Luukku 11: Maustekakkua juustokakun sisällä


Tämä hauska juustokakku kätkee sisälleen kuivakakkusydämen. Kakussa maistuu jouluinen maustekakku ja kermaliköörimousse. Erillistä keksipohjaa ei tarvita, sillä kuivakakkutaikinasta syntyy samalla myös pohjaosa. Käytin kakkuun itse tehtyä kermalikööriä, jonka ohje löytyy eilisestä postauksesta, mutta kakkuun voi ihan hyvin käyttää omaa suosikki likööriä.

Alla olevalla ohjeella tulee 1,5 litran kokoinen maustekakku, mutta tätä ohjetta varten paistoin taikinan noin ½ litran kuivakakkuvuoassa ja 20cm irtopohjavuoassa. Jos taikinaa jää yli, voi ylijäämän paistaa muffinivuoissa. 

Maustekakku

150 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl kermaviiliä
1 rkl kaakaojauhetta


  • Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
  • Vaahdota voi ja sokeri.
  • Lisää kananmunat ja kermaviili. 
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon.
  • Mikäli käytät vanhempaa metallista kuivakakkuvuokaa, voitele ja jauhota se hyvin. Minä käytän jauhottamiseen usein mantelijauhoja, vehnäjauhoja tai kookoshiutaleita. Myös tummaa leivontakaakaota voi käyttää. Uudempiin kuivakakkuvuokiin riittää pelkästään voitelu.
  • Vuoraa 20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunoja hieman alaosasta.
  • Kaada taikinaa ½ litran kuivakakkuvuokaan 2/3 vuoan korkeudesta. Kaada loppu taikina 20cm kakkuvuokaan, niin että pohja peittyy kokonaan.
  • Alle litran kokoinen kakku paistuu 35-40 minuutissa. 20cm levypohja paistuu 10-15min. Mahdollisia kuppikakkuja paistetaan noin 20 min. Koko taikina mahtuisi 1,5 litran kakkuvuokaan, jolloin paistoaika on 50min.
  • Anna kuivakakun jäähtyä vuoassa noin 10 min ja kumoa se sitten vuoasta. 
  • Anna jäähtyä kokonaan.
  • 20cm levypohjan voi antaa jäähtyä vuoassa eikä reunaa tarvitse irroittaa.





Juustokakku

4 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
2 dl kermalikööriä (esim. Baileys)
6 liivatelehteä


  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
  • Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sokeri. 
  • Kiehauta 1 dl likööriä mikrossa 1 min ajan täydellä teholla.
  • Sulata pehmitetyt liivatelehdet kiehuvaan likööriin. 
  • Lisää kylmä likööri kuuman joukkoon ja sekoita hyvin koko ajan.
  • Kaada seos ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen.

  • Aseta jäähtynyt kuivakakku 20cm pohjalevyn päälle. 
  • Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvo, jotta täyte mahtuu vuokaan.  
  • Kaada juustokakkumassa kuivakakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin vähintään 6h ajaksi.



Tästä tuli todella kivanmakuinen kakku! Juustokakkumousse on kuohkea ja kermainen ja sisällä oleva mehevä ja maukas kakku on ihanan jouluinen.

Kuorrutin kakun suklaa ganachella, mutta valitsin suklaaksi aivan vääränlaisen suklaan, jolloin lopputulos jäi ihan liian löysäksi. Annoin kuitenkin kakun olla tällaisenaan, koska siitä tuli itse asiassa melko jännännäköinen. Tavallista ganachea varten kannattaa kuitenkin käyttää tavallista 50-75% tummaa suklaata.


Suklaa ganache

1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata

Sulata suklaa ja kerma mikrossa puolella teholla 30-60 sekunnin pätkissä tasaiseksi seokseksi. 
Kaada kakun päälle. Lisää tietoa ganachesta ja sen valmistuksesta löytyy täältä.

Kakun päälle voi tehdä myös kaakaokiilteen ennen kakun irroitusta.




Kommentit