Luukku 16: Finska pinnar

 


Finska pinnar eli Finnish sticks eli mantelipuikot tunnetaan ulkomailla suomalaisina pikkuleipinä, mutta näiden alkuperää ei itse asiassa tiedetä tarkkaan. Ruotsissa nämä ovat erittäin suosittuja ja tunnetaan nimenomaan nimellä Finska pinnar. Suomesta nämä eivät kuitenkaan ole peräisin, vaikka nimi siihen viittaakin. 

Itse en ollut kuullutkaan näistä vielä viitisen vuotta sitten, kunnes törmäsin netissä amerikkalaisella sivustolla nimeen "Finnish almond logs". Olen tutkinut asiaa ja löysin historioitsija Dick Harrisonin artikkelin, jossa hän kertoo että samanlaisia keksejä on esiintynyt alkunperin niin Etelä-Skånessa kuin Pohjois-Norlannissakin, ja on vaikea sanoa, mistä keksin resepti on saanut alkunsa.

Harrison ehdottaa myös, että vastaavia keksejä on esiintynyt myös muissa maissa, mutta vain Ruotsissa ne tunnetaan suomalaisina tikkuina. Tosin esim. amerikkalaisilla leivontasivustoilla nämä esiintyvät nimenomaan nimellä Finnish sticks tai almond logs. 

Ehkä näitä on alettu brändäämään suomalaisina kekseinä, jotta joulupukin maasta saataisiin maailmalle edes jokin leivonnainen. Suurin osa meidän klassikoistahan on peräisin Ruotsista. Asia taitaa jäädä mysteeriksi, mutta kiva että Suomi tunnetaan jostain muustakin kuin karjalanpiirakoista..

 


Finska pinnar -keksi on murokeksi, jossa maistuu mm. manteli. Kekseihin tulee yleensä manteliaromia, mutta sen voi aivan hyvin jättää pois. Huomaa, että monet pähkinäallergikot sietävät mantelia, mutta tämä täytyy aina varmistaa asianomaiselta itseltään.


48 keksiä

200 g huoneenlämpöistä voita
100 g (reilu desi) sokeria
1 keltuainen
1 valkuainen
1/4 tl suolaa
300 g (5 dl) vehnäjauhoja
1 tl manteli- tai vanilja-aromia

80 g mantelirouhetta
3 rkl raesokeria


  • Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen.
  • Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi kreemiksi.
  • Sekoita kulhossa keltuainen, suola ja aromi. 
  • Lisää jauhot keltuaisen joukkoon pienissä erissä ja sekoita massa tasaiseksi. Jos seos on älyttömän tahmaista, laita se jääkaappiin 15-30 minuutiksi.
  • Jaa seos kahdeksaan osaan.
  • Pyörittele jokaisesta taikinapallosta jauhotetulla alustalla noin sentin paksuinen pitkä pötkö.
  • Leikkaa pötköistä 6cm pituisia keksejä.
  • Voitele keksit valkuaisella.
  • Sekoita kulhossa mantelirouhe ja raesokeri keskenään.
  • Pyörittele taikinapötköt mantelirouheessa
  • Paista uunin keskitasolla noin 10 min.



Keksit säilyvät huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa 1-2 viikkoa.


Kommentit