Porkkanakakku


 Tämä kakku meni miehen työkaverille suuren apurahan saamisen kunniaksi. Kakku on perinteinen porkkanakakku, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi suosikkikakuistani. Kakku on itsessään jo todella mehevä ja herkullinen eikä se kaipaa monimutkaisia täytteitä tai koristeita.

Tällä ohjeella tulee täydellinen porkkanakakkupohja.
2x20cm vuoka tai 1x24cm vuoka


 300 g (n.3 dl) sokeria
3 munaa
3 dl öljyä
300 g (4,5 dl) vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl suolaa
½ tl vaniljajauhetta
300 g porkkanaraastetta/-sosetta

 
  • Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 
  • Lisää öljy koko ajan hitaasti sekoittaen. 
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. 
  • Lisää lopuksi porkkanasose lusikalla sekoittaen tai yleiskoneen/sähkövatkaimen hitaalla moodilla vatkaten. Porkkanasosetta löytää valmiina ruokakauppojen kylmähyllystä.
  • Vuoraa kaksi 20cm vuokaa leivinpaperilla. 
  • Kaada taikina vuokiin ja paista 175 asteessa n. 40min. 
  • Taikinan voi paistaa myös yhdessä 24cm vuoassa. Tällöin paistoaika on noin tunti. Pohjan saa leikattua ainakin kahteen osaan.
  • Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei saa jäädä märkää taikinaa kiinni.
  • Anna pohjien jäähtyä 10 min vuoissa ja kumoa ne sitten alustalle. Anna pohjien jäähtyä täysin.
  • Mikäli kakku kootaan vasta seuraavana päivänä, on pohjat käärittävä kelmuun yön ajaksi, etteivät ne kuiva.



Kuorrutteeksi ja täytteeksi kannattaa sipaista hieman tuorejuustokreemiä, joka kruunaa koko komeuden. Tämän kreemin kanssa pitää vain olla varovainen, ettei se juoksetu. 

Porkkanakakkupohja ei vaadi kostutustlientä, mutta jos tykkää oikein kosteasta kakusta, voi pohjia aavistuksen kostuttaa.

Miksi kreemi juoksettuu?

Kreemin juoksettuminen johtuu siitä, että jokin raaka-aineista on huoneenlämpöinen ja jokin toinen jääkaappikylmä. Tämän takia rasva ei liukene seokseen vaan jää rakeiseksi kreemin joukkoon. Tämmöistä kreemiä ei kuorrutuksia varten kehtaa käyttää, sillä se on todella rumannäöistä. Maku toki on yleensä hyvä.

Tuorejuustokreemiä valmistettaessa täytyy olla tarkkaana että voi ja tuorejuusto ovat molemmat huoneenlämpöisiä. Yleisin virhe on se, että tuorejuusto lisätään jääkaappikylmänä voi-sokerikreemin, jolloin kreemi muuttuu rakeiseksi.


Miten juoksettumisen voi korjata?

 Jos kreemi pääsee juoksettumaan, voi kulhoa lämmittää varovasti butaanipolttimella tai hiustenkuivaajalla ja sekoittaa seosta koko ajan. Kulhon voi myös laittaa lämpimään vesihauteeseen ja sekoittaa käsivatkaimella. Lämpö sulattaa voin varovasti ja auttaa sitä liukenemaan seokseen. Nämä kikat eivät kuitenkaan aina onnistu. 




Tuorejuustokreemi

150 g voita
4 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa (maustamaton tai vanilja)
½ tl vaniljajauhetta

Vaahdota voi ja tomusokeri noin 5 min ajan, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.
Lisää joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vanilja. Sekoita seos tasaiseksi. Värjää halutessasi.

Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle. Levitä päälle kreemiä. Nosta toinen pohja päälle ja kuorruta kakku kauttaaltaan kreemillä. Katso tarkemmat vinkit täältä.

Olen usein laittanut kakun väliin vielä paahdettuja omenalohkoja ja kinuskia. Nämä tekevät kakusta extra herkullisen ja mehevän. Katso tarkempi ohje täältä. Kakku on niin ihana, että se sopii mihin tahansa juhliin!


Kommentit