Lohikeitto


Minulta toivotaan jatkuvasti lisää suolaisia helppoja reseptejä, joten päätin jakaa kaikki salaisuuteni täydelliseen lohikeittoon. Raaka-aineitahan ei tarvita montaa, mutta tässä on muutama niksi, jotka kannattaa tietää.


1 kg (varhais)perunoita
400 g lohifileetä
2 porkkanaa
1 sipuli
3 kasvisliemikuutiota
(n.1 dl kermaa/ruokakermaa)
(kuivattua tilliä)


Paras keitto tulee varhaisperunoista, jotka pelkästään pestään veden alla! Näitä ei kannata kuoria, sillä kuorista tulee lisää herkullista makua keittoon. Perunat siis pestään, pilkotaan ja laitetaan kattilaan. Joukkoon pilkotaan porkkanat ja sipuli ja kattila täytetään vedellä, kunnes vihannekset peittyy. Talven keittoperunoita käytettäessä, perunat kannattaa toki kuoria. Vihannekst kypsyvät noin 20 minuutissa.

Yksi kiva raaka-aine on Fond du chef -liemikuutiot. Lohikeittoon kannattaa ehdottomasti käyttää kasviskuutioita, mutta toki kalafondiakin voi käyttää. Nakkikeittoon riittää kaksi kuutiota, mutta kala vaatii enemmän suolaa.

Alla olevalla videolla näytän parhaan tavan pilkkoa lohifileen. Kaupasta ostettua ja perkattua lohta ei koskaan kannata pestä juoksevan veden alla, sillä se huuhtoo turhaan hyviä rasvoja pois. Keittoon voi toki käyttää muutakin kalaa, mutta lohi ja kirjolohi ovat mielestäni parhaimmat ja helpoimmat työstää. Kala kannattaa lisätä joukkoon vasta kun kasvikset ovat kypsiä, sillä se kypsyy ihan parissa minuutissa.

Jos keitosta haluaa juhlavan, voi joukkoon lopuksi ripauttaa vielä kermaa. Arkiruoasta jätän tämän yleensä pois, mutta joskus lisään joukkoon desin vispikermaa. 

Tilli passaa tähän myös täydellisesti, mutta meidän perheessä kaikki eivät siitä tykkää.

 




Kommentit