Halloween maustekakku

 

Sweet food o'mine blogin pitäjältä on jälleen ilmestynyt uusi leivontakirja: Sari Spåran perinteiset joulureseptit. Kirjasta löytyy ohjeita suussa sulaviin jouluherkkuihin aina joulukinkusta, rosolleihin, meheviin laatikoihin, kalaan, juomiin ja leivonnaisiin sekä jälkiruokiin. Lisäksi kirjassa on huomioitu uusiokäyttö, kuinka jouluruoasta voi loihtia suussa sulavia herkkuja vielä joulupyhien jälkeenkin.

Minä testasin klassista Arabialaisen maustekakun ohjetta, joka nimestään huolimatta kuuluu monen suomalaisen joulupöytään. Halusin muokata ohjeen myös Halloweeniin sopivaksi käyttämällä mustaa kaakaojauhetta, jota saa leivontatarvikeliikkeistä (esim. Confetti). Musta kaakaojauhe on luonnostaan mustaa, jolloin väriaineita ei tarvitse käyttää ollenkaan syvän sävyn aikaansaamiseksi. Maku on luonnollisesti kaakaomainen, mutta lisäksi siinä on jotain samaa kuin Oreo-kekseissä. Tästä kakusta tulikin mielestäni todella hauska Halloween teemainen leivonnainen.


1,5-2 litran kakkuvuoka

3 kananmunaa
3 3/4 dl sokeria
2 dl kermaa
5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
200 g voita sulana


Kuorrute:
3 rkl sulaa voita
3,5 dl tomusokeria
1 tl kanelia
2-4 rkl kuumaa vahvaa kahvia

Halloweenkakun kuorrutteeseen lisäsin myös ½ rkl mustaa kaakaojauhetta.



  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää joukkoon kerma.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
  • Lisää lopuksi sula voi.
  • Kaada taikina voideltuun (ja jauhotettuun) kuivakakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin tunti. Voit myös käyttää kiertoilmaa. 
  • Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 min ja kumoa se sitten vuoasta. Anna jäähtyä kokonaan.
  • Kuorrutetta varten sekoita voi, tomusokeri ja kaneli keskenään. Lisää kahvia, kunnes kuorrute on notkeaa, muttei liian juoksevaa. Koostumus muistuttaa hieman juoksevaa hunajaa.
  • Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle. 
  • Säilytä kakku kakkukuvun alla tai kelmuun käärittynä jääkaapissa (sisältää kermaa). Kakku säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. Pakkasessa 2-3 kk. 



Mies piti illanistujaiset ystävilleen, joten tein kakun heitä varten. Laitoin tarjolle myös Halloween Jaffa keksejä, jotka maistuvat perus Jaffoille. Kakku oli oikein tykätty ja santsipaloja lähti mukaan asti!

Tsekkaa Sarin uusin joulukirja!


Kommentit