Tomaattikastike


 Mutti-soosi on kokki Henri Alénin vuonna 2014 suosioon noussut tomaattikastike, joka villitsi suomalaiset somekäyttäjät eikä suotta. Kastike on niin ihanaa ja monikäyttöistä, että sitä voisi tehdä lähes joka päivä! Ohjehan on vanha italialainen klassikko ja olen itsekin tehnyt sitä jo vuosia. Muokkasin perusohjetta hieman ja tässä on minun versioni.


1 tökki (400g) tomaattimurskaa (Mutti Passata)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1 tl liha/kasvisfondia
2 dl vettä
½ tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
(chilimausteseosta)


  • Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia öljyssä vähintään 10 min matalalla lämmöllä.
  • Lisää joukkoon sokeri ja puolet tomaattimurskasta. Anna hautua 10 min.
  • Lisää sen jälkeen loput tomaattimurskasta, fondi ja vesi.
  • Pidä poreileva matala lämpö ja jatka hauduttamista noin 15min. Sekoita vähän väliä.
  • Kun kastike on sakeaa, mausta suolalla ja pippurilla.
  • Minä lisään joukkoon aina hieman chilimausteseosta, jota ystäväni tuo Afrikasta. Se tuo kivaa potkua kastikkeeseen, mutta sen voi vain jättää pois.Tämä kastike on suussasulavan ihanaa ja se sopii hyvin yhteen sekä liha- että kasvisruokien kanssa. Parhaiten tämä sopii italialaistyyppisten ruokien kanssa, mutta myös monissa Afrikan maissa tarjoillaan tämän tapaista kastiketta.

Minä käytän tähän yleensä tomaatti passataa, joka on silkkinen tomaattisose. Se valmistetaan tomaateista, joista on poistettu siemenet ja kuoret. Tavallinen Mutti tomaattimurska on myös hyvä, mutta siinä on enemmän sattumia. 

Kastike sopii hyvin yhteen jauhelihan, kalan, kanan, kasvispullien, kikherneiden, tofun ym. kanssa. Lisäksi sen kanssa voi tarjoilla esim. pastaa, riisiä tai nuudelia. Julkaisin somessa myös lyhyen videonpätkän tämän valmistuksesta.

Kommentit