Nimiäispiparit

Sain kunnian tehdä fantasiapipareita ystäväni tyttären nimiäisiin. Väriksi valikoitui vihreä, sillä juhliin ei haluttu pelkästään perinteistä vaaleanpunaista.

Oli kivaa päästä pitkästä aikaa tekemään nimiäiskeksejä, sillä edellisestä tilauksesta oli aikaa kymmenen vuotta! Tein vastaavanlaisia keksejä myös nuorimman poikamme ristiäisiin. Kaikki aiemmet fantasiapiparit löytyy omasta kategoriasta täältä.

Keksit on tehty vaniljakeksitaikinan ohjeella, joka voitti aikoinaan jonkin reseptikilpailunkin! Tällä ohjeella voi tehdä myös keksejä ilman koristelua, sillä se on niin herkullinen. Tein tätä tilausta varten tuplamäärän alla olevalla ohjeella.

Keksitaikina
n.20kpl

125g voita
1,5dl sokeria
1 muna
1tl vaniljauutetta
4dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Älä vaahdota! Mikäli taikinaan muodostuu ilmaa, keksit kohoavat uunissa ja menettävät muotonsa. 
  2.  Lisää kananmuna ja vanilja. Sekoita pari sekuntia.
  3. Lisää lopuksi vehnäjauhot pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään 30min. Taikinan voi myös pakastaa. 
  5. Kauli taikina vehnäjauhojen avulla ½ cm paksuksi levyksi ja ota siitä piparimuoteilla palasia.
  6. Nosta keksit leivinpaperille. 
  7. Paista keksejä 200 asteessa 5-8min koosta riippuen. Anna jäähtyä.
  8. Ohje video keksien valmistukseen löytyy täältä.



Keksit on koristeltu pikeerillä, joka on valkuaisesta ja tomusokerista tehty kestävä kuorrute. Tällä saa tehtyä ihan mitä tahansa koristeita keksien pintaan. Latasin youtubeen pienen videonkin näiden keksien koristelusta.


Pikeeri

1 valkuainen
2 - 4 dl tomusokeria
3-4 tippaa sitruunamehua tai etikkaa
(pastavärejä)
  
  1. Vatkaa valkuaista ja n. 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella, kunnes seos muuttuu vitivalkoiseksi. Tässä menee vajaa minuutti. Älä vatkaa liikaa ettei seokseen tule ilmakuplia.
  2. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja toinen desi tomusokeria. Sitruunamehu tai etikka ei ole pakollinen raaka-aine, mutta ne nopeuttavat hieman pikeerin kuivumista.
  3. Jatka vatkaamista vajaa minuutti. Tomusokeria lisätään tarvittaessa, kunnes koostumus on oikea. Valmista pikeeriä voi värjätä pasta- tai tomuväreillä.

Pursotuksia varten pikeeri saa olla jämäkkää, jolloin tomusokeria tarvitaan 3-4dl. Löysään pikeeriin menee noin 2dl tomusokeria. Löysän pikeerinkin on oltava sen verran kiinteää, että se muistuttaa löysää kiisseliä. Pikeeri ei missään vaiheessa saa olla yhtä löysää kuin vesi. 

Minä rajaan keksit aina paksulla (valkoisella) pikeerillä ja täytän ohuemmalla (värjätyllä) pikeerillä. Märän pikeerin pinnalle voi tehdä kaikenlaisia hauskoja kuvioita. Tekstit ja koukerokuviot kannattaa pursottaa vasta kovettuneen keksin pinnalle.

Paksu pikeeri jähmettyy parissa tunnissa.
Löysän pikeerin kannattaa antaa jähmettyä vuorokauden ajan.



Nimiäiset olivat todella ihana tapahtuma ja nimeksi valikoitu kaunis Eela. 
Onnea vielä koko perheelle! 💚





Kommentit