sitruunajuustokakku
22-24cm irtopohjavuoka

Pohja:
200 g keksejä (esim. Digestive tai Bastogne)
70 g voita

Täyte:
800 g (4 pkt) tuorejuustoa (maustamaton tai sitruuna)
250 g sokeria
2 rkl (10g) sitruunankuoriraastetta
4 huoneenlämpöistä kananmunaa (tai 3 isoa) 
½ tl vanilja-aromia tai -jauhetta
ripaus suolaa
80 ml kuohukermaa
60 ml sitruunamehua

Koristelu:
170 g lemon curd tahnaa
1,5 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
½ tl vaniljajauhetta
½ pss cream fix jauhetta


Huom!
Jos pohjaan käytetään täytekeksejä (esim. Oreo tai Domino), tulee voita vain 50g.

Uunijuustokakut kannattaa aina paistaa vesihauteessa, jotta niistä tulee meheviä ja pehmeitä. Ilman vesihaudetta paistettu kakku saattaa aluksi kohota uunissa liikaa ja pursuta jopa vuoasta ulos. Lopuksi kakku lätsähtää ja sisus jää herkästi epätasaisesti paistuneeksi. • Suihkuta kakkuvuokaan vuokasprayta.
 • Vuoraa vuoka ulkoa foliolla.
 • Hienonna keksit tehosekoittimessa, pussissa tai kulhossa.
 • Lisää sula voi ja sekoita tasaiseksi.
 • Painele keksi-voiseos vuokaan pohjalle ja reunoille.
 • Pohjaa voi paistaa 180 asteessa 10-15min, mutta tämä ei ole välttämätöntä.


 • Sekoita sitruunankuoriraaste sokerin joukkoon.
 • Laita kulhoon tuorejuusto, suola ja sokeriseos. Sekoita sähkövatkaimella noin 2 min.
 • Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita hitaalla nopeudella sen verran, että kananmuna sekoittuu joukkoon, mutta älä vatkaa seokseen ilmaa.
 • Lisää kerma, vanilja ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaahdota. Jos täytteeseen muodostuu ilmaa, juustokakku repeää uunissa.
 • Kaada täyte vuokaan.
 • Nosta kakkuvuoka sitä suurempaan vuokaan. 
 • Kaada isoon vuokaan kiehuvaa vettä, kunnes vesi ylettyy kakkuvuoan puoleen väliin asti. Varo ettei vettä meen täytteen joukkoon.
 • Paista kakkua vesihauteessa 160 asteessa 50-60min. Älä avaa uunin luukkua paistumisen aikana.
 • Laita tämän jälkeen uuni kiinni ja jätä uunin ovi raolleen. Väliin voi laittaa esim. uunikintaat. Anna kakun jäähtyä uunissa jälkilämmössä tunnin ajan. 
 • Tämän jälkeen kakku kannattaa vielä jäähdyttää huoneenlämpöiseksi, ettei se repeä.
 • Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin vähintään 4h ajaksi, jotta kakku saa kiinteytyä.


Kun kakku on kylmä, levitetään päälle huoneenlämpöistä lemon curd tahnaa.
Kermapursotuksia varten vaahdotetaan kerma ja lisätään joukkoon sokeri, vanilja ja cream fix jauhe.
Pursotukset on tehty tähtityllalla.
Charmia on kotimainen, edullinen, laadukas ja ympäristöystävällinen valinta.

Olen työterveyslääkärinä kerennyt kierrellä erilaisissa tehtaissa ja yllätyin miten modernisoitu Charmian tehdas on. Tämä mm. vähentää työntekijöiden fyysistä kuormitusta, jolloin rasitusvammoja tulee vähemmän. 

Charmialla valmistetaan paljon vakiokomponentteja, jolloin tuotanto on tehokasta ja nopeaa. Tehtaassa pystytään valmistamaan myös erikoisempia osia asiakkaan toiveiden mukaan, mutta noin 80% keittiöistä saadaan koottua vakio-osista. Charmialla on valikoimissa jopa 1500 erilaista vakiorunkoa.  Joissain firmoissa osat valmitetaan tilauksittain, jolloin tuotanto on hidasta ja mahdolliset virheet voivat aiheuttaa todella pitkiä viivästyksiä. Charmian tehtaalla on suuri varasto vakio-osille, jolloin toimitukset saadaan pidettyä nopeina.

Kaikki osat valmistetaan suomalaisesta puusta ja tuotannosta ylijääneillä palasilla lämmitetään paikallisen hunajatehtaan tiloja, jolloin kaikki hukkapalat ja purut tulee hyötykäyttöön. 

Charmian keittiöt kootaan vasta liikkeissä, mikä tarkoittaa sitä että kaikki osat liikkuvat täysissä lavoissa eikä väliin jää tyhjää ilmaa. Näin rekat saadaan pakattua todella täyteen, jolloin ajamista tulee vähemmän. Monet firmat kuljettavat valmiiksi koottuja kaappeja tehtaista liikkeisiin, jolloin rekat joutuvat tekemään monta reissua.
 
 

Kommentit